„Adjatok egymásnak önzetlen szeretetet”

Ádám Ráchel
2021.05.06.

Nemzeti gyásznapot rendelt el Izrael Állam.

Izrael Állam országos főrabbija, Jichák Joszef főrabbi szombatbúcsúztató imájában és üzenetében lelki és szellemi megerősítést kért az Örökkévalótól Izrael népére. Kérte azt is, hogy a közösség tagjai is erősítsék egymást, mert ez a legjobb út ahhoz, hogy egymással összefogva le lehessen szűrni a Meron hegyen történtek, a 45 halálos áldozatot követelő tömegbaleset fájdalmas következtetéseit. „A szörnyű tragédia, ami csütörtök éjjel történt Meron hegyén, az arcukkal az egek ura felé forduló testvéreink életét vette el. E világban nem értjük miért történt, de a legfentebb lévő magasságban megvan mindenre a válasz. Szerénységre, a Tóra mélyebb tanulására és az egymás iránti figyelem fokozására van most szükség, vallási csoporttól és törzsi hovatartozástól függetlenül. Ez nem véletlenül történt velünk Rabbi Akíva tanítványainak elestére emlékező zarándoklatunkon. Mindannyiunk feladata, hogy ezek után még több önzetlen szeretet adjunk egymásnak.”– intett Izrael Állam főrabbija szombaton este.

Jichák Joszef

A Vizsnyici főrabbi felfoghatatlanul szörnyű tragédiának nevezte a 45 elvesztett testvér, többségben gyerek és ifjú halálát okozó Meron hegyi balesetet, Lág Báómer estéjén. “Nem lehet megérteni és felfogni, hogy amikor a haszidjaink Izrael fiai nevében Rabbi Simon bar Jocháj sírjához zarándokolnak és emlékének áldoznak nyitott szívvel és örömmel, akkor ott egy pillanat alatt minden gyásszá változzon. Nem elég azt hangsúlyozni, hogy az égből jelet küldtek nekünk, hogy vétkeztünk, és ezért mindenkinek a lelkébe kell néznie, önvizsgálatot kell tartania és meg kell találnunk, min kell változtatnunk, mit kell kijavítanunk. Izrael minden fia átérzi a veszteséget. Tiszta szívet teremtett belénk az Örökkévaló és jólélekkel áldott meg bennünket, ezért kérünk téged Teremtőnk, ne hagyj magunkra és ne dobj el magadtól. Mindannyian nagy megpróbáltatásokon megyünk keresztül egy jó ideje. Nem szabad elfelejtenünk a Tórát, és azt, hogy mindannyian a Teremtő elkötelezettjei vagyunk, meg kell erősíteni hitünket, és a Teremtőbe vetett bizodalmunkat, erre kell tanítani gyermekeinket, és a következő nemzedéket is. Össze vagyunk törve, nehéz most minderről beszélni, az áldozatok családjait kell most támogatnunk, nem szabad engedni, hogy kétségek mélyére essünk, gondoskodnunk kell arról, hogy a nagy veszteséget elszenvedő családokhoz eljusson a vigasztalásunk és segítségünk.”- mondta a Vizsnyici közösség főrabbija.

Vizsnyici Admor főrabbi

Több mint százezer haszid zarándok vett részt a hagyományos Meron hegyi zarándoklaton. Csütörtökről péntekre virradó éjjel, hajnali egy órakor az észak izraeli Meron hegyen, a Haszidut Toldott Aharon közösség fáklyagyújtásánál történt a baleset. Szemtanuk szerint egy személy elájult, és a segítségére érkezők eltorlaszolták az egyébként szűk és síkos meredek folyosót és a lépcsőket. A lépcsőn le és felfelé közlekedő tömegek összetorlódtak, sokan elestek a tömeges nyomás hatására és egymásra esve, a lépcsőn lezuhanva lelték halálukat. Szemtanuk szerint egy rendőri csoport minden bejelentés nélkül lezárta a közlekedést, amit a hömpölygő tömeg áttört és emiatt esett annyi áldozat. A sebesülteket hat katonai helikopterrel mentették a hegyről. A könnyebb sebesülteket a cfáti kórházba szállították. A „Zaka” mentőalakulatai a halottak azonosítását végezték és felszólították a lakosságot, hogy haladéktalanul mindenki tegyen bejelentést eltűnt családtagjáról.

Pár évvel ezelőtt már megjelentek az izraeli lapokban a Meron hegyi zarándoklat veszélyeire figyelmeztető írások. Évről évre voltak sebesülések a Rabbi Simon bár Jocháj sírjánál ünneplő haszid tömegek körében, Lág Baómer, az ómerszámlálás 33. napján, a Bar Kochba felkelés emlékét őrző vallási ünnepen nem érezték teljes biztonságban a múltban sem magukat az odalátogató többszázezres zarándokló tömegek.