Majdnem ír kocsma lett a zsinagógából

Szerző: ZSIMA
2021.03.16.

A Kőszeg központjában található zsinagógát 1859-ben építette az akkor még nagyon kis létszámú zsidó közösség. 1944-ben az itt élő zsidók többségét Auschwitzba deportálták, a szörnyűségeket mindössze tizenhatan éltek túl. A felszabadulás után hat évvel, 1951-ben a városban megszűnt a hitközség, az épület pusztulásnak indult. A rendszerváltás után senkinek nem volt fontos a zsinagóga, sem az akkori önkormányzat, sem a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége nem vállalta a felújítást, így 1996-ban a kor szokásainak megfelelően privatizálták az épületegyüttest.

Az új tulajdonos akkor sok egyéb mellett ír kocsmát álmodott ide, amiből persze semmi sem lett, ahogy a többi tervből sem. Éveken keresztül folyt a kínlódás, egyik új tulajdonos után jött a másik, az épület kallódott, állapota egyre romlott, míg aztán öt éve újra az államé lett.

A megoldást, reméljük valóban ez lesz a megoldás, a kormányzati KRAFT-program hozta el, amely segítségével Kőszeg különböző célokra 1,5 milliárd forintot fordíthat. Ebből jut végre most a zsinagógára is. A munkálatok már meg is kezdődtek, melyek Kőszeg város Facebook-posztja szerint két ütemben zajlanak majd. Az első ütemben teljesen helyreállítják a főépületet, míg a másodikban a rabbiházat, udvart és a zöldterületeket újítják fel, ami várhatóan 2021 második felében készülhet majd el.

Az elképzelések alapján a belső térben egyrészt holokauszt emlékhelyet alakítanának ki, de az amatőr kőszegi művészeti együtteseknek is helyet adna a műemlék.

Az esetről a nyugat.hu számolt be.