Mitől kóser a kóser?

2021.04.22.

Hallottad már azt a kifejezést, hogy valami kóser?

A köznyelvben használják sok mindenre, ami jó, tökéletes. Vagy akár pont az ellenkezőjére, hogy ez nem kóser, tehát nem jó, nem kellemes. Eredetileg a héber “káser” szó jelentése megfelelő, alkalmas.

Héber betűkkel leírva így néz ki, ezt jegyezd meg, később még hasznos lesz!

כָּשֵׁר

Vegyük át gyorsan, hogy mi is lehet kóser?

A kóserság törvényeit összefoglaló néven Kásrutnak nevezzük. Meghatározza, hogy mit ehetünk, ihatunk, mit nem, hogyan készíthetjük el, mivel párosíthatjuk és, hogy mivel nem. A Kásrut törvényei a Tórából származnak, és az idők folyamán a rabbik kiegészítették és világosabbá tették őket, hogy az emberek követhessék a szabályokat a mindennapi életben.

Mik ezek a szabályok?

Ihatunk tejet a rántott csirkéhez? Nem, mert tilos tejes és húsos ételeket együtt fogyasztani. A Tórában így olvassuk: “Ne főzd a gödölyét az ő anyja tejében.” A gödölye a kisbárányt jelenti, ez az alapja a tejes és a húsos ételek elkülönítésének. A kóser konyhában nem tároljuk, nem főzzük a tejes és a húsos ételeket együtt, külön edényeink vannak mindkettőnek. Te hogyan választanád el az edényeket, hogy könnyen meg lehessen különböztetni egymástól a tejes és húsos lábasokat, tányérokat, evőeszközöket?

Milyen húst ehetünk?

Ha szereted a húst és tudni szeretnéd, melyik lehet kóser, a Tórában erre is választ kapsz. “Ezek az állatok, melyeket ehettek minden barom közül, mely a földön van.” A nagyobb állatok közül megehetjük azoknak a húsát, amelyek páros ujjú patásak és kérődznek. Így néz ki a páros ujjú pata:

Azok az állatok kérődznek, amelyeknek a gyomruk négy részből áll és az elfogyasztott növények ezeken a részeken haladnak át és így emésztődnek meg. Nem túl szép szokás kérődzni, kivéve, ha az illető marha, kecske, juh, szarvas, esetleg zsiráf. Ne aggódj, a zsiráfot nem esszük meg. Vannak olyan állatok, amik csak úgy csinálnak, mintha kérődznének, de igazából nincs meg a 4 részes gyomruk, ezért nem is kóserek, ilyen például a teve.

Mi újság a madarakkal?

A Tóra felsorolja a nem fogyasztható szárnyasokat. Mindegyiket ismered? Ezek a sas, csonttörő sas, fekete sas, keselyű, ölyv, holló, strucc, fecske, sirály, karvaly. kuvik, búvár, bagoly, suholy, gödény, héja, gólya, gém, banka és a denevér. A felsorolást Mózes III. könyvében találjuk, a Smini hetiszakaszban.

Melyek a kóser szárnyasok?

Beszéljünk a tojásról!

Melyik madár tojásai kóserek? Minden kóser madár tojása kóser. Ha feltörsz egy tojást és átlátszó pohárban jól megnézed és nincs benne piros pötty, vagy más szennyeződés, akkor az a tojás kóser. Lehet tyúktojás, nagy, csúcsos libatojás, vagy picike pöttyös fürjtojás.

Szerinted a tojás tejes, vagy húsos ételnek számít?

Attól függ mivel eszed. Úgynevezett páros, vagy párve, fogyasztható magában, tejes, vagy húsos ételekkel elkészítve. Érdekesség: melyik az a nem kóser állat, amit meg nem ehetünk, de, amit készít, azt esszük és kóser is? A szorgos méh. A tiszta méz kóser, finom és egészséges.

A méz vajon húsos?

Nem, a méz is párve.

A halak kóserek?

Abban a hetiszakaszban, ahol a tiltott madarakat felsorolja a Tóra, szó esik a halakról is. “Aminek úszószárnya van és pikkelye, a vízben: a tengerekben és folyókban, azokat ehetitek.” Azok a halak kóserek, amiknek úszója és pikkelyei is vannak. Ilyen a ponty, a tonhal, a tőkehal, a lazac, a szardínia, vagy a hering.
Mit gondolsz, a hal húsos, vagy párve?

A válasz meglepő lehet, a hal nem számít húsnak, tehát párve.

A tej mindig kóser?

Ha kóser állat teje, akkor lehet kóser, mint minden, amit a tejből készítenek. Fontos a kóser élelmiszereknél, tejesnél, húsosnál, párvénél, hogy kóser módon készüljön el.  Honnan tudjuk, hogy amit a boltban megveszünk kóser-e? A válasz egyszerű. A csomagoláson találunk jelzést, vagy, ha nincs pecsét, szerepel a kóser módon készült ételek, italok listájában.

Hogy néz ki a kósersági pecsét?

Emlékszel? Feljebb látod, a “káser” szót héber betűkkel, keresd meg a jelzések között! Kóser-pecsét vadászat! Találsz otthon, vagy a boltban olyan ennivalót, amin van hekser, azaz kósersági pecsét? A doboz alján, vagy hátán, a leírásban látsz jelzéseket, nézd meg, hogy, van-e köztük bármelyik a képről! Segítségül: Kellogg’s reggelizőpehely dobozán, vagy a müzlin, a Heinz ketchup üvegén, csokikon, fagylaltokon érdemes fürkészni.

Jó keresgélést!