Mi is az a Lág báómer?

2021.04.27.

Az Ómerszámlálás kezdete Pészáh második napjára esik. Minden héber betűnek van egy számértéke is, attól függően, hogy sorrendben hol helyezkedik el az álefbet-ben.

A “lág” szócska héberül írva egy lámed és egy gimel betűből áll. A lámed értéke 30, a gimel értéke három, ha ezt a két számot összeadjuk mennyit kapunk? 33-at! A Lág báómer jelentése: az ómerszámlálás 33. napja. A zsidó naptárban Ijár hónap tizennyolcadik napjára esik ez a dátum. Lág báómer egy örömteli nap. Két fontos eseményre is emlékezünk: az egyik a járvány vége, mely Rabbi Akiva tanítványai között pusztított, a másik pedig az egyik leghíresebb diákja, Simon Bár Joháj halálának évfordulója.

Közel 2000 évvel ezelőtt a római hadsereg elfoglalta Izraelt és elpusztította a második Szentélyt. A rómaiak kegyetlenek voltak a zsidókkal és rendeletben tiltották, hogy tanulják, vagy, hogy tanítsák a Tórát. Ennek ellenére néhány bátor és nagytudású rabbi nem volt hajlandó betartani a római törvényeket és titokban Tórát tanítottak. Egyikük a híres Rabbi Akiva volt, aki folytatta a tanítást és a továbbra is Tóra tanítást adott a tanítványainak. A rómaiak hallottak Rabbi Akiváról és elkezdték őt keresni égen és földön. A rabbi úgy gondolta, hogy a legjobb védekezés számára és tanítványai számára, ha folytatja a munkát és továbbra is Tórát fog tanítani nekik. A legenda szerint Rabbi Akiva tanítványai részt vettek a Bár Kochba lázadásban, íjakkal és nyilakkal harcoltak a római elnyomás ellen.

Ki volt Rabbi Akiva?

Mielőtt rabbivá vált volna, felnőtt koráig egy szerény pásztor volt, aki feleségül vette a gazdag birtokos lányát, Ráhelt. A felesége okos asszony volt és meggyőzte őt, hogy tanuljon. Akiva ben Joszef így is tett, tizenkét évig tanult Lodban, így ismert és elismert tanító vált belőle. Támogatta a rómaiak elleni Bár Kochba felkelést, “Jákov Csillagának” nevezte a vezetőjét.

Ki volt a híres tanítvány, Simon bár Joháj?

Simon bár Joháj Akiva rabbi egyik legtehetségesebb tanítványa volt, aki bátran harcolt a rómaiak ellen, a lázadás után a zsidó nép nagy vezetőjévé lett.  A rómaiak halálra ítélték, ezért bujkálni kényszerült. Simon rabbi és a fia, Elázár egy barlangba menekültek, Izrael északi részén. Ételük és vizük nem volt, de a monda szerint csoda történt és egy szentjánoskenyérfa sarjadt ki a barlangban, egy tiszta vízű forrással együtt.

A legenda szerint, Simon rabbinak és fiának egy-egy rend ruhájuk volt mindössze és annak érdekében, hogy ne kopjon el, egy gödörbe tették őket, magukat pedig homokkal szórták be, hogy ne legyenek pőrén. Egész nap tanultak és amikor elérkezett az imádkozás ideje felvették a ruhájukat, imádkoztak, majd visszatértek a homokba. Simon rabbi és fia 12 évig éltek a barlangban és nem tettek mást csak tanultak. Egy szép napon Éliás próféta odajött a barlanghoz és bejelentette, hogy a rómaiak vezetője meghalt és így Simon rabbi már nincs veszélyben. Rabbi Simon Bár Joháj nemzedékének legnagyobb Tóra tanítója lett. Élete utolsó napján összehívta a tanítványait és egész nap tanította nekik a Tóra legmélyebb titkait. Egyik tanítványa erről a napról azt mondta: a ház megtelt lángokkal, melyek egész nap lobogtak, s a tűz és a fény fala miatt senki nem tudod közel kerülni Simon rabbihoz. A nap végére a tűz alábbhagyott és megnézhettem Simon rabbi arcát: halott volt a taliszába burkolva, a jobb oldalán feküdt és mosolygott.

Hogyan ünnepeljük Lág báómert?

Máglyákkal, tűzzel, fáklyákkal. Lág báómer megünneplésére a zsidók világszerte máglyákat gyújtanak. Ezek a máglyák emlékeztetnek minket a hatalmas tűzre, amely körülvette Simon Bár Joháj rabbit.  Izraelben a gyerekek már hetekkel korábban fát gyűjtenek, hogy hatalmas máglya tornyokat építsenek. Nagyszabású összejöveteleket tartanak és a fából rakott tornyokat elégetik Lág báómer napján. Izraelben szokás, hogy a gyerekek ezen a napon a természetben kirándulnak, játszanak és főtt tojást esznek, mely hagyományosan a gyász eledele, így emlékeznek a lázadás áldozataira és Simon bár Johájra.

Simon Bár Joháj sírját is rengetegen látogatják meg, mely Izrael északi részén, Meron városában található. Táncolnak, énekelnek, imádkoznak, így emlékeznek meg a nagy tanítóról.

Első hajvágás

A vallásos zsidók szokása hogy a fiaik haját, életük első három évében nem vágják le. Mivel az ómerszámlálás ideje alatt csak ezen a napon szabad borotválkozni, vagy hajat vágni, a kisfiúk, akik a számlálás ideje alatt lesznek háromévesek, ezen a napon állnak készen az első, ünnepélyes hajvágásra. Így Lág báómerkor tartják ezeknek a gyerekeknek az első hajvágását, amire elmennek a családtagok és a barátok, megajándékozzák az ünnepeltet, például egy szép új kipával.

Mit készítsünk Lág báómerkor?

Gyűjtsünk nagyobb papírtekercseket, ragasszunk össze néhányat, mintha máglyát készítenénk és dekoráljuk vörös és narancs színű krepp papírral, ezzel szimbolizálva a tüzet. Helyezzünk a máglyák alá kis elektromos mécsest, hogy megvilágítsák a “lángokat”!

Készítsünk ropi máglyát!

Egy muffinformába pakoljunk édességeket, lehetőleg a tűz színeiben és szúrjunk bele ropikat, mintha fahasábok lennének!