Hogy megéljük e nyolc nap másságát

2021.03.23.

Összeállításunkkal szeretnénk megkönnyíteni a pészáhra való felkészülést, a bevásárlást és lerövidíteni a konyhai fejtörést. Receptjeinkben a hagyományos áskenáz pészáhi szabályokat vettük figyelembe, azaz nem használjuk az öt gabonát, nem használunk hüvelyeseket, káposztaféléket, semmit, ami erjeszt vagy erjesztett -például ecet, szójaszósz, vagy mustár. A kisebb körben élő szokásokat jelezzük, de ezek nem törvények, betartásuk a hagyományon alapul.


Receptjeink minden alapanyaga beszerezhető a budapesti kóser boltokból és bármelyik zöldségesből. Fontos szempont volt, hogy tükrözzék a hagyományokat új köntösbe bújtatva és felvonultassuk a maceszben rejlő lehetősségeket. Nem csak az a fontos, hogy az ételek ne tartalmazzanak olyan alapanyagokat, amiket nem fogyasztunk ilyenkor, hanem az is, hogy át- és megéljük e nyolc nap másságát. Ezért is tartalmaz háromféle máceszgombócot, ami mind más és más ízeket hordoz. Ünnepeljük őseink szabadulását a rabszolga sorból, siratjuk az abban töltött éveket és büszkék is vagyunk arra, hogy őseink a törzsek közösségéből néppé kovácsolódtak, társadalmat alkottak; hitüket és monoteizmusukat őrizve hagytak ránk olyan hagyományokat, amiket minden nemzedék gazdagíthat, de el nem hagyhat. Ételeinkkel is szeretnénk kifejezni azt a hihetetlen széles emocionális mondanivalót, amely oly szép ünnepé teszi a pészáhot.

Szombat este: egy hagyományos széder menü

Húsleves maceszgombóccal

Hozzávalók:

  • 0,5 kg marha csont,
  • 75 dkg marha szegy vagy lábszár,
  • 3 sárgarépa, 2 fehér répa vagy pasztinák,
  • 2 szál szárzeller, 1 kisebb zeller -vannak, akik nem használják pészáhkor, mert erjeszt-,
  • 1 nagyobb hagyma héjával egyben, de a két végét le kell vágni,
  • 3-5 szem gomba,
  • 1 karalábé,
  • 1 fej fokhagyma – szintén olyan zöldség, amit nem mindenki használ-,
  • 1 nagyobb burgonya megpucolva, egyben.
  • Fűszerként: 2-3 cm-es gyömbér darab egyben -ettől lesz igazán más, pészáhi íze, só, egész bors, egész kömény

Hideg vízben főzzük fel a húst és a csontokat. Ha felforrt a víz, zárjuk el, öntsük le a vizet, jól mossuk meg a csontokat és a húst és tegyük tűzre tiszta edényben, friss vízzel. Így sokkal tisztább lesz a levesünk. Beletehetjük a zöldségeket is, és főzzük készre. Ha egy nagyobb darab szegyet főzünk, amit vasárnap estére átsütünk, akkor érdemesebb főzni legalább egy órát a húst a csontokkal és a fűszerekkel, és csak utána beletenni a zöldségeket. Érdemes úgy számolni a leves méretét, hogy mindkét széder estére elég legyen!

Maceszgombóc:

  • 1 csésze macesz liszt,
  • 4 tojás,
  • 3 evőkanál olívaolaj,
  • 1,5 teáskanál só,
  • 1 csipet fehér bors,
  • 1 csipet őrölt gyömbér,
  • ¼ csésze húsleves
  • tovább ízesíthető: ¼ teáskanál hagyma por, ¼ teáskanál fokhagyma por, a marék apróra vágott petrezselyem

A maceszgombócot kétféleképen készíthetjük: az egyszerűbb, ha egy tálban elkeverünk minden hozzávalót, a kissé igényesebb, ha külön vesszük a tojásfehérjéket és egy csipet sóval előbb kemény habbá verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a már összekevert többi hozzávalóval. Mindenképpen jó, ha fél órára be tudjuk tenni a hűtőbe pihenni, majd nedves kézzel formálva, forrásban lévő, levesporral ízesített vízben főzzük ki a gombócokat (figyeljünk oda, hogy a levespor pészahra elfogadott pecsétes legyen, ha ilyen nincs, vannak, akik elfogadják a csak zöldségekből szárított ízesítőket is.). A főzési idő nagyságtól függően eltérhet, de sohasem árt, ha sokáig főzzük. Nagyjából háromnegyed óra általában elég. (Még jobb, ha egy tálcára nedves kézzel formálsz golyókat, így egyszerre tudod beletenni majd a vízbe és egyenletesen főnek.) Párszor érdemes átforgatni őket.

Sült csirke:

A pészáhi készülődés rengeteg teendőt ad, így érthető, ha a hagyományban olyan ételek maradtak meg, amik könnyen elkészíthetőek. Ilyen az egyben sült csirke, amit csak be kell fűszerezni és tálba tenni kevés vízzel, hagymával, esetleg egy-egy paradicsommal, paprikával és már sülhet is alufólia alatt ropogósra. Nagyon finom köret, ha mellé teszünk pár egész, pucolt répát. Ha ünnepibbet szeretnénk, felidézhetjük a szfárádi hárószet ízeit az széder tálról: pakoljunk a csirke mellé almát, kettévágva és kimagozva, datolyát, aszalt szilvát és aszalt barackot, egy fél citromot a pocakjába – furának hangzik, de egy pucolt, egész lilahagyma is karamelizálódhat mellette, kihangsúlyozva az ízeket. Fűszerként kenjük meg só, fehérbors, méz, olaj, citromlé, szumák, pirospaprika keverékével. Ha puha a csirke, vegyük le az alufóliát, hadd süljön ropogósra. A szaftot a hagymával és az aszalványok egy részével turmixoljuk mártássá, ha selymesebben szeretnénk, tehetünk bele egy evőkanál pészáhi növényi margarint.

Macesz tarhonya:

Fejenként két maceszlapot törjünk össze egész pici darabokra, forró olajban pirítsuk át -ha szeretjük, mikor pirult mellé tehetünk egy kisebb kockára vágott hagymát, marék vágott petrezselymet is. Öntsük fel forró vízzel, sózzuk, borsozzuk és főzzük puhára.

Almakompót:

6-8 almát vágjunk fel cikkekre, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Aki szeretné, szabadítsa meg a héjától, de nem muszáj. Karikázzunk bele egy fél citromot, tegyünk hozzá pár szem szegfűszeget és egy nagyobb darab fahéjat, 2 ek. cukrot, vagy édesítőszert, majd negyedóra alatt főzzük puhára. Aki szereti, megbolondíthatja 2 szem csillagánizzsal is.

Macesz torta:

Ezt a típusú piskótát egyensúly tésztának hívjuk, mert azonos arányban tartalmaz tojást, cukrot és lisztet- most természetesen máceszlisztet.
6 tojást válasszunk ketté. A fehérjét verjük kemény habbá egy pici csipet sóval a habverő legnagyobb fokozatán, majd, amikor már csúcsos, ha kivesszük a habverőt, csökkentsük a fokozatot és adjunk hozzá kanalanként 4 ek. cukrot. A sárgáját alaposan, fehéredésig keverjük el 2 ek cukorral. Keverjünk bele 1 citrom héját és a fele levét, majd váltsunk spatulára és óvatosan keverjük a fehérje habhoz. Tovább óvatosan keverve adjunk hozzá 6 ek máceszlisztet, 2 ek olajat és 15 dkg durvára őrölt diót. Simítsuk egy sütőpapírral kibélelt tortaformába és 180 fokos sütőben süssük 45 percet, vagy amíg a fogpiszkálót tisztán húzzuk ki belőle és az óvatosan benyomott teteje rugalmasan visszaugrik.

Megkenhetjük lekvárral vagy csokikrémmel, de a hagyományos macesztortát „üresen” fogyasztjuk.

Vasárnap

Reggeli: almás- mazsolás rakott maceszlapok

  • 8 db maceszlap,
  • egy narancs, két nagyobb alma,
  • 15 dkg barnacukor,
  • 5 dkg mazsola,
  • kb. 3 dl víz, 0,5 dl fehérbor,
  • 1 mk őröltfahéjat, 1 mk őrölt gyömbér.

Fejenként két maceszlapot összetörünk nagyobb darabokra, és cukros-fehérboros vízben megáztatjuk pár percig. Lereszelünk vagy vékony szeletekre vágunk két almát, hozzákeverünk barna cukrot, őröltfahéjat, őrölt gyömbért, mazsolát és egy narancs reszelt héját. Rétegezve lerakosgatjuk egy kimargarinozott tálba, alul a maceszok, arra az alma keverék, rá a maceszok, ameddig tart. A tetejét locsoljuk meg a narancs kipréselt levével és szórjuk meg barnacukorral, hogy sütés közben finoman rákaramelizálódjon. 170 fokon süssük 20-25 percen át, függően a rétegek vastagságától.

Ebéd: maceszgombóc chilis paradicsommártással, főtt hússal.

Egy ebéd, ami a tegnapi szédereste maradékaira épül. Mikor főzzük a macesz gombócot, készítsünk nagyobb adagot és lehetőleg kisebb, diónyi gombócokat. Tulajdonképpen ez lesz a köret. A hús a tegnapi húslevesben főtt húsok, vagy a maradék csirke, így csak a paradicsommártást kell elkészíteni. 1 kockára vágott hagymát dinszteljünk meg egy evőkanálnyi olajon. Ha üveges, keverjük hozzá egy nagyobb doboz pészáhi paradicsomsűrítményt, picit keverjük át a forró olajon, hogy kevésbé legyen savas, mehet mellé egy kisebb chili egészben -picit szurkáljuk meg, hogy ne legyen baj, bár főzés közben ritkán robban úgy, mint sütéskor lehet, de jobb biztosra menni-. Engedjük fel egy dl vízzel, hogy mártás sűrűségű legyen és tegyünk bele egy szál apróra vágott zellerszárat. Ha nagyon savas, tehetünk bele egy csipet cukrot is. Só, fekete bors, és már csak az kell, hogy pár percig rotyogjon. Ha félünk, hogy túl csípős lesz, vegyük ki a chilit, amint kész a mártásunk.

Vacsora: Szfaradi hárajszesz/hároset. (haroset« a héber cheres szóból származik – חרס – “agyag”)

Mi, áskenázok a széder tálra a maltert, agyagot, habarcsot felidéző hárosetet reszelt alma-őrölt dió-fehér bor-méz keverékéből készítjük csipet őrölt fahéjjal, esetleg őrölt gyömbérrel. Ebben az ételben minden közösség megjeleníti saját közegét, így gazdagodik az arra az égtájra jellemző gyümölccsel, fűszerrel.
A szefárd charoset keverékének alapja a mazsola , füge és datolya. A görög és török zsidók almát, datolyát, apróra vágott mandulát és bort használnak. Az olasz zsidók gesztenyét adnak hozzá. Az egyiptomi zsidók datolyából, mazsolából, dióból, fahéjból és édes borból készítik, míg a surinamei zsidók hozzátesznek még a kókuszt is. Az iraki zsidók datolya és dió keverékéből készítik. A jemeniek a datolya-mazsola alapot erősebb fűszerekkel bolondítják meg, mint a római kömény, fahéj, szumák, stb., természetesen közösségenként változóan.

Teás, hagymahéjas tojás:

Ez a második széder esténk, próbáljunk belevinni egy kis játékosságot, hogy ne ismételjük teljesen magunkat. Például a szokásos tojást ezúttal főzzük earl grey teával, vagy lilahagyma héjával ízesített vízben. Az íznél nagyobb változás lesz a látványban!

Pészáhi palacsinta levesbetétként:

Kell hozzá 25 dkg krumpliliszt (burgonyakeményítő), 2 felvert tojás, csipet só, és annyi szénsavas szódavíz, amennyitől palacsinta tészta állagú lesz, olaj sütni. Ezt a palacsintát nagyon vékonyan kell sütni, kevés olajon, lassan. Tovább sül, mint a hagyományos palacsinta, és jobban „fodrozódik” a széle. A kész palacsintát vékony csíkokra vágva lesz levesbetét. Ha igazán különlegeset szeretnénk, fűszernövényeket -petrezselymet, zellerlevelet, kakukkfüvet, bazsalikomot, kaprot, ki-mit szeret- vágjunk apróra és nagyon forró olajban forgassuk meg. Ha kihűl, keverjük bele a palacsintamasszánkba.

Sült hús:

A húslevest lehetőleg készítsük egy szebb szegydarabból, vagy lábszárból, amit 3/4 puhaságnál kiveszünk és fűszeres olajban hempergetés után átteszünk a 180 fokos sütőbe legalább fél – 3/4 óra sütögetésre. Nem árt közben megfordítani, és meglocsolni egy kis húslevessel, hogy ne száradjon ki. A végén a tepsi alján maradt szaft kitűnő szósz, ha túl sűrű, pici húsleves, ha túl híg, egy edénykébe öntve krumplilisztes habarással sűríthetjük.

Az én kedvenc széder-esti fűszerkombóm:

  • 2 mk őrölt szumák
  • 1 mk őrölt gyömbér
  • 1/2 mk fahéj
  • 1 mk őrölt szerecsendió
  • 1 mk őrölt fehérbors
  • 1/2 mk őrölt koliandermag
  • 1 ek méz
  • 1 ek olaj
  • 1/2 citrom leve +só.

Tepsis burgonya:

A burgonyát ez úttal vágjuk fél cm vastag karikákra, fejenkét két közepes darabot számolva. Vágjunk karikákra fejenként fél – egy hagymát és tegyük a burgonyával együtt kiolajozott tepsibe. Sózzuk, borsozzuk, és pöttyentsünk bele pár szem koktélparadicsomot. Toljuk a sütőbe, először lefedve alufóliával, hogy megpuhuljon, míg fő a leves, majd szedjük le az alufóliát és had piruljon a marhahusi mellett. Ha óvatosan kiszedjük paradicsomokat, néhányszor átkeverhetjük, hogy minden karika szépen piruljon.

Leginkább egy kis friss, ropogós saláta illik hozzá: jégsalátát tépjünk kockára, vágjunk hozzá egy póréhagyma fehér részét, locsoljuk meg olivaoljjal és citromlével, szórjuk meg a széderről maradt reszelt tormával. Kész is, szerintem nem igényel sót, így nem esik össze.

Macesz morzsa süti:

A hagyományos morzsa süti pészáhi változata: egy sütőtálba vágjunk össze annyi és olyan gyümölcsöt, amit szeretnénk. Lehet alma, körtével, vagy fagyasztott bogyósgyümölcsök, vagy alma naranccsal és egy grapefruit levével, vagy amit csak szeretnénk.

10 dkg hideg margarint -fontos, hogy hideg legyen- keverjünk össze 10 dkg cukorral, 15 dkg macesz darával, és 5-8 dkg darált dióval. Elég csak az újainkkal morzsolni, pont az a lényeg, hogy ne álljon össze homogén tésztává. Szórjuk a gyümölcs tetejére és toljuk a 180 fokos sütőbe fél órára lefedve, majd tíz percre fedő nélkül. Pont, mintha sima liszttel készítenénk.

Hétfő

Reggeli: sfaradi hárajszesz- falatok joghurttal, pirított maceszdarabokkal

Személyenként egy máceszlapot áztassunk cukorral, fehérborral ízesített vízbe. Nem kell teljesen megáztatni, csak picit puhuljon át. Ezeket a lapokat forró serpenyőben süssük ropogósra, majd törjük össze kisebb darabokra. Az előző széder estéről maradt hárosetből készítsünk pici gombócokat, ha szeretjük forgathassuk őket darabolt-pirított dióban. A pici golyókat öntsük le 1 ek. mézzel elkevert 1 dl joghurttal. Aki szereti megszórhatja bőségesen a pirított macesszal.

Ebéd: sült libaszárnytő

Készítsünk fűszeres olajat: 2 ek olajba tegyünk 1-1 csipet borsot, pirospaprikát, fahéjat, őrölt köményt. (A sóval óvatosan bánjunk, a kóser libahús nagyon sós tud lenni.) Kenjük be a husikat az olajjal és süssük alufólia alatt puhára, majd fólia nélkül szép kérgesre. Amennyire egyszerű annyira nagyszerű étel, és a széder este hedonitása után nem is kell ennél több, miközben megadjuk az ünnep tiszteletét is.

Bundás macesz

Verjünk fel egy nagyobb sütő tálba -ha lehet kerekbe-, 4 tojást. Tegyünk hozzá 1 dl vizet, 0,5 dl fehér bort, 1 ek. olajat és áztassuk bele a maceszlapokat. Ha megpuhultak, tegyük 180 fokos sütőbe fél órát, míg szép aranybarnára sül. Mint egy torta, szeletelhető. Ez a nagyszerű köret egy könnyű vacsora is lehet izraeli salátával körítve.

Waldorf saláta

A mártás krémességét ezúttal egy könnyű saláta helyettesíti. Reszeljünk le nagylyukú reszelőn egy savanykásabb almát, és egy fél zellert, vagy ha azt nem használunk kockázzunk apróra két szál szárzellert. Tegyünk hozzá három karika apróra vágott ananászt, szórjuk meg egy marék darabolt dióval és keverjünk hozzá két ek. pészáhi majonézt.

Vacsora: quinoa tabule

A méltán népszerű tabule saláta eredetileg kuszkusszal készül, ami durumbúzából készült tésztaféle, így nem fogyasztjuk pészáhkor. Ezt helyettesítjük most a quinoa-val. 2 csésze húslevesben főzzünk meg egy csésze átmosott quinoa-t negyedóra alatt, majd hagyjuk a fedő alatt pihenni még öt percet. Keverjünk hozzá két apróra vágott paradicsomot, egy fél felkockázott kígyóuborkát, egy marék apróra vágott petrezselymet és fél maréknyi vágott mentát és két szál felkarikázott újhagymát a zöld részével együtt. Locsoljuk meg olívaolajjal és egy fél citrom levével, pici só, és kész is. Süssünk hozzá virslit. Laktató, egészséges és könnyű vacsora, ami hamar elkészül.

Hétfői desszert: gyümölcsös édesburgonya hajók

Vágjuk vékonyabb, fél centis szeletekre hosszába két édesburgonyát. Szórjuk meg barnacukorral, fahéjjal és toljuk a sütőbe fél órát. Ha kisült kedvünk és fantáziánk szerint tetézzük gyümölcsökkel. Készíthetjük banán hajóként is, ekkor a banánkarikákat még nyersen tegyük a cukor és fűszer tetejére, süssük így ki. Mindenképpen finom.

Kedd

Reggeli: maceszzsömle

Ez tulajdonképpen egy égetett tészta, mint a képviselőfánk tésztája. Kitűnően helyettesíti a zsemlét. Ha hosszúkás, ovális formában sütjük hot-dog kifliket kapunk. Bármilyen szendvicshez jó alap, hűtőben 2-3 napig után is finom, de hűtő nélkül hamar penészesedik, figyeljünk erre oda. Én szoktam pogi alapként kezelni, belekeverek zöldségeket vagy apróra vágott chilit, medvehagymát és pici golyókban sütöm ki. Nagyon finom nasi, csak hamarabb elfogy, mint ahogy elkészül.
Egy olyan edényben, aminek nyele is van, hogy kényelmesen tudjuk majd fogni, forraljunk fel 2 csésze máceszlisztet egy csipet sóval és 5 dkg pészáhi, növényi margarinnal vagy fél csésze olajjal. Ha forr, tegyünk hozzá másfél csésze máceszlisztet és addig keverjük a tűzön, még el nem válik a massza az edény falától. (Hamarabb megtörténik, mintha búzalisztet használnánk.)

Hagyjuk hűlni, hogy ne legyen rántottánk, és ha kihűlt egyenként keverjünk hozzá három tojást. Nedves kézzel formáljunk kisebb ökölnyi zsömléket. 180 fokon 45 percet sül. (Egy beleszúrt fogpiszkálóval győződjünk meg róla, hogy elkészült. Ha tisztán húzzuk kis, készen van, ha van rajta ragacsos massza, még hagyjuk sülni.) Ne nyissuk ki a sütőt a sütési idő kétharmadáig. Ekkor viszont jót tesz, ha belelocsolunk egy kis vizet.

Túrókrém

Keverjünk össze tetszés szerinti fűszerrel a pészáhi kóser túrót/ cottage-t. Nagyon finom medvehagymával, hisz pészáhra esik a szezonja – általában, de ha tartunk tőle, hogy sok reggel és délben a levesben is, keverjük el petrezselyemmel, aprított kápiával.

Ebéd: cukkinileves medvehagymával

Egy evőkanál olajon dinszteljünk meg egy fej kockára vágott hagymát egy csokor medvehagymával. Tegyünk hozzá egy félkockázott cukkínit és egy kisebb pasztinákot. (A pasztinák ugyan úgy sűríti a krémleveseket, mint a burgonya, csak egészségesebb.) Keverjük át párszor, majd öntsük fel a maradék húslevessel, főzzük készre. Pürésítsük le, és állítsuk be a krémességet egy kis kókusztejjel. A kész levest felvágott medvehagymával díszítjük, így elkerüljük, hogy hiányozzon a levesbetét.

Karfiolos rizs

A jól megmosott és alaposan átnézett karfiolt (a kóser háztartásban nagyon kell figyelni, nehogy valamilyen élőlény -bogárka, pete- kerüljön bele az ételünkbe, így amiben szeretnek megbújni -karfiol, brokkoli, saláta, spenót- azt különös figyelemmel kell átvizsgálni) daráljuk le pulzáló ütemmel rizsszem nagyságúra. Melegítsünk meg egy nagyobb serpenyőben 2-3 ek. olajat, dobjuk rá a karfiolt, keverjük párszor át, majd fedő alatt puhítsuk meg. Végül sózzuk, borsozzuk. (A karfiol rizs nem csak köret lehet, tojással keverve és leterítve kitűnő és egészséges alap lehet pészáhkor pizzához, quichekhez.)

Csirkemell paradicsommal

Fejenként egy csirkemellet Folpack alatt kissé klopfoljuk ki, hogy egyenletesebb legyen a vastagsága. Sózzuk és borsozzuk, aki használ ilyenkor fokhagymaport, szórhat rá. 2 ek. olajban süssük aranybarnára minkét oldalát, kb. 5-6 perc oldalanként. Tegyük egy tálba, fóliával lefedve tegyük a mikróba, hogy ne hűljön ki. A maradék olajba tegyük bele a kettévágott 25 dkg mini szilva-paradicsomot vagy koktélparadicsomot, hagyjuk megpuhulni, átsülni. Keverjünk hozzá egy csokor friss bazsalikomlevelet, hagyjuk, hogy a hő fél perc alatt megfonnyassza a leveleket és a paradicsom átvegye az ízét. Ha nem használunk fokhagymát, de szeretnénk az ízét belecsempészni, ekkor tegyünk hozzá fél csokor aprított medvehagymát.

Tegyük vissza bele a sültcsirkét, hagyjuk, hogy kicsit átjárja a hő és az ízek, és tálalhatjuk a karfiolrizzsel.

Vacsora: 3 rétegű kugli

  • Fehér réteghez: 5 burgonya, hámozott, 2 tojás, 3-4 ek. burgonyakeményítő, 2 ek. majonéz,1 tk. só,1 csipet bors
  • Sárga réteghez: 4 nagyobb répa, egy édesburgonya, 2 tojás, 3-4 ek krumpliliszt, 2 ek majonéz, 1 tk. só,1 csipet bors
  • Zöld réteghez: 6 kemény, nagy zöld cukkini, 1 nagy burgonya, 2 tojás, 3-4 ek. burgonyakeményítő, 2 ek. majonéz, 1 tk. só, 1 csipet bors
  • Elosztva: egy nagyobb fej hagyma kockára vágva, egy ek olajon megdinsztelve.

Minden réteg zöldségét reszeljük le nagyobb lyukú reszelőn. Keverjük össze a réteg többi hozzávalójával, majd rétegezük le egy kiolajozott, sütőpapírral bélelt, lehetőleg kapcsos tortaformába. 45-55 percig süssük 180 fokos sütőbe. Ha nagyon pirul a teteje, fedjük le alufóliával. Ha kész, nagyon szépen, mint egy torta szeletelhető.

Készítsünk hozzá gombamártást

25 dkg szeletelt gombát pirítsunk meg kevés forró olajon. Szedjük ki a serpenyőből és pici olajon süssünk át egy fej felkockázott vöröshagymát aranybarnára. Tegyük vissza a gombát, öntsük fel kevés vörösborral, vagy húslevessel, szórjuk meg kakukkfűvel és főzzük öt percet fedő alatt. Ha túl hígra sikerül, két ek hideg vízben keverjünk el 1 tk burgonyakeményítőt és evvel sűrítsük be a mártásunkat. Hagyjuk vele felforrni, hogy a keményítő megfőjön.

Sült tilápia hal

A zsidó törvények szerint minden uszonyos és pikkelyes hal kóser. A kereskedelemben tilápiaként forgalmazott hal ebbe a kategóriába tartozik. A hústól vagy a szárnyasoktól eltérően a halakat nem kell levágni vagy sózni. Egy egyszerű, natúr sült halacska igazán finom a kugli és gombamártás mellé. A tilápiákat irdaljuk be kicsit, nem kell sűrűn, hiszen nem a szálkák, hanem az egyenletes sülés miatt tesszük. A sózót, borsozott halakat süssük 5-6 percig oldalanként egy nagyobb serpenyőben forró olajon, és készen is van.

Keddi desszert: maceszgolyó

Ez az egyszerű édesség a kókuszgolyó pészáhi kiadása. 50 dkg macesz darát (Dúrvára darált macesz. Ha nincs, törjünk nagyon apróra maceszt.) 20 dkg porcukrot és 2 ek. kakaó port keverjünk össze annyi kóser fehérborral vagy fehér szőlőlével, amennyit felszív – kb. 2,5 dl. Nagyon finom, ha a szőlőlé helyett narancslevet használunk. Formázzunk golyókat és forgassuk 20 dkg kókuszreszlékbe.

Szerda

Reggeli: bundás macesz kapros joghurttal vagy mézzel és dióval

Ez a bundás kenyér pészáhkor. Ugyan úgy készül: felverünk laponként egy tojást egy löttyintésnyi tejjel, sóval. Törjük a lapot négyfelé. Egy tálba tegyünk melegvizet, merítsük bele a maceszt, hogy átpuhuljon, fogassuk meg a puha darabokat a tojásba és kevés olajon süssük ki. Nagyon finom önmagában is, de megbolondítható kaporral, fehér borssal fűszerezett joghurttal vagy az édesszájúak meglocsolhatják kevés mézzel, fahéjjal, pirított dióval.

Ebéd: Édeskömény leves kapros maceszgombóccal

A leveshez egy csirke mellét, egy fél édesköményt felszelve, egy sárgarépát karikára vágva, és egy fél karalábét felkockázva öntsük fel 5-6 tányér vízzel. Ha felforrt, ízesítsük sóval, vegyes egész borssal, kevés kaporral és az édeskömény leveleivel.

A gombóchoz kell: 1 csésze macesz liszt, 4 tojás, 1/8 csésze friss apróra vágott petrezselyem, 1/8 csésze friss apróra vágott kapor, 1/4 teáskanál szódabikarbóna, 1/4 teáskanál só (plusz még forrásban lévő vízhez), 1/4 csésze víz, 1/4 csésze olaj, 1/2 édes hagyma (finoman reszelt) Keverd el a maceszliszt kivételével az összes hozzávalót egy tálba. Ha egyenletes, keverd hozzá a maceszlisztet is és hagyd pihenni a hűtőben egy órát. Forralj fel egy edényben annyi vizet, hogy a golyók kényelmesen tudjanak nőni, forogni benne. Egy tálcára nedves kézzel formálj golyókat, így egyszerre tudod beletenni majd a vízbe és egyenletesen főnek. 45-55 percet főzd, míg szépen megpuhul és nem esik össze. Párszor érdemes átforgatni őket.

Gombás csirkecomb

Kicsontozott csirkecombokat szórjunk meg sóval, borssal, kakukkfűvel, rozmaringgal. Aki használja tehet hozzá fokhagymaport, hagymaport is. Kevés olajon süssük aranybarnára mindkét oldalát 5-6 perc alatt oldalanként. Vegyük ki a serpenyőből, fólia alatt tartsuk melegen a mikróba és tegyünk a helyére 30-40 dkg szeletelt gombát, fűszerezzük úgy, mint a húsokat, pirítsuk jól át, pici vízzel vagy fehérborral öntsük fel, kaparjuk fel a letapadt finom pörcdarabokat és tegyük vissza bele a húsokat. Hagyjuk együtt felfőni.

Répás-céklás latkes

Ez az étel a Hannuka egyik fő sztárja, de miután a pészáh nem hivatalosan a „macesz-hús-tojás-krumpli” ünnepe, így bekerült a hagyományos menüsorba. A kakukkfüves, sült gombában fürdő csirkéhez nagyon jól társul a cékla földes íze, és a répa enyhe édessége, de aki nem szereti készítheti az eredeti változat szerint csak burgonyából.

Kislyukú reszelőn reszeljünk le 3 burgonyát, 1 nagy céklát, 2 répát és egy kisebb vöröshagymát. Tegyünk hozzá egy egész tojást és egy tojássárgáját, zellerzöldet, sót, fehérborsot, 1 ek olajat és kb 3 ek máceszlisztet. A máceszliszt kötőanyagként fogja össze a masszát, ha nagyon szétesőnek érezzük, tegyünk még hozzá. Melegítsünk ujjnyi olajat egy serpenyőbe és kanállal vagy a kezünkkel formázott korongokban süssük ki oldalanként 2-3 perc alatt. Papírtörlővel itassuk le róla az olajat.
Ez az étel fantasztikusan finom vacsora pár szelet füstölt lazaccal, fejenként egy keménytojással és egy nagy kanál görög joghurttal. Ha maradna ebédről.

Vacsora: Újhagymás pészáhi bubale – vastag palacsinta avokadó krémmel

A palacsinta minden népcsoport egyik alapvető étele, természetes, hogy pészáhra is megvannak a sajátos változatai. A recept sütőport tartalmaz, ami annak ellenére, hogy térfogatnövelő hatású, nem erjesztéssel éri azt el és ásványi alapú, nem gabonaalapú, és ezért nem esik a „Hámec” zászló alá, az ételek csoportjába, amely tilos ilyenkor. Néhányan úgy döntenek, hogy nem használnak sütőport, mert úgy érzik, hogy ez nem felel meg a húsvéti ünnep „szellemének”. Másoknak nincs problémája a sütőpor használatával, amennyiben kóser hechsher van. Elég annyi, hogy a sütőpor választása hagyomány és preferencia kérdése. Ha nem szeretné használni, hagyja ki és használjon szénsavas ásványvizet. Nem lesz olyan magas, de az íze ugyan olyan finom marad.

Az alap massza adagolása nagyon könnyű, 1-1 arányú így tetszés szerinti mennyiséget tudunk készíteni. Érdemes nagyobb adagot készíteni, és csak az egyik felébe tenni újhagymát. A másik adagba tegyünk adagonként 1 ek cukrot, így a palacsinta kitűnő reggeli lehet egy kis lekvárral, gyümölcsszósszal. Ha valaki nagyon édesszájú ínyenc, próbálja ki megkenve narancslekvárral és megszórva reszelt csokoládéval.
Mennyei!

1 tojáshoz keverjünk hozzá 1 ek máceszlisztet, 1 ek vizet és 1 mk sütőport, ½ mk olajat. Ez az alapmassza receptje, amihez ez alkalomból tegyünk zöldjével együtt felkarikázott újhagymát, csipet sót, fehérborsot. Az érett avokadó húsát keverjük el sóval, fehérborssal, citromlével és egy kanál joghurttal. Nagyon kellemes krém a palacsintánkhoz.

Ha tovább szeretnénk tobzódni az ízekben, csináljunk fűszer-szhugot hozzá: 4 jalapenó paprikát (erezetét és magját vágjuk ki, ha kevésbé fűszeresen akarjuk) tegyük a robotgépbe, 2 bögre korianderlevéllel, 3 fokhagymagerezddel (ha nem használjuk, kiválthatjuk egy csokor fenséges medvehagymával), 1 teáskanál citromlével, 2 evőkanál extra szűz olívaolajjal és 1/2 teáskanál sóval. Daráljuk át, majd adjunk hozzá 1/4 teáskanál őrölt köményt és 1/4 teáskanál őrölt kardamomot. Daráljuk újra át. Ha nem elég selymes, adjunk hozzá még egy kevés olívaolajat. Ez a fűszer-szhug igazi ízrobbanás. Hűtőben öt napig tartható, ha marad belőle. (Ha nincs pészáh, egy adag főtt tésztával és pici tészta-főzővízzel elkeverve nagyon kellemes ebéd lehet.)

Desszert: Duplacsokis biscotti, öt perc olasz mennyország pészáhi köntösben!

Egy nagy, mikróhoz használható tálban olvasszunk fel ½ bögre pészáhi margarint, 2 bögre étcsokoládét és ½ bögre mogyoróvajat 2 perc alatt, vagy amíg fel nem olvad. Keverjük össze, ha nem teljesen sima, akkor tegyük vissza a mikrohullámú sütőbe 20 másodpercekre, amíg teljesen meg nem olvad. Adjunk hozzá ½ bögre cukrot, 4 tojást, ½ bögre kakaót, 1 ek vanília aromát és ½ bögre csoki chipset, és keverjük simára. (Ha idén nem kapunk a kóser boltban pészáhi csoki chipset, daraboljunk fel egy tábla csokit késsel hozzá.)

Két őzgerincformában simítsuk el, süssük ki 180 fokon 25-30 perc alatt. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy tisztán tudjuk-e kihúzni belőle, átsült-e. Hagyjuk rácson kihűlni, majd vágjuk fél centi vastag szeletekre. Oldalra döntve sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsibe és toljuk vissza a sütőbe 150 fokon, újabb 35-40 percre, míg a teteje meg nem szárad. Ha ropogósra sült olvasszunk fel 2 bögre csokit, mártogassuk meg a szeletek felét és szórjuk meg darabolt dióval vagy mandulával. Igazán nyami!

Csütörtök

Reggeli: Cukkinis-gombás quinoa muffin

Ez a reggeli nem csak finom, hanem nagyon egészséges is, kellő energiát ad, hogy elkezdjük a napot az ünnep közepén. 1 bögre nyers, megmosott quinoat főzzünk meg egy bögre vízben egy ek olajjal és csipet sóval negyedórát, majd hagyjuk fedő alatt pihenni öt percet. Míg fő, kevés olajon pirítsunk át 3 közepes cukkinit lereszelve és 25 dkg gombát apróra vágva egy kockára vágott vöröshagyma társaságában. Mikor kellemesen átpirult a zöldség, tegyük félre és hagyjuk picit hűlni mindent. Ha minden szobahőmérsékletű keverjük össze, adjunk hozzá hat tojást – picit soknak hangzik, de kell hozzá-, 1 csésze reszelt pészahi sajtot, 2 ek maceszlisztet, sót, borsot ízlés szerint.

A keveréket tegyük alaposan kiolajozott muffin formába és 180 fokon süssük 30-35 percet, míg megszilárdul és átpirul.

Ebéd: Krumplikrémleves

Kevés olajon dinszteljünk meg egy fej kockára vágott vöröshagymát. Ha megpuhult, keverjünk hozzá 1 mk rozmaringot és 1 mk kakukkfüvet (ebben a levesben kivételesen finomabb, ha szárítottat használunk). Adjunk hozzá egy karikára vágott répát és fél kg kockára vágott burgonyát. Picit kavarjuk át, hagyjuk együtt dinsztelődni őket egy-két percet, majd öntsük fel húslevessel vagy zöldség alaplével. (Ha nincs maradék levesünk, pészáhi csirke vagy zöldséglevesport is használhatunk.) Ha megfőtt, keverjünk hozzá 1 dl kókusztejet, ettől finoman krémes lesz. Botmixerrel pürésítsük. Levesbetétként szórjuk meg sok-sok snidlinggel.

Macesz-szivarkák

A töltelékhez pirítsunk meg 1 kisebb kockára vágott nagyobb vöröshagymát. Amikor szép aranybarna a kockák széle, adjunk hozzá ½ kg darált húst. (A kóser boltban kapunk darált marhahúst, de nagyon finom, ha pulykacombot darálunk le hozzá.) Pirítsuk át a húst is, sokat keverve. (Ha szeretjük a hússal együtt tegyünk hozzá 25 dkg apróra vágott gombát is, gazdagabbá teszi.) Tegyünk hozzá sót, borsot.

Mikor készre pirult a töltelék adjunk hozzá agy nagy marék vágott petrezselymet, ettől nagyon friss lesz az íze.

A macesz-szivarka készítése: egy nagyobb konyharuhát vagy törölközőt nedvesítsük meg és terítsük tálcára. A mácesz lapokat tartsuk folyóvíz alá, majd bugyoláljuk be a nedves törülközővel. Egy kocka lapot érdemes hosszába kettévágni, így sokkal kezelhetőbb. Figyeljünk oda, hogy a macesz csíkjaival párhuzamosan vágjuk ketté, különben könnyen összetörik a lap, ahogy feltekerjük. Tegyünk a rövidebb oldalára egy csík tölteléket és tekerjük fel a rolládot. Egy felvert, sózott tojásba forgassuk meg és forró olajban süssük ki, sütés alatt megforgatva, hogy minden oldala aranybarna legyen. Ez a rollád vagy izraeli nevén szivarka nagyon finom, ha gombás-törtkrumplis töltelékkel készítjük. Lehet tejes is, akkor a törtkrumplihoz keverjünk reszelt sajtot, szerecsendiót. Lehet délutáni nasi is, kechuppal.

Répakrém

Fél kg répát puculjunk meg, sózzuk, szórjuk meg kakukkfűvel és rozmaringgal, majd 180 fokos sütőben süssük át fél óra alatt. 1 hagymát kockázzunk fel, dinszteljük meg kevés olajon, majd adjuk hozzá a darabokra vágott sült répát. Engedjük fel másfél dl zöldség alaplével vagy pészáhi levesporos vízzel, ízesítsük tovább őrölt gyömbérrel és főzzük puhára. Turmixoljuk krémessé fél dl kókuszkrémmel. (Ez a krém nagyon finom kísérője a szivarkánknak, de ha több folyadékot használunk levesként is fogyaszthatjuk.)

Sült fűszeres karfiol

Keverje össze 2 teáskanál sót, 1 tk. paprikát, a curry port és ½ tk. chili port, és keverjük össze. Tegyük a fűszereket egy zacskón, tegyük bele a rózsákra szedett karfiolt és alaposan rázzuk át, hogy mindenhol érje a keverék a zöldséget. Melegítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben kb. 180 ° C-ra. Tegyük bele a fűszeres karfiolrózsák felét, és kb. 3 percig pirítjuk, amíg enyhén meg nem pirul. Csepegtetjük le, és ismételjük meg a fennmaradó virágokkal. Amíg a karfiol még forró, bőven szórjuk meg sóval és borssal és egy nagy marék francia petrezselyemmel. Tálaláskor tegyünk mellé citromot, mert nagyon finom, ha rácsepegtetjük. A karfiolrózsák süthetők sütőben is, akkor használjunk hozzá egy kis olaj sprayt. Kevésbé lesznek ropogósak, de az ízük épp olyan finom így is.

Pórés-spenótos macesz pite

Megolvasztunk 3 ek vajat egy nagy serpenyőben, közepes tűzön. Hozzáadunk 3 karikára vágott póréhagymát a zöld részével együtt, 2 csomag aprított medvehagymát és a csipet sót, és időnként megkeverve pároljuk, amíg megpuhul, kb. 10 percig. Hozzáadunk egy doboz bébispenótot, ízesítsük oreganóval, és 2-3 percig folytatjuk a főzést, amíg a spenót össze nem esik. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kissé kihűlni. Keverjünk össze fél kg túrót, 3 tojást, 0,5 dl tejet, 1 bögre morzsolt fetát, 1 citrom héját, 1/2 teáskanál sót és a bőséges mennyiségű borsot egy közepes tálban. Melegítsük elő a sütőt 180 ° C-ra (180 ° C), és kenjük ki egy kevés vajjal a 9×13-as [23×33 cm] méretű sütőedény alját és oldalait.

Töltsünk meg egy második sekély edényt meleg vízzel, és mártsunk bele 3 macesz lapot. Hagyjuk 2-3 percig megpuhulni. Rázzuk le a felesleges vizet, és helyezzük el a macesz lapokat az előkészített sütőedény alján. Ha szükséges, törjünk meg a harmadik maceszt-t, hogy beleférjen az edénybe. Fedjük le a sajtkeverék körülbelül felével, majd a póréhagyma és a spenót keverékének felével. Ismételjük meg a folyamatot még 3 áztatott macesz lappal és a maradék sajt- és spenótkeverékkel. A legtetejére macesz lapokat tegyünk. Verjünk fel egy tojást és kenjük át a tetejét. Mehet a 160 fokos sütőbe, hogy hosszan és alaposan átsüljön 45-55-percen át.
Ha a tölteléket kicseréljük fahéjjal és gyömbérrel ízesített egy kg reszelt almára 20 dkg cukorral, az alma nedvességétől függően keverjünk bele maceszlisztet, nagyon finom almáspitét kapunk.

Desszert

 

Tegyük le a maceszlapokat egy alufóliával bélelt sütőlapra, így könnyű lesz a mosogatás. Szórjuk meg a lapokat egyenként 15-20 dkg csokoládéforgáccsal és tegyük 150 fokos sütőbe, míg a csoki megolvad rajtuk és egy pici hőt kapnak a lapok. Kenjük el a csokit a tetejükön és szórjuk meg avval, ami van otthon: dió, kókusz, színes cukorka, aszalt gyümölcsök, tengeri só. Törjük nagyobb darabokra, ha kihűlt és reméljük, hogy a család hagy nekünk is belőle.

Péntek

Reggeli: Portobello gomba szendvics

Fejenként 2 portobello gomba szárát szedjük ki, a lemezeket vágjuk le, így megússzuk az átvizsgálását is. Kevés olajon süssük oldalanként 2-2- percig, a lemezek helyére szórjunk sót és borsot. Szedjük papírtörlőre. Felenként 1 fél centi vastag szelet paradicsomot tegyünk a gombák helyére a forró olajba, megszórva egy gondolat cukorral. Pészáhi kóser pulykamell felvágottat tegyünk a paradicsomok mellé, fél percre átpirulni, szedjünk mindent papírtötlőre, majd fejenként egy tojásból süssünk tükörtojást. Állítsuk össze a szendvicset: egy gomba felfordítva, arra a paradicsom, rá a négyfelé hajtogatott felvágott, arra a tojás és végül a második gomba. Mind egy kis zsömlés szendvics. Laktató és ízletes reggeli! Ha nem szeretnénk húsosat reggelire, süssünk mindent tejes edénybe. Kezdjük a gombákat vágott felükkel lefelé sütni, megfordítva szórjuk meg reszelt sajttal, ami finoman ráolvad, míg sül a másik oldala, majd járjunk el a paradicsommal és tojással ugyan úgy, mint a húsos esetében.

Tavaszi karalábé leves

Ez a lengyel/ lengyel – litvis zsidó hagyományokon alapuló leves (zupa z kalarepi)magába hordozza a tavasz frissességét, méltón illik a tavaszi ünnepünkhöz. 1 közepes hagymát vágjunk kockákra és kevés olajon dinszteljük meg. Adjunk hozzá egy zsenge karalábét felkockázva, egy közepes vagy ha zsengét kapunk, ami kisebb, akkor kettőt vágjunk kockára, tegyünk még hozzá két kockára vágott burgonyát. Pár percig pároljuk meg őket, majd adjunk hozzá 5 tányér zöldség alaplét vagy vizet.

Főzzük készre, ha zsengék a zöldségeink, hamar megfőnek és az sem baj, ha egy kicsit rest marad. Az utolsó két percben tegyünk bele egy nagy marék petrezselymet és ugyan annyi kaprot is. Érdemes a karalábé zsengébb, belső leveleit is összevágni csíkokra és beletenni a levesbe, nagyon finom. Aki úgy szereti, egy ek burgonyakeményítő és 2-3 ek hidegvíz keverékével picit besűrítheti. A lengyelek egy ek tejföllel tálalják, de mi húsos ebédhez ajánljuk, így használjunk kókuszkrémet hozzá.

Vörösboros marhamáj

(Marhamájat nem mindig lehet kapni a kóser boltokban, de nagyon finom szárnyas májjal, vagy ha semmilyent nem kapunk, készítsük felcsíkozott marhahússal vagy akár vágjunk csíkokra pulyka felsőcombot. Természetesen a főzési idő változik, de kóser háztartásnál néha abból főzünk, amit kapunk és nem azt vesszük, amit szeretnénk.)

Fél kg marhamájat vágjunk csíkokra (vagy amit kapunk). Egy nagyobb vöröshagymát csíkozzunk fel, két ek. olajon dinszteljük meg. Tegyük hozzá a májat, keverjük át kicsit, majd öntsünk hozzá egy dl vörösbort, borsozzuk, pirospaprikázzuk, de ne sózzuk, azt csak a legvégén tegyük hozzá. Tegyünk bele majoránnát és 15 dkg koktélparadicsomot kettévágva. Ha szeretjük a gombát, nagyon finom, ha teszünk hozzá 15 dkg aprószemű barnagombát.

Zöldséges, fűszeres krumplikugli

Hagyományos zsidó ételvilág egyik elemi része a kugli főleg a krumplikugli. Ebbe a receptbe zöldségekkel gazdagítjuk az ízét és nyugtatjuk a tudatunkat, hogy kevesebb krumplit és több egészségesebb zöldséget fogyasztunk.

Reszeljünk le nagylyukú reszelőn három szem burgonyát, egy édesburgonyát, két közepes cukkinit, két répát. Karikázzunk fel két szál póréhagymát. Keverjük össze a zöldségeket 3 tojással, 3 ek maceszliszttel, 2 ek olajjal, sóval, borssal és ízlés szerinti zöldfűszerrel. Nagyon jól megy hozzá a lestyán, kakukkfű, bazsalikom, tárkony, kapor is. Simítsuk el egy kiolajozott tepsibe és süssük 180 fokon 45 fokon. Az első fél órában érdemes alufólia alatt sütni, majd hagyni, hogy színt kapjon és a víz elpárologjon belőle.

Nagyon finom köret, de szokás a sábeszkor a zsinagóga asztalra kidusoknál is feltenni. Önállóan, egy kis tejföllel, salátával vacsora is lehet.

Vacsora: Töltött paradicsom pészáhra

Fejenként két vagy három -étvágytól függően- paradicsomnak vágjuk le a kalapját és enyhén sózzuk be. Hagyjuk állni, míg megcsináljuk a tölteléket: 8 paradicsomhoz négy máceszlapot őröljünk durvára. Locsoljuk meg 2 ek vízzel, keverjük picit át. (Az is finom, ha a paradicsomokban összegyűlt lével locsoljuk meg kicsit a maceszokat.) Adjunk hozzá egy kisebb fej nagyon apróra vágott vöröshagymát, szórjuk meg bőven provance-i fűszerkeverékkel, vagy adjuk hozzá azt, amit kedvelünk, de zsályát mindenképpen tegyünk bele, mert csodálatos illatot áraszt majd, amikor felvágjuk.

Tegyünk bele kevés sót, borsot. Ha tejesben készítjük és kapunk pészáhi parmezánt, adjunk hozzá 3 ek-nyit. Ha húsosban szeretnénk elkészíteni akkor egy tojást keverjünk bele. Töltsük meg a paradicsomokat és küldjük sülni 170 fokon 20-25 percet. Ez a köret ízekben annyira intenzív, hogy legjobban egy natúrabb sült hús illik. Péntek este lévén, mi halat ajánlunk hozzá, hiszen hagyományosan halat is fogyasztunk péntek este.

Tonhal stake

Keverjünk pácot:

  • 1 citrom reszelt héjához és levéhez keverjünk hozzá két ek olívaolajat,
  • zsályát,
  • egy cm-nyi reszelt gyömbért,
  • 1 csipet fehér borsot,
  • 1 ek mézet,
  • 0,5 dl fehérbort,
  • 1 ek pészáhi balzsamecetet (ez az ecet ízében azonos, de a készítési eljárásában kissé eltér, így elfogadott pészáhkor, figyeljünk oda, hogy a hechser/pecsét szerint engedje áskenáz közösségekben a felhasználását. Ha szerepel a „l”lo kitniot” kitétel, akkor jó.)

Ebben a pácban hagyjuk állni a tonhal szeleteket fél órát, közben félidőben forgassuk meg.

Hevítsünk fel egy serpenyőben kevés olajat és süssük át mindkét oldalát. Bár a tonhal stake-t sokan szeretik „medium rare” vagy „rare” módon sütve, a zsidóság szellemiségéhez a „medium well”, illetve a „well done” sütés illik. Így süssük oldalanként 3-4 percet, vastagságtól függően.
A hal és a paradicsom kellemes kísérője egy kicsit savasabb, édes és gyümölcsös saláta.
A narancsos rukkola salátához 4 narancsot filézzünk ki, reszeljünk le egy sárgarépát, tegyünk hozzá egy zacskó rukkolát és egy kisebb fel nagyon vékonyra vágott lilahagymát.
Locsoljuk meg dresszingként 2 ek olívaolaj, 2 ek citromlé és 2 ek méz keverékével.

Pénteki desszert: narancsos mandula torta

6 tojást válasszunk ketté. A fehérjét egy pici csipet sóval verjük magas fokozaton kemény habbá, majd csökkentve a fokozatot, lassan adjunk hozzá ½ bögre cukrot. A hat tojássárgáját egy másik tálban fehéredésig keverjük ki ½ bögre cukorral. Adjunk hozzá egy narancs reszelt héját, ¼ bögre narancslevet, ½ tk pészáhi kóser mandula aromát.
Óvatosan vegyítsük egy spatula segítségével a fehérje habhoz, adjunk lassan hozzá 2 bögre mandulalisztet és 2 ek olajat. Simítsuk egy sütőpapírral bélelt tortaformába, egyengessük el a tetejét, szórjuk meg ¼ bögre szeletelt mandulával, majd 180 fokos sütőben süssük 35-40 percig, míg a beleszúrt fogpiszkáló tisztán nem jön kis belőle. Tálaláskor szórjuk meg porcukorral. Nagyon finom mellé a narancsdzsem.

Szombat

Reggeli: mácesz burekas

Az izraeliek nehezen mondanak le kedvenc reggelijükről, így hamar kitalálták a pészáhi változatát. Ráadásul sokkal könnyebb elkészíteni!
A macesz szivarkákkal megegyező módon áztassunk meg nyolc máceszlapot (ebből 8 db burekas lesz) A sajtos töltelékhez keverjünk össze ¾ csésze szétmorzsolt feta sajtot ¼ csésze ricottával, vagy használjunk olyan túrókrémet, amit kapunk. Ízesítsük kevés borssal, esetleg sóval, ha kell. Adjunk hozzá egy tojást és 2 ek. olajat.
A burgonyás töltelékhez 1 kockára vágott hagymát dinszteljünk meg, keverjünk össze egy bögrényi -kb 3 db- főtt burgonyával. Sózzuk, borsozzuk, keverjünk hozzá 2 ek. olajat és egy tojást.

Az áztatott maceszalapok egyik felébe tegyünk tölteléket úgy, hogy átlósan rá tudjuk hajtani a másik felét. Nem szükséges tojásozni a széleket, könnyen összetapad. A tetejét viszont kenjük le egy felvert tojással, hogy szebb legyen. 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsül. A burekasok előnye, hogy könnyen eltartható, így előre megsüthetjük pénteken.

Ebéd: maceszos húsleves

Tudom, kicsit sok a húsleves, de sábesz és főünnep is, így a hagyomány az hagyomány… Viszont gazdagítsuk újabb levesbetéttel. Sok vallásos zsidó nem fogyasztott áztatott maceszt pészáh utolsó két napjáig, nehogy véletlenül erjedésnek indult ételt fogyasszon. Ugyan így fokhagymát sem esznek, egészen az utolsó két napig. Ekkor engednek a szigorból, leginkább fokhagymával bedörzsölt máceszdarabokat áztatva a húslevesbe levesbetétként.
Hihetetlenül finom!

Ha már itt tartunk: keverjünk el olívaolajat fokhagymapéppel és olyan zöldfűszerekkel, amiket szeretünk. Kenjük meg vele a maceszt és rágcsáljuk jó étvággyal!

Hárosettel göngyölt marha

Ez a hús méltó a sábesz ünnepéhez és egyben felidézi a széder este ízét, illatát.

Legelőször készítsük el a tölteléket: daráljunk le egy marék diót, 10 szem datolyát, fél marék mazsolát, 10 dkg gesztenyepürét (Ha nem kapunk a kóser boltban, kérdezzük meg a rabbinkat, engedi-e felhasználni a gyári terméket. Ha nem engedi, nyugodtan hagyjuk el.), pár löttyintésnyi borral, pici csipet sóval, fehérborssal, őrölt gyömbérrel és őrölt fahájjal és egy ek. mézzel. Nyissunk meg négy csont nélküli csirkemellet, hogy meg tudjuk tölteni és a keveréket töltsük bele. Fogjuk össze és tűzzük meg fogpiszkálóval. Forró olajon pirítsuk át minden oldalát, hogy lezárjuk a rostokat és szaftosabb maradjon a hús, majd ültessük 4 db negyedekre vágott almával bélelt tepsibe és süssük át 180 fokos sütőben fél óra alatt. Fedjük alufóliával, hogy ne száradjon ki. Ha így készítsük, nem csak zaftosabb marad, de könnyebben eltartható a hűtőben egy napig, hiszen pénteken főzzük, és a sabeszi melegítőlapon, a platnin is szépen tud átmelegedni.

Köretnek spenótos knish

A Knish jiddis szó, amely péksüteményt jelent. A knishek az 1800-as években kelet európai zsidó bevándorlók útján jutottak el Amerikába. Annyira hamar közkedvelt lett, hogy mára New York City a knishek földjévé vált. Először kordékról adták el őket, majd kenyérgyárakban és zsidó delikben. A burgonya vagy kasha (hajdina gabona) tölteléket máig kézzel vonják be vékony tésztaréteggel, mielőtt a sütőbe küldenék sütni. Tulajdonképpen egy tésztával körülvett ízesített gombóc, ízvilága a kelet-európai zsidóságra jellemző. (A karamellizált hagyma adja meg az igazán fenséges aromáját.) Yonah Schimmel Knish Bakery-je leghíresebb hely, ha meg akarjuk kóstolni ezt a „burgonyakekszet”. 1910-ben nyílt meg Manhattan alsó keleti oldalán, és már több mint 100 éve működik.

Ez a recept egy pészáhra átdolgozott változat, de hasonlóan finom. Mi köretként használjuk, de önállóan is megálja a helyét. Pénteken elkészíthető, nem rontja el a várakozás. Aki szereti kipróbálhatja a receptet spenót helyett mángolddal (nyami!), apróra vágott brokkolival, vagy kápia paprikával. Készítenek édes knisheket is, nagyon finom vaníliával ízesített túróval is.

4 nagyobb burgonyát sós vízben főzzünk meg és törjünk össze. Míg fő 3 vöröshagymát vagy ha kicsit édeskésebben szeretjük, lila hagymát vágjunk kockára és pirítsuk olajon aranybarnára. Tegyük a robotgépbe és ha már nem forró egy tojással, csipet sóval és borssal daráljuk finomra. Tegyük hozzá a tört burgonyához, gazdagítsuk 1/3 bögre máceszliszttel. Dolgozzuk el, majd tegyük hozzá az időközben a hagyma helyére tett, megfonnyasztott, dúrvára aprított 15 dkg spenótot.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztassuk a kigombócozott knisheket. Ping-pong labda mérettel számolva, kb. ötven darabot kapunk ebből a mennyiségből. Picit nyomjuk le a tetejüket, hogy laposabb legyen, így nagyobb felületen pirul. 180 fokon süssük fél órát. Az utolsó tíz percben óvatosan fordítsuk meg őket. Tegyük hűtőbe, míg várja a sorát. Egy megfelelő tálban, alufólia alatt platnin hamar átmelegszik, de szobahőmérsékleten is finom.

Desszert: coffe meringue

Ez a habcsók napokkal korábban is elkészíthető, egy légmentes dobozban könnyen tárolható, és még igazán ízletes is, így tökéletes a pészáhi sábeszre. Én a kávés változatot ajánlom, de ízesíthetjük kókusszal, kakaóval vagy tetszés szerinti aromával. A kimaradó tojássárgája belemehet az esti, frittátába.

4 tojásfehérjét verjünk keményhabbá egy csipet sóval 4-5 perc alatt a legnagyobb fokozaton. Ekkor csökkentsük a fokozatot és kanalanként adagolva tegyünk hozzá 1 bögre cukrot. Cseréljük le a habverőt spatulára és keverjünk óvatosan hozzá 3 ek instant kávét és 1 tk vaníliát. Nem kell feltétlenül teljesen elkeverni, nagyon szép, ha maradnak kisebb csíkok. Töltsük habzsákokba és egy sütőpapírral fedett tepsire nyomjunk habrózsákat. 120 fokos sütőben szárítsuk 2 órán át, majd kapcsoljuk ki a sütőt, nyissuk meg kissé ajtaját -csúsztassunk bele egy fakanalat-, de hagyjuk benne további egy órán át.
Aki szereti tovább gazdagíthatja: Mártsuk az alját olvasztott csokiba, majd durvára őrölt pisztáciába.

Vacsora: fűszeres-cukkinis frittata

Egy spanyol zsidó számára elképzelhetetlen a pészáh frittata nélkül és megkóstolva csak egyet érthetünk vele. Ugyan eltér a hagyományos slosá szeudot lakomáktól, azonban jól eláll hűtőben és a salátával körítve méltóvá varázsoljuk a harmadik lakomához.

Kevés olajon puhítsunk kevergetve meg egy közepes reszelt cukkinit. 20 dkg krémsajtot keverjünk el habverővel 1/3 bögre tejjel. Adjunk hozzá egyenként 6 tojást, sót és fehérborsot. 2 közepes főtt, kockára vágott burgonyát pirítsuk át olajon. Ha kihűlt tegyük a tojásos keverékhez a cukkinivel együtt. Gazdagítsuk az ízét egy nagy csokor durvára vágott snidlinggel és az illatát apróra vágott zsályával. Tegyük serpenyőbe és toljuk a 180 fokos meleg sütőbe. Ha már szilárd a teteje -kb 15 perc- szórjuk meg reszelt sajttal és süssük tovább, míg a fogpiszkálót tisztán nem húzzuk ki belőle és szép színt nem kap a sajt.

Ehhez a finom ételhez egy kellemes saláta a jó kísérő. Ilyen a szintén kelet-európai hagyományokat idéző céklás-répa saláta pészáhhoz illően tormával gazdagítva. Ráadásul a robotgép darálója és egy tál kell csak hozzá. Egy tálban keverjünk el 2 ek citromlevet 1 ek mézzel, 1 ek olívaolajjal, sózzuk. Tegyünk hozzá egy csipet őrölt köményt és őrölt koriander magot. Aki szereti a csípősebb ízeket halmozni, tehet hozzá cayanne borsot is. Reszeljünk le egy céklát és egy nagyobb répát. A finomabb reszelőn reszeljünk hozzá két centinyi tormát is. Keverjünk mindent össze és tálalhatjuk is a frittata mellé.

Vasárnap

Reggeli

Mi mással lehetne búcsúztatni a pészáhi reggeliket, mint egy finom macesz brei-vel. Ez az étel egyaránt kedvelt a szfárádi és az askenáz világban is, bár feltehetően árkenáz eredetű. Azonban annyira egyszerű, alapvető, hogy nehéz tudni. Csak tojás és macesz kell ehhez a finomsághoz. Gazdagítható bármilyen zöldséggel, amit szeretünk, fokhagymával párolt mángolddal például igazán különleges lesz. Gyakran készítik édesen, mézzel, aszalt gyümölcsökkel, pekánt dióval, vagy csak fahéjjal szórva. Ha ennyitől nem kapott valaki kedvet hozzá, elárulom, hogy állítólag ez Steven Spilberg kedvenc reggelije. Eredetileg csirkezsíron sütötték, de olajon is finom.

Fejenként egy máceszlapot nedvesítsünk be vízzel, törjük kisebb, kb fél cm-es darabokra, süssük át egy-két perc alatt kevergetve a forró olajon. Adjunk hozzá egy felvert tojást, sózzuk, borsozzuk, és kevergetve süssük készre. Nagyjából három perc az egész. Melegen tálaljuk. Tegyünk mellé felvágott paradicsomot, paprikát, uborkát.

Ebéd: szfaradi húsleves

Ennek a hagyományos levesnek a mellett, hogy nagyon kellemes, az is az előnye, hogy pont annyiban tér el a mi húslevesünktől, hogy azt átfőzve, átfűszerezve megkapjuk, így aki nem szeretné külön főzni, annak elég hozzá, hogy duplán főzzük a sábeszi levest. Ne feledjük, egész ünnep lesz vasárnap!

Fél kg csontos marhahúst főzzünk fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd öntsük le a habos vizet és mossuk le a csontokat. Tiszta lábasba tegyük vissza főni 4 csésze vízzel és két csésze csirkehúslevessel és sóval. Főzzük fél órát, majd szedjük ki a csontokat és tegyük vissza a kisebb darabokra vágott húst. Tegyünk mellé egy felkarikázott sárgarépát, 2 kisebb, kockára vágott burgonyát, 2 gerezd fokhagymát, 1 fehérrépát felkarikázva, a kisebb zsenge főzőtököt vastagabb karikára vágva, 2 mogyoróhagymát 6 darabra vágva, 1 közepes hagymát hámozva, félbevágva -hagyjuk rajta a gyökérzet tönkjét, így nem esik szét-, 1 marék durvára vágott koriandert, csipet sáfrányt – fantasztikus színe lesz-, és színes borsot. Mikor megfőtt, egy tálkában verjünk fel két tojást, merőkanállal óvatosan keverjünk hozzá egy kanál forró levest, folyamatosan keverve habverővel- azaz végezzünk hőkiegyenlítést-, óvatosan csorgassuk a leveshez és zárjuk el a lángot. 2 maceszlapot törjünk nagyobb darabokra és a még forró, szinte fövő leveshez adjuk hozzá.

Pulykacomb gyümölccsel sütve

Az egyik legjobb dolog ebben az ételben az, hogy csak egy edényt használ előkészítéshez és főzéshez. A pulykacombokat egyszerűen kiveszük a hűtőszekrényből és egyenesen a kiolajozott tepsibe tesszük. Érdemes beszórni a tepsit sóval borssal és beleforgatni a combokat. 1 narancsot vágjunk nyolc felé és 1/3 bögre vörösáfonyát -frisset vagy aszaltat- tegyünk közvetlenül a pulyka tetejére és már mehet is a sütőbe 180 fokon alufóliával fedve egy óra alatt átsülni, majd kicsomagolva negyedóra alatt átpirulni. A másik dolog, amit szeretek ebben az egyszerű receptben, az a rugalmassága. Ha nincs otthon pulykacomb, akkor könnyen helyettesíthetők csirkecombokkal. A narancsszeleteit citromra lehet cserélni, vagy akár grapefruittal és mandarinnal is működik. De épp oly finom körtével és almával is. Ha nincs kéznél friss vagy aszalt áfonya, megszórhatjuk aszalt szilvával is. További ízesíthetjük friss kakukkfűvel vagy rozmaringgal.

Miután közeledünk pészáh végéhez és az edények pakolásához, így jobb az olyan recept, ami kevés edényhasználattal jár, ráadásul azt teszünk bele, ami akad a gyümölcsöstálon.

Paszternákpüré spárga

A paszternák minden idők legkedvesebb gyökérzöldsége pépesíteni. Természetesen édes és nem túl sok benne a keményítő, ami selymes krémet eredményez. Elkészíthető napokkal korábban is, mert jól tartható hűtőben és egy kicsit elszakadunk a burgonyától.

Fél kg pasztinákot főzzünk meg 0,5 bögre kókusztejjel megbolondított 1,5 bögrényi sós vízben 2 hámozott fokhagyma társaságában. Ha megpuhult, nagyjából negyedóra alatt, vegyük le a fedőt és hagyjuk a folyadékot besűrűsödni. Tegyünk hozzá 4 ek. pészáhi növényi margarint, borsozzuk és pürésítsük le botmixerrrel. Tálaláskor extraszűz olívaolajjal meglocsolhatjuk, de ez el is hagyható. Aki szereti megszórhatja őrölt szerecsendióval.

Tavasz spárga

Míg pirul a pulykacombunk, egy másik tepsit olajozzunk ki, szórjunk rá sót, fehérborsot, oreganot és bazsalikomot. Forgassuk bele a fás részétől megszabadított spárgasípokat, locsoljuk meg egy fél citrom levével és a sípok vastagságától függően 9-14 perc alatt süssük meg. Nagyon finoman ropogós lesz, ha a sípok végét megszórjuk pici macesz darával.

Mandulalisztes narancstorta, macesz baklava

Egy kerek tortaformát kenjük ki margarinnal, béleljük ki sütőpapírral. Szórjunk az aljára 1/4 bögre barnacukrot. Egy tálban verjünk kemény habbá 3 tojásfehérjét, egy csipet sóval, a végén lassan hozzáadva ¾ bögre cukrot. Óvatosan, a habot minél kevésbé megtörve, adjunk hozzá ½ bögre máceszlisztet, őrölt fahájat, majd 2 ek olajat, és 2 egész tojást, ½ bögre őrölt diót, ¼ bögre őrölt mogyorót, 3 ek narancslét. Tegyük a formába és 170 fokon süssük 35 percig, vagy amíg a teteje enyhe nyomásra vissza nem ugrik.

Míg sül, készítsük el a szirupot: 2/3 bögre cukrot, ¼ bögre mézet, 1/3 bögre narancslét, 3 ek vizet és 1 ek citromlevet egy csipet őrölt fahéjjal forralunk fel, csökkentsük a hőt és 25 percig főzzük, míg homogén sziruppá nem fő. Evvel locsoljuk le a még meleg, villával megszurkált baklavát, így belefolyik, átáztatja a szirup.

Vasárnap este ér véget az ünnep, így recept nélkül ajánlok vacsorát.

Édesapám -áldassék emléke- ilyenkor mindig elment sétálni és hazahozott egy friss kenyeret, ami nem annyira hiányzott, mint amennyire élményt jelentett együtt rávetni magunkat. Papírtányéron ettük, törve, hiszen még nem volt humec edényünk elől, egy műanyagpohár hideg tejjel. Igazság szerint, ekkorra megtelik a hűtő maradékokkal, viszont az edényeket, dobozokat el kell pakolni, így a legjobb vacsora egy morzsa-party. Ha szeretnénk élménnyé varázsolni, terítsünk le a nappali közepére egy pokrócot és varázsoljunk piknik hangulatot.

Jó étvágyat és kóser pészáhot!