Boldog születésnapot, Tel Aviv!

Szerző: ZSIMA
2021.04.12.

Vasárnap volt 112 éves a város.

1909-ban Jaffa mellett, a strandon családok gyűltek össze, hogy megtervezzék a környéken az életüket. A helyet akkor Ahuzat Bayitnak hívták, később Tel Aviv lett belőle. A családok – szerencsejátékos alapon – felosztották a környéket egymás között és így ez lett később Izrael egyik legnépszerűbb és leggyorsabban fejlődő városa.

Április 11-én volt 112 éves a “Nonstop City” és hogy a szerkesztőségünk kellőképpen lerója tiszteletét a város előtt, íme, néhány furcsa tény Tel Avivval kapcsolatban:

  1. Tel Avivban működik Izrael 5 legnagyobb színháza és 3 legnagyobb koncertterme. 22 könyvtára van, körülbelül 1 millió kötettel – a városháza adatai szerint. A város Izrael kulturális, gazdasági és média-központja. (Egyébként a világon Izraelben működik a legtöbb múzeum lakosságarányosan, sőt, az egyik a víz alatt van – ilyen sehol máshol nem működik.)
  2. Tel Aviv gazdasági központ is: az országban élők 11%-át itt foglalkoztatják. A foglalkoztatottak 28%-a a pénzügyi- és biztosítási szektorban dolgozik, 23%-uk pedig tudományos-műszaki pályán keresi a kenyerét. (A Tel Aviv-Yafo Városi Gazdasági és Szociális Kutatóintézet 2018-as adatai szerint.)
  3. 415.520 ember lakik Tel Avivban körülbelül; ebbe nem tartozik bele az a több tízezer külföldi, akik ugyancsak itt laknak, de hivatalos papírok nélkül – például menekültek. A város lakossága körülbelül 1,1%-kal nőtt 2008 óta. Ez Izrael második legnagyobb városa, bár a belváros pici és mindig zsúfolt. A legegyszerűbb közlekedési eszköz a bicikli, mert így nem kerül az ember dugóba.
  4. Tel Avivot úgy is szokták hívni, hogy a város, amelyik sosem alszik és ez igaz is rá: minden órában, minden nap találhat magában a turista és a helyi valamiféle programot, gyönyörű strandokat, koncerteket, művészeti galériákat és múzeumokat. Majd’ minden sarkon van egy gyümölcsárus, vagy bár. Ezek nagy része egész nap és éjjel sokáig nyitva van.

  1. A város a Földközi-tenger partján fekszik, az éghajlat forró és nedves márciustól októberig, a tél pedig rövid és esős (november és február között), de ilyenkor sincs hideg. Nem is csoda, hogy a városnak 13 hivatalos strandja van.
  2. Tel Avivot néhány jaffai család alapította és úgy állapították meg, hogy ki melyik részét kapja, hogy 66 szürke és 66 fehér tengeri kagylóval sorsot húztak.
  3. Tel Aviv igazi vegán- és sushi-központ. Itt található a világon a harmadik legtöbb sushi-étterem (csak Tokióban és New Yorkban van több). Több, mint 400 vegán and vegetáriánus étterem működik a városban. Amúgy minden 13 étteremből 12 bezár az első év után, úgyhogy az étterem-kínálat folyamatosan változik.
  4. A 400 ezer lakosra 25 ezer kutya jut, ami azt jelenti, hogy a világon ebben a városban a legmagasabb az ember-kutya-arány.