Schönberger András kapta a Prasz Tikkun Olam — A világ jobbá tételéért díjat 

Szerző: ZSIMA
2021.05.27.

Nívós nemzetközi életműdíjat kapott Schönberger András. A pécsi főrabbi a Nemzetközi Keresztény-Zsidó Tanács (ICCJ) elnöksége 2017-ben alapította a Prasz Tikkum Olam – A világ jobbá tételéért díjat vehette át Pécsett csütörtökön. Az elismerést olyan kiemelkedő személyiségek kapják, akik saját közösségükben elért sikereikkel, életmódjukkal és tevékenységükkel minden közösségnek követendő példát mutatnak.
A Nemzetközi Keresztény-Zsidó Tanács világszerte 40 nemzeti zsidó-keresztény párbeszédszervezet ernyőszervezete. Tagszervezetei az elmúlt több, mint hetven évben világszerte sikeresen vettek részt a zsidó-keresztény kapcsolatok történelmi megújításában.

Fotó: Varga Jennifer

A Nemzetközi Keresztény-Zsidó Tanácsot a holokauszt rettenetes tapasztalata hozta létre 1947-ben és kivételes eredményeket ért el a zsidó és keresztény vallási közösségek kapcsolatainak megújításában. Az utóbbi években mindinkább próbálja kiterjeszteni tevékenységét az iszlámra is.
A díjat csütörtök délután a pécsi Palatinus Grand Hotel Bartók termében adták át. 

A rangos eseményt Róna Tamás ZSIMA elnöke nyitotta meg és hosszan méltatta a pécsi főrabbi munkásságát. 

– Az elmúlt évek során végig élhettem melletted, hogyha igazságtalanság történt a magyarországi zsidóságban, akkor biztos, hogy volt egy tiszta hang, aki sosem erővel vagy erőszakosan, hanem csöndes, óvó határozottsággal állt ki egy eszme mellett, egy erő mellett, egy ember mellett, az Örökkévalóért. Az igazságot megmutatva, mert vannak akik nem értik vagy nem akarják érteni, számukra is türelemmel magyaráztad a Tórát és próbáltad őket úton tartani, hogy ne szakadjanak el a tórai alapelveinktől. Ez a fény, amit te hordozol ott van a menóra mécseseiben, azok lángjaiban. Évtizedes szolgálatot végzel, összetört lelkeket gyógyítasz, egészen konkrétan a büntetés végrehajtási intézményekben. Teljesen mindegy, hogy tél van szakadó hóval, vagy nyár és negyven fokos tűző napsütés, gyógyító szavakra váró elítélteket segítesz, lelki támaszt nyújtva és az Örökkévaló időtlen ígéretét átadva számukra -mondta Róna.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség, Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes államtitkárát példátlan szeretet várja a zsidó közösségekben. 

– Miattad jöttünk ide össze kedves főrabbi úr, aki Szegeden kezdte a pályafutását és most már Pécsett 27 évet szolgáltál főrabbiként és most nyugdíjba vonulsz, de nem vonulsz nyugdíjba valójában, mert a szolgálatot folytatod…
Te már fiatal korodban elhatároztad, hogy az életed a zsidóság és az Örökkévaló szolgálata lesz és ehhez hű maradtál az elmúlt évtizedekben és ezelőtt megemelem a kalapomat -méltatta
a kitüntettet a helyettes államtitkár. 

Fotó: Varga Jennifer

Feldmájer Péter a Mazsihisz Közép-magyarországi területi csoportjának elnöke, a ZSIMA alelnöke adta át a díjat. 

– Ez a díj azoknak jár, akik a világ jobbá tételén munkálkodtak. Schönberger András a világ jobbá tételén munkálkodott… nehéz munka volt, de mindig újra és újra úgy döntött, hogy itt marad a közösségével. Nagyon fontos munka az, amit az András csinált és mindig hittel. A zsidó közösség nevében is megköszönöm, hogy nem hagytad el az őrhelyedet és megőrizted azt a lángot, ami itt Pécsett pislákol vagy lángol, egy olyan fáklya, amelyet néznünk kell, amelynek szellemi fényénél nem csak a pécsi zsidóság, hanem Pécs összes polgára melegedhet.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere szerint a főrabbi nem csak a zsidó közösség, hanem Pécs városának meghatározó alakja.

– András a magyar zsidóságnak az a személyisége, aki több mint négy évtizede szolgálja a zsidó közösséget. Hosszú pályafutásának csaknem kétharmadát Pécsett töltötte, saját bevallása szerint már egészen ifjú korától kezdve érdekelte a zsidó vallás, a zsidóság történelme és a zsidóság kultúrája -kezdte meg, majd folytatta. – Schönberger András nem csak a saját, de a város közösségét is építette. Ismeretterjesztő nyaralások, kulturális rendezvények, mind-mind olyan események voltak, amelyek bepillantást engedte a zsidóság életébe. 

Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár személyesen nem tudott megjelenni a rangos eseményen, de egy személyes levelet írt a pécsi főrabbinak.

– Őszinte szívvel gratulálok és fejezem ki elismerésemet Önnek, mint a neológia egyik legtekintélyesebb főrabbijának, aki immáron négy évtizede szolgálja a közösségét. Azt a közösséget, amely a Dunántúl legnagyobb, immár 150 esztendős zsinagógáját mondhatja magáénak -állt Latorcai Csaba levelében.

Schöner Alfréd főrabbi az izraeli konfliktusok miatt nem tudott személyesen megjelenni, ezért videóüzenetben Izraelből méltatta Schönbergert

– A nyolcvanas évek legelején a Margit-hídon találkoztunk. Én Budáról jöttem, te pedig a Dózsáról, a zsinagógából. Útközben imádkoztunk, terveztük a közösségi éltet, olvastuk a Tóra szent szavát, közösen tanultuk és tanítottuk és a Margit-híd két oldaláról biztattuk egymást – kezdte meg az emlékezést. – Most megköszönöm neked, kedves volt tanítványomnak, kollégám az eddigi rabbinkus munkát. A szűkebb és távolabbi közösségért tett áldozatos szolgálatot, családi értékek megbecsülését és mindenekelőtt azt az elkötelezett és alázatos Isten-hitet, ami eddig is áthatott az életed folyamán.

Felföldi László, a Pécsi egyházmegye püspöke a keresztény és a zsidó közösség közeledése ünnepének látja ezt a díjat. 

– Örülök, hogy olyan helyen szolgálhatok, ahol már megkezdett hagyománya van annak, hogy egymással kiengesztelődve, hitünk közös elemét, közösen képviselve, egymás kölcsönös gazdagítását tűzhettük ki célul. A párbeszédek által is a közösségek egymást jobban megismerve és ezzel, a szeretet paranccsal is azt diktálja, hogy lépjünk túl és fedezzük fel együtt az újabb gazdagságokat, érdekeket, a békéért, a szeretetért.

A díjátadó végén Schönberger András főrabbi elmondta, négy évtized után is szeretné folytatni a munkáját.

– Szeretném a továbbiakban a MAZSIHISZ-t is szolgálni és fenntartani azt a tüzet, amiről beszéltek előttem. Hiszen ahány elnök volt, mindig lehetett, mindig tudtunk arról beszélni, hogy mit is kéne tenni és ha nem is értettünk mindig egyet, meg tudtuk mondani egymásnak a véleményünket. Ez a legfontosabb dolog; beszélni egymással, leülni, tárgyalni, megbeszélni a dolgokat. Erre fogok kísérletet tenni, ezt vállaltam, amikor beléptem a ZSIMA-ba. A zsidóság érdekében mindent meg kell tenni, hogy erősebb legyen, hogy az legyen ami a dolga és ezért fogom járni majd az országot és próbálok közösséget szervezi. Nem ellen senkinek, nem elvéve senkitől semmit, ha nem hozzátéve az élethez, ez lenne a feladatom – mesélte Schönberger András.