Teljesen megújul a kis zsinagóga Zentán

Szerző: ZSIMA
2021.04.20.

A magyar kormány 220 millió forintos támogatása révén felújítják Zentán a kis zsinagógát.

A munkálatokat a múlt hét folyamán kezdték el, és december elején fejezik be – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, ahol jelen volt Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, Vatai István építész, a felújítás tervezője, Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, valamint a kivitelezést végző vállalat vezetői.

 

Czegledi Rudolf polgármester elmondta, hogy a kis zsinagóga a zentai zsidóság egyetlen fennmaradt épülete a város területén, ezért nagyon örülnek, hogy külsőleg visszaállíthatják eredeti szépségét, miközben új tartalommal töltik meg. – A város kulturális kínálata bővül ezzel a felújítással, hiszen egy képzőművészeti kiállításteret kapunk, és egy kisebb, például komolyzenei rendezvények megtartására alkalmas területet. Természetesen a környezetét is rendezzük, parkosítjuk, a téglakerítést lebontjuk, és a helyére kovácsoltvas konstrukció kerül, tehát látványos felújításról van szó, amelyet teljes egészében a magyar állam finanszíroz. A zentai önkormányzat költsége volt a tervdokumentáció elkészítése, a kommunális csatlakozások kivitelezése és az ellenőrzés – magyarázta a polgármester.

Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke úgy fogalmazott, hogy az épület emléket jelent arról a zsidó közösségről, amely valaha Zentán élt. – A valamikori, mintegy kétezer főt számláló zentai zsidóságból mára egy-két család maradt, így a kis zsinagóga mindenekelőtt arra fogja emlékeztetni a következő nemzedékeket, hogy itt zsidóság létezett. – fogalmazott a zsidó hitközségek szövetségének elnöke.

Vatai István építész, a felújítás tervezője és műszaki ellenőre elmondta, hogy az épület homlokzatát eredeti állapotába állítják vissza, a belső tereket pedig új funkcióval látják el.

– A kis zsinagóga 1928-ban épült a zsidó hitközség részére, és 1956-ig szolgálta a közösséget, utána a város tulajdonába került, azóta nincs szakrális funkciója. Jelenleg a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központhoz tartozik, és a felújítás után is kulturális célokat szolgál majd, hiszen képzőművészeti galériává alakítják. Az épület belső, 400 négyzetméter hasznos felületén egy nagy, kétszintes kiállítótér lesz, ahol a meglévő galériát megnagyobbítva alakítjuk ki a felső szintet, a jelenlegi emeleti részben pedig a zentai zsidóság emlékmúzeumát hozzuk létre, ahol a helyi zsidóság történetét mutatjuk be. Ilyen még nincs a városban, úgyhogy ez is hiánypótló lesz. A felújítás a műemlékvédő intézet jóváhagyásával történik – magyarázta a szakember.  (Magyar Szó, Vajdaság)