Jom Háácmáut — Izrael Függetlenségének napja

2021.04.14.

Izrael államát 1948. május tizennegyedikén, azaz 5708. Ijár hónap 5-én kiáltották ki Tel Avivban, amely nap azóta a zsidó állam függetlenségének napja.
A független államot deklaráló nyilatkozatot David Ben Gurion, a későbbi miniszterelnök olvasta fel, az ENSZ 1947. november 29-én hozott határozata értelmében.

Jom Háácmáut (יום העצמאות) Izrael legfontosabb nemzeti ünnepe. Munkaszüneti nap, ünnepségek, családi és baráti összejövetelek napja. Az ország már napokkal előtte megtelik zászlókkal, szó szerint kék-fehérbe öltözik minden és mindenki. Mosoly és boldogság az arcokon. Mély érzelmek a szívekben. Még nekünk is, azoknak a zsidóknak is, akik a gálutban élünk, de „megfordultunk” már Erecben, és vágyódunk vissza! A múlt és a jövő találkozása. Ahol egy felvett kő maga a történelem. Ahol a mezőgazdaság világszínvonalú, tele virágokkal és fákkal, nemzeti parkokkal, az ország maga egy zöld oázis. Ahol tanulni soha nem késő. Ez mind, Izrael, és mennyi minden még!

Az ünnepnap kezdetét fáklyagyújtás jelzi a jeruzsálemi Herzl-hegyen, színpompás tűzijáték kíséretében. Minden évben Jom Hácmáutkor adják át az Izrael-díjakat (Prász Izrael) a legkiválóbb személyiségeknek, ekkor tartják a világ zsidó fiataljainak T’nach-ismereti versenyét.
A kertek és a parkok ezen a napon egyaránt megtelnek kisebb-nagyobb csoportokkal Izraelben, akik Jom Háácmáut hagyományos menüjét fogyasztják, vagyis kerti grillen (mángál) sütött húst és zöldséget, különböző salátákkal. De hagyományt teremthetünk magunknak is! Évek óta minden ünnepen feldíszítem a lakást a gyermekeimmel együtt, az adott ünnepnek megfelelően. Ez kiváló alkalom arra, hogy tanítsam őket, beszéljük az ünnepekről, a szokásokról.

Ahogy a képeken látszik már Jom Háácmáutra készültünk. Feldíszítettük a lakást, mézeskalácsot és muffint sütöttünk próbaképp. Szerda este pedig falafel és pita lesz a vacsora.

Ha kedvet kaptatok készítsétek el Ti is!

Hagyományos mézeskalács

Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 30 dkg porcukor, 3 teáskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék, 30 dkg margarin, 2,5 dl méz, 3 db tojás, 1 csipet só

Egy nagyobb tálban összeforgatjuk a száraz anyagokat: liszt, porcukor, fűszerkeverék, szódabikarbóna és a só.A mikróban enyhén meglágyítjuk a margarint, majd a mézzel és a tojással együtt a lisztes keverékhez adjuk. Ezután egy keverőlapát segítségével összeforgatjuk, majd kézzel egynemű tésztává dolgozzuk.A tésztánkat három egyenlő részre osztjuk, majd az első cipót lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk.
Ezután tetszés szerinti formákkal szúrjuk ki, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk kicsit távolabbra egymástól, mivel a sütés alatt kissé megnőnek.
Sütés: 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc, de semmiképpen ne legyen több!!!
Sütés közben ellenőrizzük, ne kapjon szint az alja, inkább előbb vegyük ki, ha szükséges.
Amikor kivesszük a tésztát, még nyersnek tűnik, de ahogy hűl, úgy fog szilárdulni 1-2 perc alatt.A másik két gombóc tésztával is így járunk el.
Ebből a mennyiségből hatalmas adag lesz, azonban egy jól záródó fémdobozban sokáig eláll.

A mázhoz: 1 db tojásfehérje, 12 dkg porcukor, ételfesték.

Muffin (alaprecept)

Hozzávalók: 2 bögre finomliszt, 1 bögre cukor, 2,5 dl tej, 1,25 dl olaj, 1 db tojás, 1 cs sütőpor.

Elkészítés: a tojást fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet és az olajat, végül pedig a liszttel elkevert sütőport. Összekeverjük majd végül papírral kibélelt, vagy kikent muffinsütő formába kanalazzuk a masszát és tűpróbáig sütjük.

A krémhez 50 dkg mascarponét fél liter tejszínnel kikeverünk, majd ételfestéket adunk hozzá a kívánt szín eléréséig.

A kihűlt muffinokat díszítjük vele.