És teremtette Isten a nagy tengeri szörnyeket

2021.04.06.

Tisztelt Rabbi, a minap egy képeskönyvet nézegettünk a gyerekekkel, amelyben olyan állatok vannak felsorolva amik már több millió éve kihaltak, ugyanakkor a Luachra (héber naptár neve magyarul) nagy betűkkel rá van nyomtatva, hogy 5781. Tehát ekkortól számítjuk a teremtést, akkor ez nem egy ellentmondás?
Köszönöm a választ.

A Rabbi válaszol:

A kérdés amit feltett, nagyon is helyénvaló, hiszen meggyőződésem, hogy az ellentmondásnak tűnő kérdésekre adott válaszok segítenek közelebb vagy távolabbra vinni a kérdezőt.
A legfontosabb megállapítanunk, hogy a zsidó bölcselet mindig is összhangban volt a tudománnyal. A Rabbik mindig igyekeztek az uralkodó tudományos elmélet tükrében szemlélni a Tóra szavait.
Maimonidész RÁMBÁM XI. században élt  középkori  orvos, filozófus, rabbi  azt írta, hogy a tudomány és a Biblia közötti látszólagos konfliktus a tudományos ismeretek hiányából vagy a Biblia hibás megértéséből fakad.
Ezért a tudomány az egyik, ha nem legfontosabb út Isten megismeréséhez vallotta, és bizony ezt támasztja alá, hogy nem véletlen, hogy a Biblia a teremtés történetével kezdődik.
A Tóra a következőt írja az ötödik nap teremtésekor:

És teremtette Isten a nagy tengeri szörnyeket
( 1 Mózes 1:21)

Amit a magyar fordítás “nagy szörnynek” ír az héberül “tanim”, vagyis ” Isten megteremtette a “tanint “
De mi az a “tanin”?

Az Exodus ( Kivonulás könyve) 7:10-ben, azt olvassuk amikor Mózes odadobta a  botját a fáraó elé,  a bot “taninná” változott, ami magyarul “kígyónak”  van fordítva, és ez a ”tanin”  egy pillanat alatt elnyelte a fáraó kígyóit.
Ebből azt a következtetést vonták le bölcseinek, hogy a “tanin” a hüllők családjába tartozott, amelyeket nagy / hatalmas teremtményként ír le a Tóra amik bármit el tudtak nyelni ami eléjük került. ( lásd fáraó  kígyóit)

De  akkor mi történt ezekkel a lényekkel?
A Talmud arról számol be, hogy Isten teremtésük után nem sokkal, kihalásuk mellett döntött, ugyanis annyira elszaporodtak, hogy veszélyeztették a legnagyobb Isteni tervet az-az, az ember teremtését. (Baba Batra 74b)
Más helyen azt is írja a Talmud, hogy Ádám teremtése előtt már 974 nemzedék volt.  Ez arra utal, hogy bizony  megkövesedett rétegek találhatók a föld felszíne alatt, amit a tudomány az elmúlt évszázad során kezdett csak felfedezni.

Remélem kielégítő választ tudtam adni a kérdésre.

A Rabbi