Mi is az az Ómerszámlálás?

Orbán Anna
2021.04.06.

A Kivonulás és a  Tóraadás közti  49 napot hívjuk Ómerszámlálásnak.
Az ómer egy Tórában szereplő mértékegység, olvass tovább és elárulom, hogy pontosan mennyi egy ómer!

Számoljunk napokat!

Képzeld el, hogy valami rendkívüli dolog fog veled történni, amire sokat kell várni! Tudod, hogy mikor, tudod, hogy mi, nagyon várod és nagyon fogsz neki örülni, minden, ami körülötted van, boldogsággal és örömmel lesz tele, virágba borul a természet, még a kopár hegyek is kizöldülnek.

A várakozás ideje alatt gondosan számoljuk a napokat, pontosan hétszer hetet, azaz negyvenkilencet. Ezidő alatt visszaemlékszünk jó és rossz történésekre, a rosszak miatt szomorúak vagyunk, amit ki is mutatunk, aztán amikor elmúlik a baj, akkor újra örülhetünk és ezt meg is ünnepeljük.

Így várjuk, mi is a Tóraadást, Pészáh második napjától, ami egyben az Ómerszámlálás első napja.

Segíts nekem számolni!

A Pészáh nyolc napos, a második napja az első nap estéjén kezdődik, tehát már az első nap végén elkezdünk számolni, pontosan hétszer hét napot. Minden este elmondjuk, hogy hányadik nap következik, a parancsolat szerint, számoljuk a napokat és a heteket is.

A hetes szám közel áll hozzánk, egy csomó dolgot fel tudunk sorolni, ami pontosan hét. Hét napja van a hétnek, a hetedik napon az Ö-v megpihent, József a hét bő és a hét szűk esztendőt jövendölte, a földet hetedik évben nem vetik be, termést nem szednek, a mesebeli sárkánynak hét feje van, a szivárvány hét színből, a Göncölszekér hét csillagból áll, az embernek hét nyakcsigolyája, a cápáknak hét fogsora van, a dobókocka szemközti oldalain lévő számok összege is mindig hét.

 

Mivel kezdődik a számolás? Említsük meg azt a növényt, amit Izraelben ekkor kezdenek aratni, 8000 éve terem szinte mindenhol, bírja a hideget, szereti a meleget, rengeteg dologra fel lehet használni, ez a növény az árpa. Megterem vadon és termesztik is, készülhet belőle mindenféle finomság, ha már ettél sóletet, abban is van, ott úgy hívják, hogy gersli, hivatalos nevén árpagyöngy. Süthetünk belőle süteményt, tehetjük müzlibe, készülhet belőle sör, etethetjük vele az állatainkat (a kutyák kevésbé szeretik, de a hörcsög, a papagáj odáig vannak érte, vagy, ha van a háznál tehén, kecske, ők is szívesen fogyasztják)

A Szentély idejében ekkor mutatták be az Ómer áldozatot, ami finommá őrölt árpából, egy fűszernövényből és olajból állt, egy részét az oltáron elégették, a többi ételül szolgált a kohanitáknak. Amikor készítették, gondosan kimérték az árpából őrölt liszt mennyiségét, ennek a mértékegységnek a neve ómer. Nagyjából 2,3 kilogramm tesz ki egy ómert, egy kicsi görögdinnye, öt nagyobb körte, egy közepes vödör homok is körülbelül ilyen súlyú.

Mi is történt velünk a hét hét alatt?

Ennyi idő telik el az Egyiptomból való kivonulás és a Szináj hegyi Tóraadás között. Sok évvel később, ebben az időszakban egy bölcs tanítómester, Rabbi Akiva diákjai között súlyos betegség tört ki, ami sokuk életét követelte, ezért a szomorúság és a zene, tánc, esküvők tilalma, még a férfiak szakállát és haját sem vágják azokon a napokon. A 33. napon vége lett a járványnak, azt alaposan megünnepeljük, a hároméves fiúknak levágják először a haját, a férfiak lenyirathatják a szakállukat, táncolhatunk, zenélhetünk és gyújthatunk örömtüzeket. A 33. nap neve Lag Ba Omer.

Későbbiekben mesélek  Lag Ba Omerről és Savuotról.

Ha szeretnéd látni, hogy az idő múlása hogyan hat a növényekre, ültess fűmagot, vagy csíráztass és ültess búzát egy edénybe és nézd meg, hogy mekkorára nő hétszer hét nap alatt!