Mit keresnek zsidók egy mecset felújításán?

Szerző: ZSIMA
2021.05.19.

Megpróbálják restaurálni az épületet, ahol majdnem 100 éve Seattle első zsidó iskolája megnyílt. Van azonban egy kis csavar a történetben: lehet, hogy ezzel egyesítik a muszlimokat és a zsidókat a városban.

Az épület története 1928-ra nyúlik vissza, amikor a seattle-i Talmud torah elnöke, Fred Bergman azt kérte a helyi zsidó újság, a Jewish Transcript olvasóit: adakozzanak a zsidó oktatás megteremtéséért. Egy évvel később 1000 dollárt gyűjtöttek össze, és egy zsidó skót építészt bíztak meg, hogy tervezze meg az épületet. Így született meg a Talmud Torah Seattle-ben.

1962-ben be is zárták, majd az épületet 1980-ban a Seattle-i Iszlám Iskola vette meg a várostól; 2012-ben ez az iskola is megszűnt, az épületet mecsetté alakították át.

Mostanra az épület borzalmas állapotba került, a tető beázik, a termek nedvesek. A mecsetben összegyűlő közösség hátra is hagyhatta volna az egészet, vagy odaadhatta volna egy befeketőnek jó pénzért, ám ők nem ezt az utat választották; elhatározták, hogy megmentik.

De felújítani egy épületet túl nagy falat volt egy ilyen apró csoportnak. Így múlt év novemberében elhatározták, hogy szövetségre lépnek másokkal és elnevezték a projektet Cherry Street Village-nek. A cél az, hogy az épület visszanyerje régi fényét és több vallás is megtalálja benne a saját helyét.

Eddig 40 ezer dollárt gyűjtöttek a tető helyreállítására. A Cherry Street-i Közösség azonban ennél sokkal többen reménykedik. – Rengeteg ötletünk van – mondja a közösség egyik projektfelelőse, Koloud “Kay” Tarapolsi. – Az egyetlen, ami határt szab nekünk, a saját képzeletünk.

Tarapolsi tényleg nagyot álmodott: művészszállót, szeretetszolgálatnak helyet, ételosztást, közösségi kertet, vallási ceremóniákat mindkét felekezetnek. – Barátok egy csoportja verődött össze kezdetben, de hirtelen növekedésnek indult – tette hozzá a projekt felelőse. Így a csoporthoz több másik csoport is csatlakozott: a Salaam Cultural Museum, a Dunya Theater Productions, a Kadima Reconstructionist Community és a Middle East Peace Camp.

Jonathan Rosenblum a Kadimától elmondta: egy mérföldnyire bérelnek termet a templomuknak, de kinőtték, így a Cherry Street projekthez fordultak. – Rájöttünk, mennyire gyönyörű épület volt és felmerült az ötlet, miért ne lehetne közösségi hasznosítású megint. Elhatároztuk, hogy együtt fogunk dolgozni a felújításon. Rengeteg támogatást kapunk mindenhonnan.

Zsidók és muszlimok egy tető alatt? Számos esetbe fordult már elő Párizstól New Yorkig. Mind a Cherry Street-i mecset, mind a Kadima a progesszív, befogadó irányzathoz tartozik a saját felekezetükön belül. A Kadima rengeteget foglalkozik részorulókkal, szolidáris a palesztinokkal is, ami miatt sokszor találták magukat a „sátoron kívül” a hagyományosabb felfogású zsidó közösségek között.

A Cherry Street is egyedülálló a muszlimok között: a Seattle-i Iszlám Iskolát például öt nő indította, kik Montessori-alapon szerettek volna muszlim iskolát indítani. – Mindenféle családból érkeznek hozzánk gyerekek – mondta Laila Kabani, az iskola igazgatója. – Valódi többvallású iskola voltunk.

Ann El-Moslimany, az iskola alapítója januárban halt meg, igazi oktatási úttörőnek számított; a mecsetben is ritkán szolgálnak női imámok. – A mecsetek 99,99%-ában nincsenek női vezetők – emlékeztetett Tarapolsi. – Vagyis ez itt nagyon-nagyon progresszív szellemiségű iskola volt. Nagyon ritka az ilyen, amely ennyire nyitott a világra, legyen bármilyen a bőrszíne, vallása, vagy szexuális irányultsága.

Forrás: Kadima Reconstructionist Community / Facebook

A Kadima vezetői is fontosnak tarottá elmondani, hogy a mecset különleges szellemisége fontos a számukra. – Azt hiszem, a legtöbbünk osztja azt az elképzelést, hogy úgy tud a saját tradíciónk növekedni és mi is úgy érthetjük meg a legjobban sajt magunkat, ha beszélgetünk azokkal odaát, a másik vallási hagyományt követőkkel. Ha eredményt akarunk elérni, széles koalíciót kell összehoznunk – mondta Doug Brown a Kadimától. A felesége is fontos szerepet játszik ebben a történetben: minden nyáron különböző felekezetű gyerekeknek szervez táborokat. Zsidó, muszlim, izraeli, arab, keresztény gyerekek találkoznak, építenek kapcsolatokat és értik meg egymást. – Tudjuk jól, hogy amikor az iszlamofóbia, vagy az antiszemitizmus felbukkan, ott vagyunk egymásnak – mondta Sandy Silberstein.

A csapat nemrég közös, ismerkedős főzést szervezett egy palesztin séffel. Így indultak. Most együtt szervezik a tető felújítását, hogy az épület megint élettel teljen meg.