Nincs kellemetlen orrba nyúlás az új izraeli teszttel

Szerző: ZSIMA
2021.03.16.

Az izraeli BATM-cég újfajta COVID-tesztje ugyanúgy nyálminta alapján mutatja ki a vírus jelenlétét a szervezetben, viszont gyorsabb, pontosabb és kimutatja az összes variánst.

A BATM Advanced Communications Limited nevű cég, amely kiberbiztonsággal és biotechnológiával is foglalkozik, újfajta vírustesztet fejlesztett ki, amellyel akár magunkat is letesztelhetjük könnyedén, csak egy kis nyálra van szükség – közölte a cég. A teszt a tünetmentes fertőzöttek esetében is kimutatja a vírus jelenlété a szervezetben – írta az Israel Hayom című lap.

A teszt során 30 másodpercig a szájban kell tartani egy vattapamacsot, amit aztán egy műanyag csőbe kell kiköpni. A reagensek a már meglévő COVID-19 antigén-készletből állnak és ezek 5 fajta gént képesek kimutatni, a legalacsonyabb vírusfertőzés esetén is. A cég szerint a teszt 100%-os biztonsággal mutatja ki a vírus jelenlétét, ugyanakkor jelentősen gyorsabban megvan az eredmény, mint a meglévő, a garatból és az orrból mintát gyűjtő teszteknél. Annyira gyorsan, hogy a cég szerint óránként akár 150-180 tesztet el lehet végezni ezzel a módszerrel.

Dr. Zvi Marom, BATM vezérigazgatója elmondta, hogy rendkívül büszkék arra, hogy az új tesztükkel nem kell a garatból és az orrból mintát venni. – Annak ellenére, hogy Izrael hihetetlen gyorsan oltatta be a népesség nagy részét, a COVID-19 velünk marad még egy kicsit, vagyis a teszteknek fontos szerep juthat olyan helyeken, ahol sok ember gyűlik össze, például iskolákban, vagy sporteseményeken – mondta a cégvezető, aki szerint az újfajta tesztelési módszer iránt már hajótársaságok és sportklubok is érdeklődnek, akik nagyon szeretnének visszatérni a „normális élethez”.

Itt olvasható a hír eredeti forrása