“Ne tegyetek hozzá ahhoz melyet én parancsolok nektek és ne vegyetek el belőle”

2021.05.05.

Tisztelt Rabbi!

Olyan betegségben születtem, hogy egész életemet kerekesszékbe kell töltenem. Sajnos mindenfajta vallási útmutatás nélkül nevelkedtem. Apám nem volt zsidó, édesanyám igen, de nem beszélt és beszél róla sohasem, sőt azt is lehet mondani, hogy semmilyen vallásban nem hisz és ateistának vallja magát. Viszont én sokat olvasok a zsidóságról, és egyre jobban érdekel a gyakorlati része is, így szeretnék a zsidósághoz kapcsolódni és részt venni néha az Istentiszteleteken.
Viszont most nem lehetséges a vírus miatt, és utána is nehezen lenne megoldható a számomra.
Kérdésem az, hogy a helyzetet figyelembe véve, használhatom-e a számítógépet szombaton, arra, hogy felvett Istentiszteleteket és szombati dallamokat hallgathassak, és bibliát olvassak online. A számítógépem hangvezérelt, így nem kell megküzdenem a lapozással vagy az oldal elindításával.

Kedves rabbi köszönöm a választ.

A Rabbi válaszol:

Először is szeretném megköszönni, hogy írt a számomra, hogy megosztotta velem élete történetét és azt hogy milyen kihívással és nehézséggel kellett már gyermekként is szembenéznie. Őszintén megmondva, nem tudom miért ad a Mindenható némelyikünk számára olyan terhet ami sokaknak felfoghatatlan, de ugyanakkor bölcseink azt tanítják, hogy Isten mindannyiunk számára kihívást ad, minden embernek mást, mert bízik bennünk és abban hogy a nehézségek által képes felemelni bennünket.

A kérdésére a válasz kettős, így kezdeném a nehezebbel.
Ami a számítógép használatát illeti szombaton és ünnepnapokon az tilos, még akkor is, ha egy sor olyan érvet tudunk felhozni, ami emberileg érthető, sőt nem csak érthető hanem kifejezetten támogatandónak mondható. De ugyanakkor a zsidó vallás alapja, hogy nekünk akik gyakoroljuk azt, tiszteletben kell tartanunk Isten kívánságait ami a Tórában van leírva, még akkor is, ha mi úgy gondoljuk, hogy az amit mi kérünk “jó okból” kérjük.

A Tóra azt mondja nekünk:

“Ne tegyetek hozzá ahhoz melyet én parancsolok nektek és ne vegyetek el belőle, hogy megőrizzétek az Örökkévaló, a ti Istenetek parancsait, (micváit):
5Móz 4:2

A törvények, melyeket Isten adott a számunkra bizony tökéletes filozófiai rendszert és módszert követ.

A Zsoltárok 19:8 verse mondja:
תּוֹרַת ה’ תְּמִימָה-
Isten Tórája teljes.

Vagyis fontolgatja-e bármelyikünk, hogy megjegyzést fűzzön egy Bach-fúgához, vagy néhány ecsetvonást egy Rembrandt-portréhoz?!
A tökéletest nem lehet javítani, azt csak elrontani lehet, erre jó példa a pár évvel ezelőtti, esett amikor egy spanyol festmény retusálása végződött tragikusan, és hozott teljes torzulást a festményen.
A Tóra törvényeinek a megváltoztatása, vagy belenyúlása ugyanilyen torzulást hozna létre csak nem egy festett vásznon, hanem az életben.
Akkor jöjjön a kedvezőbb válasz. Mint ahogy említette most számos, zsinagóga van zárva a járvány miatt és addig amíg a járványügyi adatok kedvezőbb számot nem mutatnak, és addig amíg nem nyitnak ki, addig sok zsinagóga online elérhető péntek este élő Istentisztelettel.
Javasolnám, hogy keresse meg az önnek legjobban megfelelőt és vegye fel a kapcsolatot a helyi rabbival.

Kérem, a Mindenhatót, hogy adjon erőt a zsidóságában való kiteljesedéshez.

A Rabbi