Egyiptomban tananyag lesz a zsidó és a keresztény vallás is

Szerző: ZSIMA
2021.03.10.

Az országot irányító Abdel Fattah el-Sziszi altábornagy katonai rezsimje, amely 2013-ban puccsal vette el a hatalmat az Izrael- ellenes és antiszemita Muszlim Testvériségtől, most eltökélte, hogy a zsidóságról is oktatni fogja a fiatalokat, akik így már a Szentírással is megismerkedhetnek majd a Korán mellett.

Egyiptom modern kori történetében először fordul elő, hogy a tantervben megtalálható muszlim vallásos ismeretek mellé az „összes ábrahámi vallás ismeretét” is beemelik. A lépést azzal indokolták, hogy a muszlim vallásos nevelés nem elegendő, a diákoknak más vallások „erkölcsi értékeit” is meg kell tanulniuk. Mivel a kormány és az elnök már elfogadták az erről szóló előterjesztést az ország történetében először ismerkedhetnek majd meg a közoktatásban tanulók hivatalos keretek között is a zsidóság és kereszténység alapelveivel, történetével és tanításaival. A hivatalos verzió szerint az elnök feltett szándéka, hogy az ifjúságnak megtanítsa az egymás iránti tisztelet, a tolerancia és a fanatizmus és szélsőségek elutasításának értékeit. Az előterjesztés váratlan fordulattal azt is kezdeményezi, hogy a tananyagból töröljenek bizonyos iszlám vallásos szövegeket mondván, azok a szélsőséges iszlamizmus felé taszítják az ifjúságot.

Egy ismert újságíró, Kamal Zakher úgy fogalmazott, az a tény, a vallási toleranciát bevették a tananyagba még nem fogja megváltoztatni, hogy a szegényebb fiatalok körében erős a fogékonyság az iszlám szélsőségességre, ráadásul a vallásos szövegek törlése az arab nyelv, a történelem és a földrajz tantárgyakból csak még inkább keresetté és vonzóvá fogják tenni ezeket a szövegeket és nézeteket.