A “Mázál Tov”-ról

2021.03.03.

Tisztelt A Rabbi.

Nem vagyok zsidó, de gyakran hallom azt, hogy: MÁZÁL TOV. Ami úgy tudom, jó szerencsét jelent.
Megtudná mondani, hogy mi az eredete ennek a jókívánságnak?


A Rabbi válasza:

Még sohasem kérdezték meg ezt tőlem, ezért jobban beleástam magam ennek a jókívánságnak az értelmezésébe.

Egyrészt a “MÁZÁL ”szónak, egy nagyon erős, az állatövi jegyekre vonatkozó asztrológiai jelentéstartalma van. Ezt a Talmud egyfajta spirituális áramlásként írja le a számunkra, amelyet Isten hozott létre a teremtésben.
Másrészt a Talmud ugyanott azt is mondja, hogy “éjn  mázál Le Jiszroél”  vagyis a zsidókat nem köti semmilyen asztrológiai befolyás, hiszen képesek felülírni minden előre megjövendölt  asztrológiai mintát.

A  Tóra elmondja, hogy Isten, amikor elhívta Ábrahámot, akkor Őt a ”a csillagok fölé” helyezte.
Mit is jelent ez?

Ábrahám száz, a felesége Sára pedig kilencven éves volt, mégis  azt mondta Isten Ábrahámnak:

-Nézz fel az égre és számold meg a csillagokat, mert ha nem tudod megszámolni, akkor pont ennyi utódod születik majd. Vagyis Ábrahámot a csillagok fölé helyezte azzal, hogy nem tudta azokat megszámolni.

Ezzel mutatva meg, hogy a csillagok nem voltak hatással Ábrahámra és így a leendő leszármazottakra sem.
A Talmud Rabbi Akiva lányának példáját hozza elénk, akinek ez a “MÁZÁL, vagyis horoszkóp képlete azt mutatta, hogy fiatalon hal majd meg.
A tragédiát azonban elkerülte, mert folyamatosan részt vett a Tóra és a parancsolatok gyakorlásában, és ezen kívül különösképpen kedves és segítőkész volt  mindenki felé. És a rátámadó kígyó nem tudta megmarni.

Bölcseink szerint, Horoszkópjaink csak annyira igazak, mint amennyit mi megengedünk nekik.
Az életünk nem oda tart, ahova a csillagok mondják, hanem oda ahova mi szeretnénk, hogy tartson. A választás teljesen a miénk.
Vagyis van a “MÁZÁL” szónak egy alap  jelentése,  ami a felülről való hatásra utal, de a legtöbbet nekünk kell tenni, hogy változtassunk és javítsunk az életünkön. És erre Ábrahám óta lehetőségünk is van.

Remélem megtudtam válaszolni a kérdését.

Mázál Tovot kívánva.

A Rabbi.