Április fénypontja a Függetlenségi Nap volt

Ádám Ráchel
2021.05.06.

Az izraeli Függetlenségi Nap nyitóünnepségét minden évben a jeruzsálemi Herzl hegyen, a központi katonai temető bejáratánál kialakított hatalmas téren rendezik meg, Herzl Tivadar fekete márvány síremléke előtt. Ez a legnagyobb izraeli nemzeti ünnep, ami tradicionálisan különlegesen összefonódik az Elesett Hősök Emléknapjával, mert a gyásznap egy nappal előzi meg az ország függetlenségének örömünnepét. Így volt ez április közepén is.

Herzl sírja előtt

Sokan kérdezik, hogy lehet a gyásznap után egy nappal boldogan ünnepelni. Izrael első miniszterelnöke, Dávid Ben Gurion hozta ezt a döntést azért, hogy senki ne feledje el soha, hogy a szabad, független zsidó állam megteremtésében az elesett hőseinknek nagy része volt, és nem hiába ontották vérüket, hozzájárultak a szabad haza kivívásához, védelméhez. Az örömünnep előtt minden izraelinek kötelessége fejet hajtani előttük, úgy ahogy a zsidó ünnepek idején sem feledkezünk meg az elhunyt családtagjaink emlékének áldozni, egy imádsággal, emlékező gondolatokkal, azt jelezvén, hogy mindig velünk vannak,

Nagy öröm volt idén az izraeli tévénéző számára, hogy az ünnepségből végre élőben közvetített részleteket is láthatott, mert a tavalyi nagy nemzeti ünnepi műsort a járvány miatt felvételről közvetítették. Most egy évvel később, az izraeli koronaintézkedések feloldása és a részleges nyitás ellenére sem vehetett részt az esti ceremónián a múltban hagyományosan meghívott többezres izraeli ünneplő tömeg, mert továbbra is, komoly korlátozások vannak Izraelben. Ezen az idei színpompás jeruzsálemi ünnepségen csak a két vakcinával beoltott szereplők és meghívottak vehettek részt, így mindössze 900 vendég ült a dísztribünön, többségben az izraeli hadsereg fiataljai. A maszkviselés a védettséget jelentő oltottság ellenére is kötelező volt a szereplők és résztvevő vendégek számára egyaránt.

A ceremónia a tradicionális forgatókönyv szerint zajlott. Bevonult a miniszterelnök és a felesége, majd díszmenetben az izraeli parlament testőrsége menetelt be a fényárban pompázó Herzl térre, és végül a Kneszet elnökét kísérte be a testőrség. Ezt követően az elesett hősök emléknapját zárták le a „Jizkor” fájdalmas trombitaszójával. A „Jizkor”(Emlékezz) imát a Goláni elitalakulat egy éve elesett hősi halottjának, Amit Ben Jigálnak az édesapja mondta el. Amit és az elitalakulata terroristák elleni felderítőakciót hajtott végre tavaly az egyik arab faluban, amikor 10 kilós kőtömböt dobtak rá egy hatemeletes ház tetejéről. Szülei egyetlen gyermeke volt, és ezért a katonai szolgálat alól mentessége lett volna, de Amit ragaszkodott hozzá, hogy bevonuljon és elitalakulatban szolgáljon. Az emlékezés hangulatában maradva Idán Reichel a legnépszerűbb izraeli szerző adta elő legújabb dalát „Vágyódás” címmel.

 

A Hősök Emléknapjának lezárása után Benjamin Netanjahu miniszterelnök videoklipen bejátszott köszöntője következett, melyben hangsúlyozta, hogy milyen nehéz év volt a tavalyi, a négy hosszú zárlat, a korlátozások, a szigorítások és a koronajárvány miatti tiltó intézkedések egymást követő sora miatt, de Izraelnek együtt sikerült átvészelni a nehéz évet. „Ismét meggyőződtünk, hogy milyen erős a népünk. A hívó szóra képesek voltunk összefogni azért, hogy egymás életét mentsük, és hogy visszatérjünk az életbe. Íme, vissza is tértünk a normális életbe. Több millió vakcinával sikerült a világon elsőként kijönnünk a koronajárványból. Legyőztük járványt és eljutottunk a megváltáshoz. Az egészségügyi dolgozóink és az önkénteseink segítségével értük el a sikert. Valamint a ti segítségetekkel, kedves izraeli polgárok. Az erős hitünk, és összefogásunk által”-mondta többek között a kormányfő.

Több évtizede bevett, hagyományos ceremónia szerint a Kneszet elnöke mondta ezúttal is az állami üdvözletet Izrael polgárainak. Jarív Levin, a Likud párt képviselője, a parlament elnöke beszédében a következőket mondta: „Az egységes Jeruzsálemből, Izrael örök fővárosából tekintünk vissza arra, amit együtt értünk el. Mi új technológiák feltalálása terén nagyhatalmak vagyunk, és mi vezetjük a sort a mezőgazdasági fejlesztés terén is, és ételeink kiválóak, nincs olyan kiváló étel sehol, mint a miénk. Nagy sikerrel építjük együtt ezt a csodás országot 73 éve, és elszántan követjük ma is a cionista irányelvet, biztosítjuk ősi népünk örök létét a Tannach (a Biblia) földjén. Igaz, nem minden kiváló, vannak közöttünk nézeteltérések ma is. Vannak közöttünk, akiknek segítségre lenne szükségük, ami sajnos nem mindig érkezik meg hozzájuk. Van mit javítanunk a helyzeten, sok mindent kell még csinálnunk. Most a világ mégis is ránk figyel, nagy elismeréssel illet, és mondják is, hogy szívesen cserélnének velünk. Mi magunknak is büszkén elmondhatjuk, hogy nagy sikereket értünk el a nehéz időben is”- mondta Jarív Levin, Kneszet elnök.

Az est fénypontja a 12 zsidó törzsre emlékeztető, 12 fáklya meggyújtása volt, 12 különleges tevékenységet végző, társadalmi munkával elismerést szerző izraeli polgár részesült idén is ebben a megtiszteltetésben. A zenés és táncos ceremónia a disz-zászlóalj aktuális témákat érintő előképekből álló bemutatójával zárult.

Fáklyagyújtás