A vidéki zsidók világa

Szerző: ZSIMA
2021.04.13.

Ígéretes közösségépítő program indult az év elején „Bennem élő eredet” címen. Különböző műfajú és érzelmi töltetű, néhol akár provokatív cikkek és videók a vidéki zsidók múltjáról, jelenéről, jövőjéről, a bennünk élő örökségről. Idézzük azonban szó szerint a beköszöntőt:

“Köszöntünk a Bennem Élő Eredet – a vidéki zsidóság virtuális világában! Egy olyan kalandra vállalkozunk, amelyben közösségünk együtt fedezi fel azt az örökséget, amely mint egy poros padlás legféltettebb emlékei, valahol elrejtve, több lepedőnyi réteggel vannak beburkolva.”

A projekt fókuszában a vidéki zsidó közösségek állnak, melyekkel az eddig megszokott, jellemzően a pusztítás, a holokauszt oldaláról való megközelítéssel ellentétben, egy teljesen más szemlélet alapján foglalkozik. A mártírok, túlélők és az ő őseik életéről, mindennapjairól, hogy miket értek el és hogy milyen szerepet játszottak a települések mikrotársadalmaiban, a rabbik történeteiről, a közösségek egyedi szokásairól eddig kevés szó esett, és pontosan ez az, amin a „Bennem élő eredet” csapata változtatni kíván.

Apropó a csapat:

Vándor Károly családfa kutató

Cseh Viktor kultúrtörténész-író

Szőke-Visontai Gábor személyiségfejlesztő

Wallenstein Róbert újságíró-turisztikai szakember

 

Nagykanizsai zsinagóga

 

A „Bennem élő eredet” Köves Slomó rabbi és Wallenstein Róbert újságíró-turisztikai szakember ötlete nyomán alakult meg.

A mai hazai zsidó közösség egyértelműen Budapest-központú, ám amikor zsidó múltról beszélünk az leggyakrabban vidéken gyökerezik. A vidék azonban ebben az esetben a történelmi Magyarországot is jelenti. A „Bennem élő eredet” változtatni kíván azon, hogy ne kizárólag a veszteség felől közelítsük meg a vidéki zsidó közösségeket. A „Bennem élő eredet” arról próbál meg beszélni, hogy kik voltak ezek az emberek, hogyan éltek, miket értek el, milyen jelentőségük volt az egyes települések szövetében. A csapat az újszerű tartalomszolgáltatás mellett olyan interaktív, közösségfejlesztő programokra is készül, amely a pandémia után nemcsak a virtuális térben tudja összehozni közönségét, hanem fesztiválok, kiállítások, kulturális, tudományos és akár kereskedelmi események formájában is. Ráadásul angol nyelvű publikációval igyekszik minél több külföldi érdeklődő számára is eljuttatni a magyar ajkú vidéki zsidóság történeteit. Az érdeklődőknek családfakutatási és zsidó örökséggel kapcsolatos turisztikai szolgáltatásokat is kínálnak. A „Bennem élő eredet” pozitív és izgalmas történeteket, modelleket állít az olvasók és nézők elé. Igen, a nézők elé is, ugyanis a cikkek mellett saját videókat is készít, méghozzá profi minőségben.

Alapos bemutatkozójuk itt található.