A Szombatról

2021.02.16.

Tisztelt A Rabbi.

Egy kis vita alakult ki közöttünk a családban.
Én úgy tudom, hogy a Szombat akkor kezdődik, amikor meggyújtjuk a sábeszi gyertyákat. Neológ családban nevelkedtem, ahol édesapám így tanította, mert ezt mondta neki a Rabbi. A fiam szerint viszont a Szombat napnyugta előtt 18 perccel kezdődik.
Meg tudná mondani melyikünknek van igaza?

A Rabbi válaszol:

Kedves kérdező, nagyon nagy örömmel tölt el, hogy ilyen kérdések felmerülnek az Önök otthonában, mert ez azt mutatja, hogy a hagyományőrzés bizony fontos az Önök családjában. Remélem, hogy ez a kis vita csak építő jellegű volt kettejük között.

Azt kell mondanom, hogy mindkettőjüknek igaza van.

A Szombat ünnepe mindig gyertyagyújtással kezdődik, amely hagyományosan 18 perccel a naplemente előtt van. Ugyanis, Bölcseink szerint, azért gyújtunk gyertyákat néhány perccel korábban a Szombat, bejövetele előtt, hogy elkerüljük azt, hogy tévedésből esetleg belecsússzunk abba a hibába, hogy munkavégzéssel megszegjük a zsidóság legszentebb napját, a Szombatot.

Ha valamilyen oknál fogva előbb szeretnénk köszönteni a Sábeszt, ezt is megtehetjük, de itt ügyeljünk arra, hogy a  Szombat megkezdésének legkorábbi időpontja másfél órával napnyugta előtt lehet.
Köztudott, hogy a legtöbb közösség 18 perccel naplemente előtt meggyújtja a Sábeszi gyertyákat, ezzel együtt a helyi szokások azért változhatnak.
Például Jeruzsálemben az a szokás, hogy 40 perccel a naplemente előtt gyújtanak gyertyát.

És még egy fontos dolog.
Ortodox testvéreinknél, a nők általában a gyertyák meggyújtásakor kezdik a Szombatot, hiszen ők otthon vannak, és várják a férjüket haza a zsinagógából. A férfiak pedig a Kábálát Sábát zsinagóga szolgálatának részeként köszöntik (kezdik meg) a szombati ünnepet.
Nálunk a neológ hagyományt folytatók esetében, a nők is járnak zsinagógába péntek este, ezért egy kicsit mások a szokásaink.

Remélem tudtam a kérdésre válaszolni.

A Rabbi.