Hidrogénnel működik egy izraeli cég új motorja

Szerző: ZSIMA
2021.05.25.

Az Aquarius Engines sikeresen tesztelte a hidrogén motorját. A 10 kilogramm súlyú motor kizárólag hirdogénnel megy és a cég szerint a szennyezése minimális.

Az Aquarius Engines hidrogén-alapú motort fejleszt és nemrég azt jelentették, hogy sikeresen tesztelték is egy osztrák vállalat, az ALV segítségével. Az ALV különböző hajtóművek és moorok fejlesztésével foglalkozik, illetve azok integrálásával különböző járművekbe.

– A teszt során a motort csak hidrogénnel hajtottuk, semmilyen más üzemanyagot nem kapott. Az eredmények szerint a motor alkalmas arra, hogy 100%-ban hidrogénnel működjön, a különböző gázok kibocsátása nulla körüli szinten mozog – közölte az izraeli cég. A vállalat szerint  motor azért is forradalmi, mert mindössze 20 alkatrészből áll, amiből egyetlen egy mozog. Ez azt jelenti, hogy a motor rendkívül hatékony és nagyon keveset kell szervizelni. A cég közleménye azt írja, hogy a hajtóművet szinte bármilyen járműbe be lehet majd szerelni, a teherautóktól a hajókig, a repülőktől buszokig.

Gal Fridman, a cég vezetője és alapítója elmondta: „Nagyon izgatottak vagyunk a sikeres tesztek után. Alapvető technológiai áttörésként értékeljük a motort. Fel fogjuk gyorsítani a fejlesztési folyamatokat, hogy a hidrogén lehessen a globális járműforgalom hajtóereje. A kezdeti kísérletek szerint a motorunk teljesen zöld, fenntartható és alkalmas arra, hogy a globális áruszállításban alkalmazzák, alacsonyabb energiaigénnyel.”

Az Aquarius Engines globális vállalat, Izraelben a Rosh Ha’ayin ipari parkban van a székhelyük; 90 embert alkalmaznak Izraelben, Lengyelországban, Németországban és Olaszországban.