„Mindenki emléke fontos nekünk”

Ádám Ráchel
2021.04.14.

Izraelben a Hősi Halottak Napja nagyon fontos emléknap, hiszen Izrael elesett fiai előtt hajt fejet ezen a napon Izrael népe. Azok előtt, akik életűket adták az ország függetlenségéért és védelméért vívott háborúkban, az Izrael ellen indított terrorhullámok idején és a mai napig tartó nemzetvédelem teljesítése során.

Izraelnek 23928 hősi halottja van, az elmúlt évben 43-an estek el és a korábban vívott háborúkban megsérültek közül 69 hős halt bele sebesülésébe, sajnos a hosszan tartó kezelések sem tudták megmenteni életüket.

Kedden délután Jeruzsálemben, a Hősök Emlékparkjában az kormányfő és a Kneszet elnöke, majd este pedig az állami megemlékezésen a Siratófalnál a hadsereg kitüntetett egységei és a gyászoló családok egy részének részvételével indult el a megemlékezés sorozat, ahol az államelnök és a hadsereg vezérkari főnöke mondtak beszédet. A Siratófal előtti emlékceremónia kezdetén egy percre megszólalt a sziréna hangja, amit Izrael minden részén lehetett hallani, és hagyományosan az elesett hősökre emlékeztetett. Minden izraeli sajtóorgánum kiemelte, hogy csak a „zöld matricával” rendelkezők juthattak be a megemlékezésekre, és még azokkal sem tettek kivételt, akik a gyászoló családok tagjai voltak.

Aviv Kochávi a Cahal, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke közölte, hogy „csak olyan feladatokra fogjuk elküldeni a katonáinkat, amelyeket jól kidolgoztunk, és amikor katonáink a küldetést végzik, akkor maximálisan biztosítjuk őket, vigyázunk rájuk. Kevesen tudják, hogy több tízezer katonánk hajt végre számtalan küldetést naponta és épségben térnek haza, a hadsereg professzionalitásának köszönhetően. A gondoskodásunk kiterjed a sebesültekre is, és mindegyiket hazahozzuk a harcmezőről. Azok, akik elestek a hazáértvívott harcban,  mielőttünk taposták ki az utat, amin mi ma haladunk tovább. Az országban a biztonságos élet nem magától értetődő, nap, mint nap tesz a hadsereg azért, hogy annak látsszon. A hadsereg abban is kiváló példával jár elől, hogy a nép valamennyi rétege, etnikuma jelen van benne, együtt harcol, és együtt siratja elesett bajtársait. ”- mondta a hadsereg vezérkari főnöke, Kochávi tábornok.

Reuven Rivlin államelnök a hét évvel ezelőtti Szilárd Szikla gázai katonai akció idejére emlékezett vissza, „Akkor kezdtem az államelnöki tisztség betöltését, és az elesett katonák családját és a sebesült katonáinkat látogattam sorra. Átérzetem a fájdalmukat és fejet hajtottam előttük. Segítettem a túszul ejtett katonák hazahozatalában, és megtettem mindent, hogy az izraeli hadsereg katonái mindenhol a világon biztonságban legyenek. A családoknak megígértem, hogy én leszek az ő katonájuk és személyesen fogok őrködni gyermekeik biztonsága felett, és akkor is, amikor már nem leszek, államelnök ezért fogok dolgozni, pontosan, úgy ahogy megígértem.”- mondta Rivlin államelnök.

Szerdán délelőtt 11 órakor újra megszólalnak a szirénák Izrael minden részén és megkezdődik az ország több mint 40 katonai temetőjében a megemlékezés és a koszorúzás. Jeruzsálemben a terroráldozatául esett több ezer izraeli polgár emlékét őrző jeruzsálemi emlékhelyen zárul a Hősök Emléknapja. Az összes megemlékezésen csak a zöld kártyával rendelkezők vehetnek részt.

A Hősök Napja szerdán este zárul és lassan átadja helyét az aznap este elkezdődő Függetlenség Napja ünnepségnek.