A Magyarhoni Zsidó Imaegylet sajtónyilatkozata

2021.01.06.

A Magyarhoni Zsidó Imaegylet /ZSIMA/ üdvözli Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor markáns elítélő kritikáját a kóser vágás betiltása vonatkozásában, egyben nagyra értékeli a kormányfő kiállását a zsidó vallási hagyományok mellett.

Mint ismeretes, az Európai Bíróság december végén jóváhagyta a kóser vágás tilalmát, lehetetlenné téve így a zsidó vallási előírások megtartását.

A ZSIMA olyan vallási egyesület, mely – alapítóinak szándékai szerint – elsődleges céljául a zsidó vallásgyakorlás elősegítését tűzte ki.
Egyesületünk megérti, hogy a kóser vágás állatjogi kérdéseket is felvethet, ám a zsidóság szigorú törvényeit felforgató, kívülről ránk erőltetett tilalom nyomán, a neológ és ortodox hitközösségben hagyományos vallásgyakorlás tekintetében nyilvánvalóan csorbul a vallásszabadság joga.

A legmesszebbmenőkig osztjuk Orbán Viktor miniszterelnök úr csalódását, az Európai Bíróság verdiktjét pedig nem kellőképp átgondolt, offenzív döntésként értékeljük.

“Kormányom gyorsan elítélte ezt a káros döntést, és minden erőnkkel azon leszünk, hogy az összes lehetséges nemzetközi fórumon felemeljük a szavunkat ellene” – fogalmazott a kormányfő.
A ZSIMA Egyesület nagyra becsüli Orbán Viktor miniszterelnök határozott véleményformálását a vallási törvényeink előírta kóser vágás és cirkumcízió ügyében.