Elment az utolsó komédiás

Kozma Kecskeméti György
2021.01.25.

Sas meghalt? Eltemették a Kozmában pénteken? De hiszen…ez borzasztó! Milyen nehéz szomorúságot érezni, ha rá gondolunk. Én például máris mosolygok.

Azt írja magáról: “Nem a kényesek szórakoztatója. Tömegmulattató. Lobogóján rikítók a színek. Bazári holmi. Az egyszerű lelkek megnevettetője.”

A szerző rajza a művészről

Ripacsiskolába járt Rózsahegyi Kálmánhoz. Sztankayval, Hofi Gézával.
Rózsahegyiről így mesél:„Titka egyszeri. Átadhatatlan az emberi báj. Kifürkészhetetlen rejtély.”

Írhatta volna mindezt magáról is.
Amikor Győrben dramaturg és Fortinbras voltam (1981-ben), még találkoztam olyanokkal, akik emlékeztek rá a tánckarból, 1957-ből.

Sas ilyen volt. Emlékezetre méltó. Emberséges, de szókimondó, kemény pasas. Eképp szól a kádári évtizedek kabarettistáiról: “Évtizedekig, ha valaki félbehagyott egy mondatot s felfelé nézett, tudtuk: fenn tiltják.”

Főnök-elődjéről, Komlósról is őszintén emlékezik meg a 40 éves a Mikroszkóp Színpad című kötetben: “Párthűsége a párt ízlése ellenére volt.”

Nehéz évek lehettek… Mégis, mitől volt hát olyan vidám a kis zsidó clown? Hogy nem csapták agyon? Vagy csak attól, hogy jól csinált egy, az értelmiség számára mindig kicsit “büdös” műfajt?

Téved, aki azt hiszi, hogy Sasnak „magas volt” az avantgárd. A Katonából ismert Vajdai Vili TÁP színházáról például így ír: “Meghalt a kabaré, de a TÁP estjein zsúfoltság várja rögtönzött őrületeiket.”
A rabbik ezer éve igyekeznek humorral ébren tartani bennünk a hitet. A konferanszié a mai világ rabbija. Nincs tanítómester humor nélkül, ha kesernyés is olykor az a humor. Mózes a Tórában a Teremtőhöz: “Minek hoztál minket a sivatagba? Nincs elég sírhely Egyiptomban?”

Fülünkben visszhangzik az ezernyi Sas-poén. Lelki szemeink előtt a Mikroszkóp Hacsek és Sajója.

– Mit visz magával?
– Napernyőt. Az ultramariska sugarak miatt.
– Te vén jampi, nem ultramariska, hanem ultraibolya…!

Ma az aktualitásokra mindig érzékeny Sas nyilván beleszőné a jelenetbe, hogy az UV ( pl. kvarclámpa) egy perc alatt vírustalanít.

Sasnak és zsenitársainak az elsők között kell feltámadniuk, ha jön a Messiás. Nehéz lesz addig kibírnunk nélkülük.

A szerző nyugalmazott rabbihelyettes