Mit jelent „szentnek” lenni?

2021.04.28.

Tisztelt Rabbi!

Sajnos olyan világban élünk ahol nagyon csúnyán beszélnek egymással az emberek, de az még jobban zavar, amikor zsidókat hallok így beszélni egymással vagy egymásról.
Kérdésem az, hogy mit mond erről Tóra és mit mond erről a rabbi.
Köszönöm.

A Rabbi válaszol:

Nagyon köszönöm a kérdését mert bizony beszélnünk kell nagyon is erről, hiszen nem jó irányba mennek az emberi kapcsolatok, és ebben bizony benne vagyunk mi is, és a mi egymás közötti kapcsolataink is.
Most olvastuk Ködosim hetiszakaszát, ahol a második vers ezt mondja:

“Szólj Izrael fiai egész községéhez és, mondd nekik: Szentek legyetek, mert szent vagyok én, az Örökkévaló, a ti Istenetek”
3Mózes 19:2

Mondhatjuk, hogy amit a Tóra ír az bizony nagyon szépen hangzik, szinte túl szép és túl nemes, de valójában mit jelent „szentnek” lenni?
A zsidó bölcsek különböző módon fogalmazták meg a szentség fogalmát, de abban egyetértettek, hogy ne csak a törvény tevőleges parancsolataira legyünk különös tekintettel mint pl. kasrut, sábesz, böjt, hanem vegyük észre annak a mélyről jövő szellemi mondanivalóját is.
Nem az a Tóra célja, hogy egy rakás parancsot teljesítsünk és ennyi, hanem, hogy a parancsolatok által váljunk etikusabb emberré.
A Tóra törvényeket ad nekünk, de ezek a törvények arra irányulnak, hogy hogyan legyünk és váljunk általuk jobb emberré, és aki ezen a Tórai úton jár az biztos törekedni fog arra , hogy ne beszéljen csúnyán vagy illetlenül senkivel.

Remélem egy ilyen világ felé fordulunk mindannyian.

A Rabbi