Tűzfalfestmény Szegeden a Hajnóczy utcában Róth Manó tiszteletére

Szerző: ZSIMA
2021.04.18.

A Duna régió nyolc országának kilenc városának jelenleg rejtett zsidó kulturális emlékeit tárja fel egy európai uniós projekt, és ennek része Szeged is. Ez a projekt adta az apropót arra, hogy a régi zsinagóga mellett a Hajnóczy utca 13. szám alatt található társasház tűzfalára egy megközelítőleg 150-200 négyzetméteres festményt készítenek a város egy kevéssé ismert, mégis jelentős művészének Róth Manónak az emlékére. Ő volt az, aki megfestette a zsinagóga ablakait. Kevesen tudják elsőre, Róth Manó Róth Miksa három évvel fiatalabb öccse, aki szintén üvegfestő volt.

A tűzfalat Marton Ákos és Vinkó Leó festik, akik április 6-án láttak munkához.

 

A Rediscover program célja többirányú: ezzel az attrakcióval is növelni szeretnék a város idegenforgalmi vonzerejét, másfelől mind az itt élőkben, mind az idelátogatókban szeretnék tudatosítani, hogy Szeged komoly zsidó hagyományokkal rendelkezik.

A helyi zsinagóga kivételével még a helyiek számára sem kellően ismertek a szegedi zsidó kulturális emlékek, az EU társfinanszírozásával futó Rediscover programmal éppen azt a célt tűzték ki, hogy ez változzon.

A Rediscover programban részt vesz Regensburg (Németország), Muraszombat (Szlovénia), Eszék (Horvátország), Szabadka (Szerbia), Temesvár, Galac (Románia), Orbászvár (Banja Luka, Bosznia-Hercegovina), Kotor (Montenegró) is.