Meghalt a világ legöregebb zsidó színésze

2021.05.14.

Los Angelesben érte a halál 106 éves korában Norman Llyod-ot. Norman Perlmutter néven született a színész 1914-ben, magyar és orosz zsidó bevándorlók gyermekeként. Édesanyja, Sadie Horowitz énekesnőként volt ismert a huszadik század első felében, édesapja Max pedig saját boltot vezetett.

Már a harmincas években felkapott színpadi színésznek és Broadway-táncosnak számított, de az első filmjét csak 1939-ben forgatta. Leghíresebb alakítását Alfred Hitchcocknak köszönheti, aki az 1942-es Szabotőr egyik főszerepére kérte fel. Hitchcock nagy lehetőséget látott Llyodban, később az Elbűvölve című filmbe és az Alfred Hichcock bemutatja című sorozatban is adott neki szerepet.

Wikipédia

A színész a hetvenes-nyolcvanas években elismert tévéfilm producer lett, filmszerepet elvétve vállalt csak. 1982-ben azonban jött az Egy kórház magánélete című sorozat, amelyben hat évadon keresztül alakította Dr. Daniel Auschlandert.

Színészi másodvirágzása kilencven éves kora után jött el, amikor Cameron Diaz és Shirley MacLaine oldalán kapott szerepet  az Egy cipőben című melodrámában. Utolsó filmjét 101 évesen forgatta, a Kész Katasztrófa című vígjátékban a nagyszájú Amy Schumer oldalán alkotott maradandót.

Nem csak a leghosszabb filmes karrier, de Hollywood leghosszabb házassága is Llyod nevéhez fűződik, aki 75 évig élt boldogan nejével, Peggy-vel, aki 98 évesen hunyt el 2011-ben.

-Pár nappal a halála előtt megkérdezte tőlem, mióta vagyunk házasok. Megmondtam, hogy 75 éve és erre azt mondta; tarthatna még. Úgy gondolom, elbővülő volt ez tőle-mesélte egy 2014-es interjúban Llyod.

A színész özvegyként is aktív életet élt, a koronavírus járvány kitörése előtt hetente gyűlt össze kedvenc Los Angeles-i éttermében a barátaival és szívesen adott interjúkat is.

Az Elbűvölve című film a YouTube-on is megtalálható magyarul!