Az utolsó zsidó is elhagyja Afganisztánt

Szerző: ZSIMA
2021.04.12.

Az ember, akit arról ismer a világ, hogy ő az utolsó zsidó Afganisztánban, bejelentette: elhagyja az országot és Izraelbe költözik. 2000 éves hagyomány szakad meg az országban.

Zebulon Simantov egy évtizede él Afganisztánban, de most attól fél, hogy az amerikai csapatok kivonásával olyan vákuum keletkezik, amibe a tálib vallási szélsőségesek fognak benyomulni. Ezért elhagyja Afganisztánt és Izraelbe költözik – jelentette be az Arab Newsnak. „Majd megnézem a tévében, Izraelben, hogy mi történik Afganisztánban” – mondta a 61 éves férfi, aki az Őszi Nagyünnep után tervez elköltözni.

Tádzsik-zsidó felesége is gyerekei már Izraelben élnek 1998 óta, de Zebulon Simantov a szülőhazájában maradt. Ragaszkodott a kabuli zsinagógájához, amely évtizedek erőszakhulláma, háborúja alatt is megmaradt. „Sikerült megvédenem a zsinagógát, mint valami zsidó oroszlán” – mesélte az Arab Newsnak a férfi, aki egyébként szőnyegeket és ékszereket árul – írta a Jewish Telegraphic Agency.

Zebulon Simantov Afganisztánban, Herat városában született; 1992-ben menekült Tádzsikisztánba és tért vissza Kabulba később. Egyes tudósok szerint Afganisztánban 2000 éve már éltek zsidók, most Simantov távozásával ez az időszak lezárul.  „Ha a tálibok visszatérnek, elzavarnak bennünket egy pofonnal” – mondta Simantov a Szabad Európa Rádiónak, amely cikket szentelt annak, hogyan menekülnek a kisebbségek Afganisztánból.