Zöld bérlet a szabadságba

Szerző: ZSIMA
2021.03.16.

A 9 milliós lélekszámú Izraelben már majdnem végeztek a teljes lakosság beoltásával, hiszen közel 5 millió ember megkapta a koronavírus védőoltás első dózisát és közel fele már a másodikon is túl van. Izraelben az második oltással együtt jár a mobiltelefonon is tárolható és azon keresztül bemutatható zöld igazolvány, vagy ahogyan manapság arrafelé nevezik a “zöld bérlet”. Az üzenet egyszerű: zöld út a szabadsághoz. Ezzel ugyanis már akár étterembe is elmehet az ember.
A zöld igazolványt az országban az egészségügyi minisztérium adja ki a második, emlékeztető oltás után.

Aki felmutatja zöld igazolását az már nem csupán étterembe járhat, de elmehet edzőterembe, végre színházba, feltéve, ha a terem nem nagyobb, mint ahová 500 ember befér, de részt vehet maximum 300 fős rendezvényen is. A fényképek alapján az egész pontosan úgy néz ki, mintha Izrael a megszokott életét élné.

A dolog persze nem véletlen, ugyanis Izrael kezdettől elől járt a tömeges oltások tekintetében. Három hónap, igen 90 nap alatt a lakosság több, mint fele megkapta a koronavírus elleni vakcina első adagját. Akár még hihető is, amit Benjamin Netanjahu miniszterelnök állít: az ország április elejére megszabadul a járványtól. A gazdaság lényegében újranyílt, hiszen már mindössze egymillió 16 éven felüli vár még az oltására. A számok azért fontosak, mert a WHO, az Egészségügyi Világszervezet szerint a nyájimmunitás eléréshez az adott ország lakosságának 70%-át kell beoltani.

Az Európai Unió vakcinaigazolványa szintén zöld és természetesen nemzetközi hatályú, hiszen az a célja, hogy egyszer újra normálisan utazhassunk. Mint ismert hazánkban is lesz vakcinaigazolvány, amelyről egyelőre annyi bizonyos, hogy a beoltottak jelenleg egy kis papírt kapnak, melynek egyik oldalán a védőoltás egyik, túloldalán az oltás második adagjának beadásáról szóló információkat írja le a háziorvos.

Az igazolványon szerepel tehát a beoltott neve, születési dátuma, TAJ-száma, az oltóanyag neve és gyártási száma, az, hová adták az oltás és az oltást végző orvos neve és pecsétje. Az egyelőre még nem világos, hogy akiket itthon orosz Szputnyik V-vel vagy kínai Sinopharm-al oltottak, vajon vonatkozik-e majd rájuk az uniós védettségi igazolás.