Mi is az a Jom HáÁcmáut?

2021.04.14.

Képzelj el egy kis országot, tenger, folyó, sivatag, havas hegycsúcs, vízesés. A kis ország neve Izrael és 3 órányi repülőútra van Budapesttől. Nézzük meg a térképet és számoljuk meg együtt a tengereket!

Izraelben, majdnem annyian laknak, mint Magyarországon. Az ország zászlaja kékkel szegélyezett fehér mezőben kék Mágen Dávid, azaz Dávid pajzsa, közismert nevén Dávid csillag.A főváros neve Jeruzsálem, a hivatalos nyelv a héber.
Néhány héber szót Te is tudsz!

Sálom- béke, ezzel a szóval köszönünk
Haver- barát
Sábát- szombat
Széder- rend

A héber ABC-t alefbetnek hívjuk és sokkal kevesebb betűből áll, mint a magyar, héberül pont fordított irányban írunk és olvasunk, tehát jobbról balra és nem használunk ékezeteket, pontozással jelöljük a magánhangzókat.

Izraelben sékellel fizetnek, 1 sékel 90 forintot ér. Egy kiló narancs, egy fagylalt, vagy egy nagy pohár répalé 5 sékelbe kerül.

Izrael 1948. május 14-én lett független, ezen a napon alapították meg Izrael Államot. Gondolj bele, hogy Izrael ma ünnepli a zsidó naptár szerint a 73. születésnapját, tehát az államokhoz képest nagyon fiatal. Izrael és a zsidók története sokkal korábban kezdődött. Olvastuk a Tórában, hogy az Ö-való szavára Ábrahám és a családja körülbelül 3700 évvel ezelőtt telepedett le a mai Izrael és környéke területén, amit akkor Kánaánnak hívtak. Később, Jákob utódai az éhínség és a szárazság elől Egyiptomba menekültek, majd Mózes vezetésével újra elindultak a Szentföld felé. 3200 évvel ezelőtt a zsidók újra Izrael földjén éltek, nagy királyok követték egymást a trónon, biztosan hallottad a nevüket, nagyapa, apa és fia: Saul Dávid, Salamon. Megépült a Szentély, a zsidók temploma, oda vitték fel az emberek az új termést, ott imádkoztak, ott örültek és ott sírtak. Aztán eltelt nagyon sok esztendő, hódítók jöttek, fáraók mentek, minden nagy birodalom megpróbálta elfoglalni Jeruzsálemet és időről időre sikerült is nekik. Asszírok, babilóniaiak, perzsák, görögök, rómaiak, majd 500 évvel ezelőtt a törökök. Ők maradtak, egészen 100 évvel ezelőttig, jó hosszú ideig, számold ki, hány évig volt Izrael az Oszmán Birodalom része! Ekkor jöttek a britek és 1948-ig ők irányították az országot. Ám mindvégig, a sok megpróbáltatás, háború, ostrom és uralom ideje alatt éltek zsidók Izrael területén, legfőképp Jeruzsálemben.

Közben érkeztek a zsidók Izraelbe a világ minden tájáról, kibucok alakultak, városok épültek, például Tel Aviv, majd 1948-ban a sok szörnyűség után, ami a zsidókkal történt, végre megalakult a zsidó állam, Izrael. Ezt a napot, Izrael függetlenségét és születésnapját ünnepeljük most, héberül Jom HáÁcmáut az ünnep neve.
Szerinted hogyan ünnepelnek Izraelben?

Kívánjunk együtt boldog születésnapot Izraelnek!

 

Készítsd el és dekoráld a szobádat!

Amire szükséged lesz: olló, ragasztó, lyukasztó, fogpiszkáló (a kis zászlókhoz), cellux vagy Blue Tack, színes nyomtató.
Első lépésként nyomtasd ki a kívánt képeket.

 

Vágd ki, majd összeállítás után ragaszd is össze őket!
A betű zászlókat kedved szerint felragaszthatod ajtóra (cellux!), szekrényre vagy felfűzheted szalagra, de akkor a lyukasztó segítségével lyukaszd ki őket!