Tanuljatok a Tóra szavából!


2021.02.01.

Gondolatok Jiszró hetiszakaszához

Jiszró hetiszakaszában olvassuk az עשרת הדברות , azaz a „tíz parancsolatot”. A „tíz ige” (ahogy egyesek aposztrofálják) a 613 parancsolat kvinteszenciája, egyben a morális élet, az etika alapja.

Mi volt Jiszró érdeme, hogy hetiszakaszunk róla kapta nevét?

Jiszró egyik érdeme, hogy (újra) megtaníttatta a zsidó néppel, hogy áldást kell mondani I-re olyan helyzetekben is, amikor egy már megtörtént esemény kapcsán említjük Őt: “És mondta Jitró: Áldott az Örökkévaló, aki megmentett titeket…” (18:10).

Ez a mondat sokszor vált igen fontossá és jelen idejűvé a történelem során. Manapság, a COVID veszély fogságában saját „bőrünkön” érezzük az idézet fontosságát, de tápláljuk a reményt is, hogy a Jóteremtő megment bennünket. Naponta tapasztaljuk, hogy amint a zsidó nép, amely

וַיִּירְאוּ הָעָם, אֶת-יְהוָה; וַיַּאֲמִינוּ, בַּיהוָה    “…félve tisztelte az Örökkévalót, hitt benne….” (II.M. 14/31.), mi is megerősödhetünk ugyanebben a spirituális vértben.

Naponta tapasztaljuk, hogy szűk és tágasabb környezetünk letargikus állapotba kerül.  Gyakorta alig megmagyarázható dolgok történnek, elképzelhetetlen döntések születnek körülöttünk. Nincs bátorságunk kimondani barátainknak, vezetőinknek: „Nem helyes dolog az amit te cselekszel.”

Jiszró másik nagy érdeme az volt, hogy kijelölte Mózesnek azokat az alapelveket, elvárásokat, amelyek normális, vagy éppen kritikus helyzetben követendők egy vezető számára.

תֶחֱזֶה, אַנְשֵׁי אֱמֶת–שֹׂנְאֵי בָצַע; וְשַׂמְתָּ עֲלֵהֶם “…szemelj ki …férfiakat, akik istenfélők, az igazság emberei és a haszonlesés ellenségei …” (II. M. 18/21.)

Aki vezető pozícióban van, akinek a kezében hatalom van, olykor elveszti a józanságát és azt hiszi, hogy a hatalommal együtt jár az igazság is. A saját megrögzött igazsága. Elfelejti, vagy nem akarja tudatosan használni a “nem gondolkodás” erejét! Azt, hogy engedje el a mérlegelés, a latolgatás, az analizálás nyomasztó kényszerét, és adja át Istennek a döntést. Csak az istenfélelemmel járhat együtt a helyes intuíció készsége.

A tanácsot a mindenkori vezetőnek megadja a zsoltár szava: „ Ha szorultságban (értsd: döntési bizonytalanságban) szólítasz, én megmentelek, meghallgatlak a dörgés (értsd: döntés) rejtekében” (81/8)

Világi és vallási vezetők! Tanuljatok a Tóra szavából, amíg még nem késő!