Steven Spielberg új alapítványt szervez dokumentumfilmek támogatására

Szerző: ZSIMA
2021.04.19.

Steven Spielberg elindított egy filmes alapítványt, Jewish Story Partners (Zsidó Történetek Barátai) néven. Az új civil szervezet támogatja majd azokat a dokumentumfilmeket, amelyek a zsidó történeteket, életeket, a zsidó kultúra különböző spektrumait mutatják be.

A civil szervezetet az Igaz Emberek Alapítvány alapította, amelyet Spielberg és felesége, Kate Capshaw szervezett meg, miután a filmkészítő 1993-ban megalkotta a Schindler listája című filmjét. Két másik alapítvány, a Maimonides Fund és a Jim Joseph Foundation is hozzájárult a Jewish Story Partnershez.

„Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy sikerült elindítanunk ezt a kezdeményezést – ami láthatóvá teszi a zsidóság szélesebb körét, hangját, tapasztalatait és perspektíváit – abban az időszakban, amikor a társadalmi megosztottság fájdalmasan mélyre hatol és amikor a mainstream médiában gyakran elbukik a zsidóság komplexitásának bemutatása”

– írta közleményében Spielberg és Capshaw az alapítványról.

A Jewish Story Partners 2 millió amerikai dollár alaptőkével indul és hamarosan kiírja az első pályázatait. A tervek szerint akár évi 500 ezer dollárt is kaphatnak a sikeresen pályázók a projektjeikre.

Az alapítvány projektigazgatója az a Roberta Grossman, aki filmesként a zsidó tematikájú dokumentumfilmekre specializálódott. Caroline Libresco, a Sundance Film Festival programszervezője lesz a művészeti vezető. Marta Kauffman is részt vesz a vezetőség munkájában, ő az, aki a Jóbarátok című sorozatot kitalálta.

„Nagyon várom, hogy segíthessek biztos és tartós támogatást adni azoknak a független filmeseknek, akik zsidó történeteket kívánnak elmondani”

– írta Kauffman a közleményében.

Spielberg Igaz Emberek Alapítványa számos zsidó kezdeményezést támogat a filmes világban; például a USC Shoah Foundation azon projektjét, hogy összegyűjtik a holokauszt túlélők élettörténetét. A rendező éppen most kapta meg a Genezis Díjat, ami egyfajta „Zsidó Nobel-díj”, amelyet azoknak a „különleges embereknek” adnak át, akik „kiemelkedő szakmai eredményeikkel hozzájárultak az emberiséghez és elkötelezettek a zsidó értékek mellett”. Spielberg közölte: a díjjal járó 1 millió dollárt és még a saját vagyonából 1 milliót 10 szervezetnek ad át hamarosan, amelyek a faji megkülönböztetés és a társadalmi igazságtalanságok ellen küzdenek.