Izrael egyik legszörnyűbb tragédiája történt Meronban

Szerző: ZSIMA
2021.05.06.

Negyvenöt halott és 150 súlyos sebesült. Az izraeli igazságügyi miniszter elrendelte a helyszínen jelen levő rendőri erők működésének kivizsgálását, melyet a rendőrség belső vizsgáló csoportja végez el. Sok olyan vélemény akad, hogy független vizsgálóbizottság felállítására volna szükség. A kormányfő részvétét fejezte ki az áldozatoknak és a sérülteknek mielőbbi felgyógyulást kívánt, és ellátogatott a tömegbaleset helyszínére érkezett.

Péntek hajnali egy órakor az észak izraeli Meron hegyen, a Haszidut Toldott Aharon közösség fáklyagyújtásánál történt a baleset. Szemtanuk szerint egy személy elájult, és a segítségére érkezők eltorlaszolták az egyébként szűk és síkos meredek lépcsőt. A lépcsőn le és felfelé közlekedő tömegek összetorlódtak, sokan elestek és az emberek egymást taposva, a lépcsőn lezuhanva lelték halálukat. Állítólag egy rendőri csoport minden bejelentés nélkül lezárta a közlekedést, amit a hömpölygő tömeg áttört és emiatt esett annyi áldozat. A sebesülteket hat katonai helikopterrel mentették a hegyről. A könnyebb sebesülteket a cfáti kórházba szállították. A „Zaka” mentőalakulatai a végezték el a halottak azonosítását és felszólították a lakosságot, hogy haladéktalanul tegyenek bejelentést eltűnt családtagjaikról.

Pár évvel ezelőtt már megjelentek az izraeli lapokban a Meron hegyi zarándoklat veszélyeire figyelmeztető írások. Évről évre voltak sebesülések a Rabbi Simon bár Jocháj sírjánál ünneplő haszid tömegek körében, Lág Baómer, az ómerszámlálás 33. napján. A vallási ünnepen már korábban sem érezték teljes biztonságban magukat az odalátogató vallásos emberek.