A NASA-val együtt figyeli a termőföldet az új izraeli startup

Szerző: ZSIMA
2021.04.06.

„Folyamatosan versenyben vagyunk, hogy elegendő élelmiszerrel lássuk el a gyorsan növekvő emberiséget, véges mennyiségű termőfölddel és természetes erőforrással.”


Az izraeli startup, CropX szenzorai a termőföld minőségét figyelik folyamatosan, így segítve a gazdálkodókat, hogy kevesebb vizet, energiát és vegyszert használjanak. A rendszer a NASA Harvest, az űrügynökség mezőgazdasági és élelmiszerbiztonsági részlegének műholdképeivel kombinálja a termőföld adatait, így ad pontos képet a gazdálkodóknak arról, hogyan áll földjük.

Az első tesztprojekt során 12 hónapon keresztül az IAF Befektetési Csoport arizonai farmjairól gyűjtenek adatokat a NASA-val együtt. Ez azt jelenti, hogy a CropX összegyűjti a NASA műholdas és az inverz szintetikus radar képeit, hogy megtudják, milyen a termőföld minősége, mennyi vizet használnak és körülbelül mekkora termésre lehet számítani.

„Folyamatosan versenyben vagyunk, hogy elegendő élelmiszerrel lássuk el a gyorsan növekvő emberiséget, véges mennyiségű termőfölddel és természetes erőforrással”

– magyarázta Inbal Becker-Reshef, a NASA Harvest igazgatója.

„A CropX egyesíti az űrből láható adatokat és eredményeket a farmokon összegyűlt adatokkal.”

Az igazgató elmondása szerint a NASA szakértőit lenyűgözte a CropX adatösszesítő platformja, annak pontossága és megbízhatósága. „A platform segítségével a különböző, termőfölddel és öntözéssel kapcsolatos problémákat is ki tudtunk szűrni, megtaláltunk olyan lehetőségeket, amik segítségével kevesebb vizet, energiát és műtrágyát kell felhasználni” – mondta az igazgató.

„A műholdas adatokkal összepárosítva a rendszer képes prioritásokat meghatározni, így segítve a gazdák munkáját, növelve a terméshozamot és hatékonyabbá téve a meglévő források felhasználását.”

A CropX csapata a Maryland Egyetem szervezésében létrejött „Farm2050” nevű konferencián találkozott a NASA Harvesttel. A konferenciát a mezőgazdasági vezetők és környezetvédelmi szakértők részévtelével rendezték meg.

„A termőföld és a táptalaj egészsége, kezelése az élelmiszerbiztonság, valamint a fenntartható mezőgazdaság kulcskérdése” – mondta az Israel21c-nek Nadav Liebermann, a CropX szakmai vezetője.

„A műholdas képeket régóta felhasználjuk az algoritmusainkhoz, de a NASA Harvest-partnerség további mezőgazdasági adatokhoz juttat majd bennünket, így össze tudjuk kapcsolni a jelenlegi, a föld mélyéről jövő adatokat a műholdas adatokkal. Ráadásul jelentősen kibővül a műhold-park is, ahonnan még több adatot szerezhetünk”

– tette hozzá a szakmai vezető.

A CropX-et 2015-ben alapították, 2018-ban felkerült a Red Herring top 100-as globális céglistájára. A cégnek 1200 gazdával van kapcsolata, eddig 9000 szenzort telepítettek. 2020 közepén a cég üzleti vezetője azt nyilatkozta: 2019-ben megnégyszerezték az eladásaikat és tucatnyi országban terjeszkednek.