Nem őrület: a Kivonulást Marvel szuperhősökkel bemutatni

Szerző: ZSIMA
2021.03.30.

A szuperhősös Hagada inkább vicces, mintsem ciki: a Marvel Cinematic Universe (MCU) szuperhőseit felvonultató könyvecske számos dallal és kérdésekkel-válaszokkal fűszerezett fejezettel lopja be magát a fiatalabbak szívébe.

A szabadság és a megszabadulás története. Igazi hősök küzdenek a szupergonoszok ellen. Ártatlanokat mentenek meg a nyomorúságból. Talán mindenkinek feltűnt már, hogy a Marvel-szuperhősök és az Egyiptomból való szabadulás története között rengeteg átfedés húzódik. Erre épül a Szuperhősös Hagada: A Jelek és Csodák története, amelyet Moshe Rosenberg rabbi írt. (Az író a New york-i zsidó nappali iskola, a SAR oktatója.) A könyv elődje a Nem hivatalos roxforti Hagada, amely a Harry Potter-mese segítségével mutatta be a Széder-este elmesélt szabadulás-történetet.

Természetesen, mint az összes többi Hagada, ez is lefedi az egész Széder-estét, de a könyvet időről-időre megszakítják a vicces rajzok (például Mózes Thor kalapácsával, a Mjolnirral a kezében), dalok és kérdések-válaszok-fejezetek.

Nem csak köpeny és feszes naci

Moshe Rosenberg egészen sokáig vonakodott belenézni a szuperhősös filmekbe, sőt, a Harry Potterből is keveset nézett meg. Aztán megjött a koronavírus, a karantén, ráadásul a rabbit prosztatarákkal is kezelték. A családja mindenhogy igyekezett lelket önteni belé, még a Marvel-filmek elé is leültették, hátha jobb kedvre derül.

„Szépen lassan ráébredtem, hogy ezek a filmek nem csak arról szólnak, hogy mindenféle köpenyes alakok feszes nacikban rohangálnak, furcsa fegyvereket lóbálnak – igazán emberi dolgokról szólnak” – magyarázta a rabbi. „A szuperhősök is ugyanazokat a dolgokat keresik, mint mi. A identitásukat, meg, hogy hogyan élhetnének normális életet. A jó és a rossz harca ugyanúgy megjelenik a Hagadában is. Ha belegondol, minden ugyanúgy benne van: hogy megpróbáljuk megfejteni, kik is vagyunk valójában, hogy mik a valódi szuperképességeink. És hirtelen értelme lett az összehasonlításnak.”

Rosenberg rabbi a nyáron kezdett el az újfajta Hagadán dolgozni és sokkal több ihletet talált a szuperhősökben, mint Harry Potterben. Ugyanakkor a Marvel-univerzum nagyobb kihívást is jelentett: „Amikor a Harry Potter-témájú könyvet írtam, könnyű volt varázslós illusztrációt találni a lapokra. Most viszont szembesültem vele, hogy a szuperhősök mind jogvédettek. Kénytelen voltam úgy megjeleníteni a Marvel-univerzumot, hogy ne sértsek jogot.”

A rabbi az ügyvédjével is beszélt, így született meg a könyv illusztrációja: a Marvel-szuperhősök a hagyományos zsidó képi világban; például Amerika Kapitányt Dávid-csillagos pajzzsal és menórával a kezében ábrázolták. Az illusztrátor Aviva Shur és a SAR egyik diákja, Moriel Hirsch-Hoffman lettek.

A könyv olyan meglepő párhuzamokra talál a hagyományos felszabadulás-történetek  és -szereplők, illetve a Marvel-szuperhősök között, amiket elsőre nem is gondolnánk. Az egyik rész például rávilágít, hogy Bruce Banner, azaz Hulk folyamatosan küzd kétfajta identitásával, ezt hasonlítja össze a rabbi Mózes két identitásával, hiszen ő is ugyanezt tapasztalta meg: egyszerre volt zsidó és egyiptomi. (Egyébként a Marvel-univerzum nem véletlenül lett olyan, amilyen; számos zsidó dolgozott rajta, akik gyerekkorukban rengeteg mesét és legendát hallottak a jó és a rossz harcáról. Stan Lee, Jack Kirby, Joe Simon és Steve Ditko hozták létre Amerika kapitány, a Pókember, vagy éppen a Vasember karakterét és történeteit.)

A könyvet az Amazon adta ki, Izraelben és az Egyesült Államokban is megvásárolható – írta a Jerusalem Post.

Rosenberg rabbi azt tervezi, hogy a következő Hagadája sokkal személyesebb lesz. „Megpróbálom megírni azt a könyvet, amire szükségem lett volna, amikor rákot diagnosztizáltak nálam, de nem találtam” – mondta a Jerusalem Postnak. „Olyan könyvet szeretnék írni, amely bemutatja, hogyan folytathatja valaki a rabbiságát, miközben rákkal kezelik és érzelmi hullámvasúton ül. Végig írtam ebben az időszakban. Most megpróbálom ezt felhasználni egy könyvhöz, hátha segíthet másoknak.”