Távol legyen tőled, hogy magára hagyjad

2021.05.24.

Kedves rabbi,

Először is, örülök, hogy van felület ahol fel lehet tenni a kérdéseket, másodszor, hogy a válaszokat meg is lehet érteni, szóval ez nagyon jó.

A kérdésem az lenne, sokszor beszélünk az étkezésről, azon belül a kóser étkezés fontosságáról, de arról nem beszél senki, hogy milyen körülmények között tartják ezeket az állatokat. Szeretném ha erről is írna, mert szerintem nem csak a kóserság a fontos a mai világban, hanem az állatok megfelelő tartása és védelme is.
Köszönöm a választ.

A Rabbi válaszol:

Nagyon örülök annak, hogy olvassa a rovatot, és annak is, hogy pozitívan értékeli a válaszok érthetőségét, mindent megteszek annak érdekében, hogy a legérthetőbben adjak választ a feltett kérdésekre.

Azzal kezdem, hogy Tórában különböző micvák/ parancsolatok vannak, amelyek különböző kérdésekkel foglalkoznak. A kóserság törvényeinek köze van az állatfajhoz, a levágáshoz és a vér eltávolításához a húsból. Viszont ezek a törvények önmagukban nem foglalkoznak az állat tartásával és nevelésének körülményeivel.
Van azonban egy másik micva/parancsolat amely foglalkozik a kérdésben feltett aggodalmakkal. צער בעלי חיים/az-az az élőlények szenvedése, amelyben a Tóra megtiltja az élőlények szükségtelen szenvedését.

“Ha rátalálsz ellenséged ökrére vagy szamarára, amely eltévedt, vidd azt neki vissza. Ha látod gyűlölőd szamarát leroskadva terhe alatt, távol legyen tőled, hogy magára hagyjad, segítsd fel vele együtt.”
2 Mózes 23:4-5

Ezen Tórai mondatok alapján משה פייַנשטיין Moshe Faynshteyn rabbi, aki a kor egyik leghíresebb döntést hozó vallásjogi tudósa volt, megtiltotta az állatok szűk és fájdalmas körülmények között történő tartását és nevelését.
Amit bizony mindannyiunknak be kell tartani.

Szeretném megosztani az állatok védelméről szóló micvákat/parancsolatokat:

  • Tilos fájdalmat okozni az állatoknak Talmud – Baba Metzia 32b,
  • Ha egy állat tartása tőlünk függ, akkor tilos bármit enni, amíg először nem etettük meg az állatot. (Talmud – Brachot 40a, 5Móz 11:15 alapján)
  • A tízparancsolatban áll, hogy állatainknak is nyújtsunk pihenőnapot Szombaton. (2Móz 20:10)
  • Tilos két különböző fajt használni ugyanazon eke húzására, mivel ez igazságtalan lenne a gyengébb állattal szemben. (5Móz 22:10)
  • Tilos elküldeni egy anyamadarat, mielőtt felnevelné a kölykeit. (5Móz 22: 7)
  • Tehén és borja megölése ugyanazon a napon ugyancsak tilos. (3Mózes 22:28)
  • Tilos az élő állatot levágni és megenni. (1 Mózes 9: 49 )
  • Az állatok sportra való vadászatát bölcseink határozottan megtiltották.

Remélem kielégítő választ tudtam adni a kérdésére.

A Rabbi