2000 éves összefüggésre bukkantak magyar és izraeli régészek

Szerző: ZSIMA
2021.05.20.

Ősi szerencsehozó mécsest találtak még 2012-ben egy budapesti ásításon, a római romok között. Elképzelhető, hogy ez annak a 2000 éves lámpás készletnek a másik fele, amit Dávid városában, Jeruzsálemben találtak meg nemrégen.

dr. Lassányi Gábor Facebook-oldala

Múlt szerdán hozták nyilvánosságra izraeli régészek, hogy ritka kincsre bukkantak: egy apró, szerencsehozó olajlmécsesre, amelyen egy groteszk arc bal oldala látható. A bronzból készült világítóeszközt egy épület alapozásában találták meg, a tudósok szerint arra szolgált, hogy az ottlakóknak jó szerencsét hozzon. A régészek a Pilgrimage (Zarándoklat) útján találták meg, Dávid Városában. Ezen az úton mentek fel a Templom Hegyre a zarándokok.

Alighogy nyilvánosságot kapott a lelet, Dr. Lassányi Gábor felhívta izraeli kollégáit azzal, hogy gyanúja szerint a mécses egy készlet része, aminek másik darabját ő találhatta meg. Ő ugyanis ugyanazt a groteszk arcot fedezte fel a lámpáson, csak a job oldalát. A régész Aquincumban folytatott ásatásokat még 2012-ben, akkor bukkant a lámpásra. A másik ok, ami miatt azt sejti, hogy ez ugyanannak a mécseskészletnek a része, hogy ezt is egy épület alapzatában találták meg.

A kutatók megállapították, hogy a lámpások hasonló méretűek, és a kialakítások alapján is összeköthetők – írta az i24 News.