Bécsi almásrétes Tel-Avivban

Daniela Segenreich-Horsky
2021.01.24.

A Stefan Gelateria és Konditorei a Cserniszovszkij utcában már második éve várja vendégeit. Van közöttük bécsi születésű hölgy, aki hamisítatlan bécsi dialektusban rendeli meg linzertortáját és hozzá egy melange-ot. De van olyan idősebb úr is, akinek családja az Osztrák-Magyar Monarchiából származik, és most unokáját akarja bevezetni a „hazai” sütemények világába.

A cukrászda Tel-Avivban

Stefan Macher, a cukrászda tulajdonosa azt mondja, a szerelem vezette őt kilenc évvel ezelőtt az Ígéret Földjére. Izraeli élettársát Bécsben ismerte meg és követte Tel-Avivba.

Kezdetben élelmiszervegyészként dolgozott, majd a párjával valami új vállalkozásba akartak fogni. Persze olyanba, ami a szakmájával és a hobbijával, a sütés-főzéssel kapcsolatos.

Stefan Macher elvégzett egy olaszországi fagylaltkészítő-tanfolyamot, majd a toszkánai Monteverdi Kulináris Akadémián fagylaltkészítő mesteri képesítést nyert. Diplomamunkája a „mézespuszedli fagylalt” megalkotása fergeteges sikernek örvendett, sokan átvették azóta. De a cukrászdában az almásrétes a király. Burgenlandi születésű nagymamájától származik a recept, gyerekkora óta ismerte, a mamával csinálta, s persze nem felejtette el.

Stefan Macher

Nem csak a sütik és a fagylaltok, az üzlet is különleges. Nyitott konyhával tervezték, ( a bécsi Demel Cukrászda ilyen), hogy a belépő azonnal lássa, hogyan készülnek a finomságok. Különleges fagylaltjaihoz, mint pl. a mák- vagy a vaniliáskifli-fagylalt Stefan Macher csak természetes anyagokat használ. A jövőben még a linzertortához, palacsintához használt lekvárt is saját maga készíti majd.

Vendégei közül sokan származnak Ausztriából, és elérzékenyülnek, amikor a sütemények íze, illata a gyerekkorukra emlékezteti őket.
„Az itteni embereknek szívük van és nyitottak, kíváncsiak az újra. Izraelben minden lehetséges, ha akarja az ember.” – mondja Stefan Macher.
A hétvégekre császármorzsát lehet előrendelni! Azért csak hétvégére, mert „a császármorzsa készítése hosszasabb előkészületet és türelmet igényel. Ez, a türelem olyasmi, amit a Tel-Aviv-iaknak még tanulniuk kell…” mondja a cukrászmester.

A Tripadvisorban a bécsi cukrászda és fagylaltozó öt csillagot kap.

Fotók: © Daniela Segenreich