Az Isten az égben fönt és a földön alant van

2021.03.24.

Tisztelt A Rabbi!

Keresztény ismerőseim mindig a hitről beszélnek, vagyis, hogy biztos nagyon mélyen hívő ember vagyok, mert minden héten elmegyek a zsinagógába.
Őszintén ez zavar, mert én sokszor azért megyek, mert a szüleim is mentek, a rabbit is szeretem hallgatni a tudása miatt, ugyanakkor nem tagadom jó beszélgetni is. Nem érzem, hogy én úgy lennék hívő, ahogy rólam gondolják, és emiatt kellemetlenül érzem magam.
Mit gondol erről?

 

A Rabbi válaszol:

Attól tartok, hogy a felvetett kérdés megint egy olyan eset, amikor a keresztény koncepciót rosszul társítják a zsidósághoz.

Először határozzuk meg, hogy mi a hit?
Azt nyugodtan mondhatjuk, hogy a hit, azon kijelentések, elméletek elfogadását, vagy éppen tagadását jelenti, amelyek közvetlen és azonnali igazolása semmilyen módon nem lehetséges.
A hit általában a vágyaink terméke, azé a vágyé, amit meg akarunk, kapni vagy el szeretnénk érni.
A tudás ezzel szemben, csak és kizárólag bizonyítékokon alapszik.

A zsidó vallás egyértelműen a tudást, és nem a hit oldalát helyezi előtérbe.

A Tóra azt mondja:

Tudd meg ma és vedd szívedre, hogy az Örökkévaló az Isten az égben fönt és a földön alant van, és nincs senki más!
(5 Mózes 4:39)

Ez a vers azt mondja nekünk, hogy nem elég egyszerűen a lelkedben, hinni, hogy Isten mindenek irányítója. Ezt a fejedben is tudnod kell, Ez az ismeret sokkal mélyebb, mint a lelki tudás. Isten adott nekünk észt, mert azt akarja, hogy gondolkodjunk a világról, a benne játszott szerepünkről és az Istennel való kapcsolatunkról.

Önmagában a vágyon vagy érzéseken alapuló meggyőződésnek egyszerűen nincs helye a judaizmusban.

A héber “emunah” szót, gyakran hitként fordítják le, de ez a szó nem a vágyakon alapuló hitet jelenti, hanem olyan meggyőződést ír le, amely mindig bizonyítékokon alapul.

Ön, ahogy leírta, szeretné hétről hétre megkapni a tudást a rabbitól. Ez nagyon jó, mert mutatja a vágyat önben, hogy minél többet megtudjon a zsidóságról. De említi, hogy beszélgetni is szeret. Erre viszont már azt tudom mondani, hogy itt mindenképpen vegye figyelembe, hogy vannak olyan időszakai az imádkozásnak, ahol nem szabad beszélgetni.

Remélem választ tudtam adni a kérdésére.

A Rabbi