Különleges kapcsolatunk az Örökkévalóval

2021.05.12.

Tisztelt rabbi!

Most lesz Sávuot ünnepe, ahol azt ünnepeljük, hogy megkaptuk a Tórát. Azt nem értem, ha Sávuotkor kapta meg a zsidóság a Tórát akkor nem lenne értelmesebb a Szimchát Tórát most ünnepelni és nem Szukkotkor?
Köszönöm a válaszát.

A Rabbi válaszol:

Köszönöm a kérdést.
A felvetése nagyon is megalapozott, hiszen általában akkor szoktunk örülni és ünnepelni amikor ajándékot kapunk és nem akkor amikor már pár hónap eltelt azóta, mert ha így tennénk, az bizony valóban furcsa lenne.
Ugyanakkor van egy igencsak fontos dolog amit meg kell említeni, az pedig nem más, hogy igaz, hogy ekkor kaptuk a Tórát, de ugyanakkor el is veszítjük azt.
Emlékszik arra, hogy Mózes negyven nap után, amikor megérkezett a Tórával a kezében mit látott?
És mi történt utána?

Izrael fiai, az Egyiptomból kivezetett nép, ott táncolt az aranyborjú körül, és imádta azt. Aminek a következménye volt, hogy Mózes összetörte a kőtáblákat, így szakítva meg Izrael különleges kapcsolatát az Örökkévalóval. És bizony ezek az események egy ugyanazon a napon történtek.
A Tóraadás és a Tóra elvesztése.
Ezek után Mózes a következő negyven napon arra kérte a Örökkévalót, hogy bocsássa meg Izrael vétkét, majd ezt követő újabb negyven nap telt el míg megkapta a Szináj hegyén a Tórát, és amikor lejött a második táblákkal, ez a nap lett a bűnbánat és a megbékélés napja minden generáció számára, Jom Kipur.

Így a Zsidóság ezen a napon, Jom Kipurkor kerül teljes kapcsolatba az Örökkévalóval, amit a bűnbánattal szerzett meg, és ezt a közelséget viszi magával a sátorba azaz a Szukába.
Így a Szukkot a Szimchát Tórában csúcsosodik ki, ami az Örökkévalóval fennálló különleges kapcsolatunkat ünnepli meg.

Szép ünnepet kívánok.

A Rabbi.