Két ikonikus rocksztár zsidó gyökerei

Rosta Márton
Rosta Márton
2021.04.20.

A ZSIMAgazin beharangozójában megígértem, hogy lesznek könnyedebb témák is.
Ennek megfelelően mindenki vegye fel a műbőr szegecses dzsekit, a magas szárú, hófehér jugoszláv Puma cipőt, és ismerkedjünk meg két ikonikus rocksztár életének zsidó gyökereivel.

Scott Ian

A zsidósággal kapcsolatos sztereotípiákat nem is lehetne jobban cáfolni mással, mint Scott Ian-al, az Anthrax trash metal banda zenekarvezető ritmusgitárosával. Hősünk Scott Ian Rosenfeldként született az egyesült államokbeli Queens-ben 1963-ban zsidó családban. Az anyai dédszülők orthodoxok voltak, jiddisül beszéltek, az angolt nem értették. A szülők már nem voltak különösebben vallásosak, de a széder estét[1] és a rosh hasanát[2] megtartották, úgy, hogy a karácsony is megfért az ünnepek között. Ian-t bár micvóvá[3] is avatták, önéletrajzi könyvéből az is kiderül, hogy a bár micvóra kapott készpénzből Los Angelesbe tudtak utazni a testvérével.

Arra a kérdésre, hogy miért játszik sok zsidó kemény fémzenét, Ian egy interjúban így válaszolt: „A zsidók kemény, „tökös” emberek. A többség sokszor a zsidókat csak a Woody Allen-i sztereotípiák szerint látja, azaz ügyetlen, szerencsétlen figuraként. Én másfajta zsidókat ismerek. Rengeteg tökös zsidó srác van az ismeretségi körömben. Úgy vélem ezen ok (a sztereotípiák) miatt játszik sok zsidó srác metal zenét.[4]

Tommy Ramone

Scott Ian nagy rajongója egy – már megszűnt – másik Queens-i bandának, a RAMONES-nak. Az amerikai punk legenda alapító tagja, dobosa Erdélyi Tamás, művésznevén Tommy Ramone volt. A 1949-ben Budapesten született Erdélyi mindkét szülője a holokauszt túlélője, a szomszédok bújtatták a hivatásos fotográfus házaspárt. A család az ’56-os forradalmat követően 1957-ben emigrált az Egyesült Államokba.

Az Erdélyi rokonság számos tagja a holokauszt áldozata lett, talán ennek is tudható be, hogy a források szerint Erdélyi nem élte meg oly pozitív élményként zsidó származását szemben a többgenerációs amierikai családba született Ian-al. A visszaemlékezések szerint Erdélyi olyan jól titkolta zsidó identitását, hogy még Danny Fields, a Ramone első (szintén zsidó) menedzsere sem tudott sokáig Tommy Ramone vallási hátteréről.[5] A 2014-ben elhunyt Erdélyi Tamás, alias Tommy Ramone emlékét szülőházában a budapesti Bajcsy-Zsilinszky út 36-38. alatt, a Toldi mozi bejáratánál 2016 óta emléktábla őrzi.

Az Anthrax és RAMONES rajongók vagy az érdeklődők számára olvasnivalónak az alábbiakat ajánlom:

[1] peszach-nak, az egyiptomi szabadulás ünnepének első ünnepi estje, szigorú előírások szerinti vacsorával
[2] zsidó új év ünnepe, a Gergely naptár szerint minden év szeptember-októberére esik
[3] hagyományok szerinti felnőtt férfivá fogadás ünnepsége a fiúgyermek 13 éves korában
[4] Q&A: Scott Ian Before the “Big 4” heavy metal show at Yankee Stadium, the Anthrax guitarist and lyricist talks Queens, Jews, and Louis Farrakhan BY DAVID SAMUELS (https://www.tabletmag.com/sections/arts-letters/articles/qa-scott-ian)
[5]Jewish Journal: Book reveals secrets from the Patriarchs of Punk: CBGBs was really Heebie Jeebies (https://jewishjournal.com/culture/arts/14359/)
Jon Wiederhorn-Scott Ian: A gitáros faszi az Anthraxból (KONKRÉT KÖNYVEK 2017)
Scott Ian: Access All Areas: Stories from a Hard Rock Life (2017)
Ramones – 22 év, 2263 koncert és mindaz, ami közben történt – 22 év, 2263 koncert és mindaz, ami közben történt (Cartaphilus Kiadó, 2011)
Commando – Johnny Ramone önéletrajza (KONKRÉT KÖNYVEK 2018)