A Zsidó konyha ízeivel gyógyítja a testet és a lelket egy francia blog 

2021.05.20.

Formabontó közösségre bukkanhatunk az internetet böngészve. A Jewish Food Hero nevű oldal ugyanis a zsidó konyha receptjeit, ízeit használja az emberek testi-lelki egészségének megerősítésére, miközben tudatos állat-és környezetvédőként vegán recepteket tesznek közzé a felületen, sőt, magunk is megoszthatjuk kedvenc ételeink összetevőit és elkészítését.  

A blognak azonban furcsa módon nincs arca, vezetője. A rejtélyes üzemeltetőről csak annyit tudni, hogy Franciaországban született. Párizsban él és 2006 óta foglalkozik pszichoterápiával világszerte online foglalkozások keretében, leginkább nőkkel és serdülő lányokkal. A blog tulajdonosa 12 éves kora óta vegetáriánus majd később vegán lett.  

 

–  A Jewish Food Hero oldalt 2015-ben kezdtem el miután növényi táplálkozást tanultam a Cornell Egyetemen. A felület lényege, hogy egészségesebbek legyünk, méghozzá a zsidó konyhaművészet alapjainak elsajátításával és növényi alapanyagainak felhasználásával. Ennek segítségével javulhat a mentális, érzelmi, pszichikai és testi egészségünk is, miközben a környezetünket is védjük. Az étel sokkal táplálóbb, ha megosztjuk másokkal, ezért is találtam ki ezt a zsidó közösséget, hogy az összes tagja jobbá tegye a világot – írja a rejtélyes blogger, aki hangsúlyozza, ő nem egy egyedüli ember, hanem egy női tulajdonságokkal kommunikáló hősnő, aki várja az érdeklődőket, akik szeretnék átalakítani a kapcsolatukat az elméjükkel és testükkel, ezzel létrehozva egy új és egészségesebb világot a jövő nemzedékének.  

Az oldalon számos recept található, többek között saláták, levesek, főételek, desszertek és a közösség saját fejlesztésű, családias receptjei is fellelhetők, mint a majonéz-mentes “amerikai” káposztasaláta, házi csicseriborsó leves, sőt még vegán gulyásleves receptet is találhatnak a magyaros ízek kedvelői. Az ízekhez értékes gondolatokat is hozzátesznek a szakácsok, többek között a világ leghíresebb rabbijainak bölcsességeit. 

Léleksimogatónak becézett rész is található a felületen, olyan – leginkább zsidó lányokat és asszonyokat – témákkal, mint 21 jiddis szó, amit minden nőnek tudni kell vagy 33 lélekerősítő zsidó idézet.