A legjátszhatóbb tíz csapás

2021.03.26.

Valljuk be, a Hággádá végén lévő gyermekdalok/mesék ellenére nehéz fenntartani gyermekeink figyelmét.

Ehhez a problémához kitűnő segítséget nyújt, ha kicsit játszunk velük közben, méghozzá a legjátszhatóbbal, a tíz csapással. Csak pár pici eszköz, kevés fantázia, és máris mókás, élményteli lesz a széderesténk. A csapásokhoz próbáltunk több lehetősséget kínálni, így választhattok kedv és gyermekek szerint is.

 

1. Vér: készítsünk együtt egy pohár vízből és piros ételfestékből vagy málnaszörpből!

2. Békák: ugráljunk, mint a békák, vagy hajtogassunk origami békát!

3. Férgek, legyek: csapkodjunk, mintha legyeket kergetnénk! Vagy készítsünk együtt természetes szúnyog/légy riasztót! (Az este végén érdemes a hűtőbe tenni, másnap kitűnő ízesítője egy kompótnak – persze, a legyek nélkül…)

Esetleg készítsünk repülő legyeket: egy szívószál és némi papír kell csak hozzá. Lehet versenyezni, kié repül messzebbre. A légy aljára kell egy papírtölcsérkét ragasztani, ami ráhúzható a szívószálra. Így, ha belefújunk, kirepül a legyünk. (Egy repülőn jobban látszik.)

4. Vadállatok: ki tudja utánozni az oroszlánt? Elefántot? Pingvint? Bálnát? Nyomtassunk előre képeket, terítsük szét az asztalon, lefordítva, és aki, amit húzott, azt kell utánozza. Fordítható a játék: rajzoljuk/írjuk le mit kell csinálni és ki kell találni, melyik állatról van szó Pl: Zümmögj!, Vakard a fejed!

5. Dögvész: játsszuk el a hasfájós állatokat. Vagy: a plüss vírusokat formázzátok meg gyurmából.

6. Fekélyek: elő a mini matricákkal vagy akár Anya rúzsával és már lehet is pöttyözni a viszkető fekélyeket. Esetleg egy szivacsot áldozzunk fel és készítsünk bábut, amit meggyógyíthatunk. (Ha félretesszük, később eljátszhatjuk Naman történetét vele.)

7. Jégeső: szerepjátékként játsszuk el! Elő az esernyővel, és meneküljön mindenki alá. Mindenki befér? Senki sem lóg ki? Kézművességként készítsük el a felhőt és a jégdarabokat. Vagy az esernyővel.

8. Sáskák: Kell jobb ösztönző, hogy salátát etessünk a gyerekekkel? Készítsük el zseníliából és csipeszből, vagy gurigából, esetleg tojástartóból. A legcukibb, ha lábnyomatból csináljuk.

9. Sötétség: készítsünk elő egy kis zsákbamacskát! Zacskóba tegyünk különböző tárgyakat, amiket a gyermeknek bekötött szemmel kell kitalálni, mi az. Készítsünk sötetség képeket: Milyen lehetett volna a három nap sötétség alatt egy fénykép? Sok grafit kell!

10. A zsidó erkölccsel nem összeegyeztethető a játék mások halálával, így ezt mi kihagyjuk.