Izraelben valószínűleg megvalósult a nyájimmunitás

Szerző: ZSIMA
2021.04.20.

Az ország 56%-át beoltották, másik 15%-a meggyógyult, így Izrael vált az első olyan állammá a Földön, ahol az immunitás miatt az emberek nem fertőzik meg egymást – közölte a Sheba Egészségügyi Központ, a legnagyobb kórház Izraelben.

A nyájimmunitás akkor következik be, ha az emberek megfelelő arányban immunitást szereztek egy betegséggel szemben – akár a beoltottak, vagy a gyógyultak száma miatt – így adva indirekt védelmet azoknak, akik még nem immunisak. A nyájimmunitáshoz szükséges immunitás szintet a vírus fertőzési arányszámából számítják ki. A SARS-CoV-2 esetében ez 65-70 százalék – közölte Dr. Eyal Leshem, a Sheba Egészségügyi Központban működő Utazási és Tropikus Betegségek Intézetének igazgatója. Az adatok szerint körülbelül a 9,2 millió izraeli 56%-át oltották be eddig, másik 15% (körülbelül 700 ezer ember) pedig átesett a fertőzésen és meggyógyult, így az ország minden bizonnyal elérte a nyájimmunitást.

„Annak ellenére, hogy a tömegrendezvényeket ismét meg lehet tartani és az iskolák kinyitottak a harmadik lezárás után, azt látjuk, hogy az új esetek száma csökken. Ez annak köszönhető, hogy a fertőzők olyanokkal találkoznak, akik már immunisak”

– közölte Leshem az ISRAEL21c hírportállal.

De vajon az új variánsok veszélyeztetik-e a nyájimmunitást? „Ezt még nem tudjuk” – mondta az orvos.

„Amit tudunk, hogy a Pfizer vakcinája elég hatékony az új variánsok esetében a betegség megelőzésében és a vírus átadásával szemben is. Ugyanakkor kevésbé hatékony a dél-afrikai mutánssal szemben, legalább is laboratóriumi körülmények között.”

Jelenleg Izrael határai ugyanúgy zárva vannak a külföldiek előtt, kivétel ez alól az álampolgárok legközelebbi hozzátartozóit. Leshem szerint Izrael nagyon biztonságos hely az utazóknak, alacsony a fertőzésveszély. A különböző egészségügyi szolgálatok szerint a beoltott emberek alacsony kockázatot jelentenek, különösen, ha PCR-tesztnek is alávetik magukat a gép felszállása előtt. Az egészségügyi szakember szerint az utazás úgy lehet biztonságosabb, ha a megfelelő óvintézkedéseket betarjuk:

  • az utazók oltassák be magukat,
  • teszteltessék utazás előtt és után, illetve
  • szükséges esetben vonuljanak karanténba.

Dr. Eyal Leshem azt mondta a hírportálnak, hogy az igazi kihívást a gyerekek és a nem beoltott felnőttek jelentik, hiszen a vakcinát csak a 16 évnél idősebbek kapták meg eddig. A 12-15 évesek oltása is hónapok kérdése még Izraelben, ahogy a Pfizer is lefuttatta a megfelelő teszteket. „Nincs semmi trükk ebben” – mondta az orvos. „Ha a nem beoltott emberek utaznak, karantén és tesztelés nélkül, az növeli a kockázatot, hogy Izraelben ismét elterjed a betegség.”