Hármas csúcstalálkozó lesz csütörtökön Izraelben

Ádám Ráchel
2021.03.09.

Orbán Viktor magyar és Benjamin Netanjahu izraeli kormányfők mellett ott lesz a hármas találkozón Andrej Babis cseh miniszterelnök is, a téma a koronavírus”-járvány elleni védekezés lesz.

„Magyar-cseh-izraeli kormányfői csúcstalálkozót tartanak csütörtökön Jeruzsálemben, melynek fő témája a koronavírus-járvány elleni védekezés lesz – tájékoztatta a sajtót Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden reggel.”

A Visegrádi Négyek közül ezúttal csak a magyar és a cseh tagország vezetői utaznak el izraeli kollégájukhoz. Mint ismeretes 2015-ben  Budapesten állapodtak meg a V4-ek az Izraellel való szoros együttműködésről, amelyet azóta is fenntartanak Orbán Viktor magyar miniszterelnök vezetésével.

A magyar-izraeli kapcsolatok kiválóak és barátiak. A Négyek szerint Izrael kiválóan kezelte a járványt és különösen a koronavírus elleni oltás beszerzését abszolválta példamutató gyorsasággal.

Izrael a koronavírus-járvány elleni védekezését a Pfizer/BioNtech által fejlesztett kísérleti vakcinákra építi és a Pfizer cég ezt a választást amellett, hogy nagyra értékeli, de Izrael cégbe vetett bizalmát meg  is jutalmazza azzal, hogy a Közel-Kelet legnagyobb oltóanyag gyárát építené fel Izraelben. A Pfizer/BioNtech multi cég mellett az oltóanyag gyártás terén úttörőnek számító szintén amerikai gyár, a Moderna is telepítene gyárat Izraelbe.

Az  amerikai Bill Gates érdekeltségébe tartozó oltóanyag gyárak termékei hatalmas profitot hoznak és áruik sokkal olcsóbbak lehetnek, ha körzeti ellátással, például izraeli telephelyű üzemmel elégítik ki az igényeket.

Ezen hírek hallatára az osztrák kancellár és a dán miniszterelnöknő is érdekeltséget mutatott a projektbe való bekapcsolódásra. Február 28-án rendezett jeruzsálemi sajtótájékoztatón Mette Frederiksen dán miniszterelnöknő és Sebastian Kurtz osztrák kancellár egymás után bejelentette, hogy megállapodtak Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel egy közös koronavírus-járvány elleni befektetési alap létrehozásában. Feltehetően a magyar és a cseh érdeklődés középpontjában is az oltó-anyaggyártási együttműködés lehetőségének vizsgálata áll.

Forrás:
MTI
WorldoMeters