“Egy HÁZ” Berlinben

Szerző: ZSIMA
2021.02.24.

Első hallásra hihetetlen, talán másodikra is, mégis hamarosan elkészülhet. Nem is akárhol, pontosan ott, ahol közel harminc éven át a megosztottság és az elnyomás szimbóluma állt. Jobb helyen nem is épülhetne. Berlinben ugyanis közös keresztény-muszlim-zsidó imahely épül. Sajnos ma már ott tartunk, hogy lehetséges, hogy ezt a mondatot újra le kellene írnunk. Igen, közös keresztény-muszlim-zsidó imahely. Az egykori Kelet-Berlinben épülhet fel a három nagy monoteista világvallás közös temploma. Már azon is elgondolkodtak, hogyan is lehetne nevezni egy ilyen épületet, vagy nevezzük inkább szellemi központot. A szót már kitalálták, ne lepődjenek meg, magyarra fordítva kissé érdekesen hangzik: „templomecsetógaként”.
Hivatalosan azonban már most úgy emlegetik: „Egy Ház”, de úgy gondoljuk ez csupán magyarul hangzik ennyire frappánsan.

Az „Egy Ház” névre keresztelt imahely alapkövét a tervek szerint május 27-én rakják le, és a vallások közti párbeszéd szimbólumának szánt épület négy év múlva készülhet el. Az épület teljes költségvetése 47 millió euró (16,85 milliárd forint) és a Kuehn Malvezzi iroda tervezte. Mindhárom vallásnak külön szentélye lesz benne, melyeket egy közösségi tér köt össze, ahova más vallások képviselőit és ateistákat is szeretettel várnak majd a különféle különböző rendezvényeken.

A projekt ötletgazdája Roland Stolte keresztény teológus, aki nagyon egyszerűen fogalmazta meg a lényeget: olyan imaházat és tanközpontot szerettek volna, ahol a három vallás úgy létezhet egymás mellett, hogy mindegyik megtartja a saját identitását.

Az „Egy Ház” Berlin egykori keleti részében épül fel, pontosan ott, ahol Walter Ulbricht kommunistái 1964-ben elbontották a háborúban megsérült Szent Péter templom romjait. A projektet a szövetségi és a berlini tartományi kormány 30 millió euróval támogatja, további kilenc millió magánadományokból érkezett, a hiányzó nyolcmilliót egy tavaly év végén indult közösségi finanszírozási kampányból fedeznék.