Modern Hagada — amikor a képek mesélnek

2021.04.01.

Virtuális és interaktív Hagadát készített az elismert zsidó fotográfus, Zion Ozeri, hogy megmutassa, milyen változatos a zsidó világ. Ozeri díjnyertes fotói a New York Times-tól az Economistig jelennek meg, ezekhez válogatott kortárs szerzőktől idézeteket és hagyományos imádságokat.

A fotós második olyan Pészachra készítette el a virtuális hagadaját, amelyet a zsidóságnak a koronavírus-járvány időszakában kell megünnepelnie. Sara Wolkenfeld és Josh Feinberg közreműködtetésével olyan virtuális könyv készült, amely bemutatja és ünnepli a világban szétszóródott zsidók hagyományait, kulturális sokszínűségét.

Címe: Pictures Tell: A Passover Haggadah, vagyis Beszélő képek: A pészachi Hagada.
„A „Picture Tell” fő célja, hogy a képek segítségével mesélje el a zsidó emberek történetét” – nyilatkozta Ozeri a Journal című újságnak.

A fotók elkészítéséhez Zion Ozeri rengeteg zsidó közösséget keresett fel Európában, Ázsiában és Afrikában. Mindegyiknek megvan a saját története és hagyományai, de „több bennünk a közös, mint ami szétválaszt, a zsidó közösségen belül és túl” – mondta a fényképész; ez az alapgondolat jelenik meg a Hagadája minden oldalán. „Az egyik hatalmas dolog, amire rábukkantam… talán két éve, az a változatosság gondolata. A kérdés, hogy kik is tulajdonképpen ezek a zsidó emberek? A legtöbb zsidó és nem zsidó nem is gondolná, hogy a zsidók nem európaiak” – mondta Ozeri. – „Nem sok Hagada mutatja be a zsidó emberek változatos életét. A legjobb, ha egyszerűen megmutatom, mintsem beszélek róla.”

Az olvasó hagyományos imádságok, szövegek és modern fotógráfia mellett kortárs zsidó gondolkodóktól talál idézeteket a könyvben. Többek között David Wolpe rabbi, Rachel Wahba, Ammiel Hirsch rabbi, Sara Hurwitz rabbi, Dr. Mijal Bitton, Yossi Klein Halevi és Karma Lowe gondolatai olvashatók ebben a különleges hagadában – hogy néhányat megemlítsünk. Az idézetek pedig új perspektívát, új adalékot adnak a zsidó rituálékhoz, változatos élethelyzetekhez, kultúrához kapcsolódó mély beszélgetésekhez. Ozeri a virtuális hagadába többféle imádság dallamát is beillesztette, amik a széder-vacsorán hangzanak el, hogy bemutassa, hogy hogyan változnak a dallamok szerte a világon. Azoknak, akik mélyebb tananyagra vágynak, akár iskolában is, vagy a széder-vacsorán is bemutatható verzióban, Ozeri a Sefariából is szúrt be linkeket.

Elindul a beszélgetés a képek segítségével

A fotós imádja átadni a vizuális történetmesélés módszereit a tanítványainak; ez egy olyan módszer, aminek segítségével az emberek könnyebben kapcsolódnak a zsidósághoz és könnyen emésztik meg az információkat. Ugyanezzel a módszerrel állította össze a Hagadáját, így a fiatalabb zsidók is könnyen kapcsolódnak be a széder alkalmával. „Megkönnyíti a kapcsolódást, ha modern fotókkal találkoznak” – mondja a fotós. „Minden évben felolvassuk a szövegeket, amik lehetnek kissé szárazak, de a fotók elindítják a beszélgetést. Főleg a gyerekek esetében. Egyszerűen könnyebb a képekkel.”

Ozeri tapasztalatai szerint nem csak gyerekeket, de bárkit azonnal megérint, ha fotókkal illusztrálja a mondanivalóját. Pár hónapja a Columbia Egyetemen tartott Zoom-előadást, ahol bemutatta a zsidó emberek változatosságát. Ez indította el a fotóst, hogy a hagadáját modern fotókkal illusztrálja. „Elképesztő reakciók születtek a Zoom-előadásom alkalmával. A legtöbben olyanokat mondtak, hogy sosem gondolták volna, hogy élnek fekete zsidók a világon, vagy ázsiai zsidók, vagy indiai zsidók. Azt gondoltam, hogy azért a zsidók körében ez nyilvánvaló, de nem.”

A virtuális hagadának természetesen létezik nyomtatott változata is, amit a saját gyerekeinek készített a fotóművész. Ozeri munkássága, akárcsak a judaizmus, bevilágító módon tanítja a zsidó embereket. Szövegeket és képeket hagyunk egymásra generációról generációra; ezeket a fotókat pedig egy életre megjegyzik a gyerekek. Nem véletlen, hogy Ozeri Hagadájának borítóján egy nagypapa Tórát olvas az unokájával. „A fotók is képesek elmondani egy történetet. Ez egy olyan nyelv, amit egyre többet használunk” – mondja a szerző. „Szeretnénk átadni valamit az utánunk jövő generációknak. Átadni a fáklyát, hogy ők vigyék tovább. Ha valami, akkor ez nagyon fontos a Judaizmusban. Ez a mi felelősségünk.”

 

A “Pictures Tell: A Passover Haggadah” című könyv egyébként ingyenesen letölthető innen.

https://www.tiktakti.co.il/catalog/zion_ozeri/passover-haggadah/