A Magyarhoni Zsidó Imaegylet közleménye

2021.01.05.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke 2021. január 4-én kelt levelében felszólította a MAZSIHISZ közgyűlés 116 küldöttét, hogy nyilatkozzanak: tagjai-e más vallási közösségnek, vagy sem.

Heisler úr közelmúltbéli, egyesületünkkel kapcsolatos megnyilvánulásai alapján kénytelenek vagyunk hangot adni azon sejtésünknek, mely szerint a ZSIMA létrejötte idézhette elő az elnöki tetemre hívást. Az elnöki sorok olvastán sajgón sejlik föl az ötvenes évek hátborzongató atmoszférája, amikor is zsidók vadásztak zsidókra.

A MAZSIHISZ Alapszabálya az alábbiakat rögzíti: „20. § A hitközségi tag csak egy taghitközségnek lehet tagja, továbbá a taghitközségen kívül más egyház tagja nem lehet.”

A cikkely szerfelett könnyen értelmezhető: az alapszabály a más egyházban vállalt tagságot tilalmazza.
Mindemellett érdemes megvizsgálni az egyházi törvényt is, azaz hogy a jogszabály vajon mit tekint egyháznak.

A lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény az alábbiak szerint szabályoz:

7. § (1) Vallási közösség működhet jogi személyiség nélkül, valamint
jogi személyiséggel rendelkező szervezeti formában.
(2) Jogi személyiséggel rendelkező vallási közösség
a) a vallási egyesület,
b) a nyilvántartásba vett egyház,
c) a bejegyzett egyház és
d) a bevett egyház.”

A jogszabály tehát a vallási közösség gyűjtőfogalma alatt megkülönbözteti a vallási egyesületet, valamint háromféle egyházi kategóriát.
A MAZSIHISZ alapszabálya csak az egyházi kettős tagság tilalmát írja elő, arról nem tesz említést, hogy a vallási egyesületi tagság tiltott volna.

A legnagyobb tisztelettel szeretnénk leszögezni, hogy a ZSIMA teljes jogbiztonságot nyújt tagjai számára. Amennyiben tehát bármilyen joghátrány éri őket a MAZSIHISZ vagy annak bármely taghitközsége részéről, azt az egyesületi tagsági státusz miatti megtorlásként fogjuk értékelni, egyben a lelkiismereti- és vallásszabadság, valamint az egyesülési jog megsértésének tekintjük. Minden ilyen esetben igénybe vesszük a rendelkezésre álló jogorvoslati fórumokat és közösségi csatornákat.

A ZSIMA egy, a Sulchan Aruch talaján álló MAZSIHISZ-re szövetségeseként tekint, örömmel üdvözöli a szervezet tagjait és munkavállalóit soraiban, segítségüket, közreműködésüket projektjeinek megvalósításában.
Ugyanakkor egyetlen támadást vagy jogsértést sem hagy válasz nélkül.

Őrizzük meg az egymás iránti tiszteletet, dolgozzunk együtt, higgadtan, összefogással és békében a neológia jövőjéért!