Új mellékhatása lehet a vakcinának: hatan övsömört kaptak

Szerző: ZSIMA
2021.05.06.

A Tel avivi Sourasky Egészségügyi Központ és a haifai Carmel Egészségügyi Központ közös tanulmánya azt írja: az autoimmun-betegségben szenvedők esetében nagyobb a kockázata annak, hogy a koronavírus-oltás után övsömör fejlődik ki.

„Még nem tudjuk biztosra mondani, hogy a vakcina okozza. Annyit tudunk mondani, hogy néhány páciens esetében kiválthatja az övsömört”

– mondta Dr. Victoria Furer reumatológus a Jerusalem Postnak.

A tanulmány 491 beoltottat követett, akik autoimmun betegségben szenvednek; 99 beteget kórházi megfigyelés alatt tartottak. 1,2%-uk, vagyis hat ember esetében jelent meg az övsömör. Öt esetben az első dózis után, egy esetben a második oltás után mutatták az ösvömör tüneteit.

Az orvos szerint a hatból öt beteg fiatal, az autoimmun-betegség enyhébb tüneteit mutatták, így nem is nagyon szedtek semmilyen gyógyszert rá. Ez azt jelenti, hogy esetükben nincs nagy esélye az övsömör megjelenésének. – Pont ezért írtunk erről jelentést – mondta Dr. Victoria Furer.

Mi az övsömör?

Az övsömör viszkető, apró, piros pöttyökkel jelentkezik a testnek egy szelvényén, általában valamelyik háti csigolya magasságában és vízszintesen terjed el. Az orvostudomány mai állása szerint könnyen gyógyítható, de fertőző betegség, amit a testben élő vírusok okoznak. A betegnek olyan érzése van, mintha égne a bőre, rázza a hideg. Súlyosabb esetben a kiváltó ok az immunhiányos állapot lehet, aminek valamilyen súlyosabb betegség (pl. rákos megbetegedés, vagy gyulladás) áll a hátterében. A kezeletlen övsömör ideggyulladást és idegkárosodást okozhat. Legtöbbször középkorú, vagy idősebb embereknél fordul elő.