Süssünk együtt barheszt!

Orbán Anna
2021.05.27.

Péntek estéink és ünnepeink estéi elképzelhetetlenek az ünnepi kalács nélkül! Süssünk közösen a gyerekekkel!

Magyarországon több elnevezése is ismert, mindegyiket használjuk. Ilyenek például: kalács, bárchesz, chálá, vagy a chálé.

A chálá szó azért is nagyon érdekes, mert két jelentéssel is bír. Az egyik, mint már említettem a kalács egyik elnevezése, a másik viszont jelenti azt a tojásnyi darabot, amit leszakítunk belőle. Ezt tesszük mindazért, hogy emlékezzünk arra a tésztára, amit a kohénoknak, a Szentélyben szolgáló papoknak juttattak.
A kalácsokat a háziasszonyok régebben mindig maguk sütötték. Általában vízzel dagasztottak, hogy a húsos ételek mellé is lehessen fogyasztani. Ha pedig reggelihez akarták kínálni, akkor tejeskalácsot sütöttek, mivel a reggelik általában is tejesek voltak

Mikor, milyen formát fontak?
A szombatokra mindig hosszúkás kalácsot készítettek. Ez a jól ismert hajfonatszerű, úgynevezett hármasfonás. Az ünnepnapokra, de Ros Hásánára, azaz Újévre szokás volt kerek kalácsot fonni. Hogy ez is jelképezze az évünk kerekségét.

Hozzávalók:
  • ½ kg liszt
  • 2 darab tojás, plusz egy sárgája
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 kiskanál só
  • 1 evőkanál cukor, vagy méz
  • ½ deciliter étolaj
  • 2 deciliter langyos víz

 

 

Egy nagy tálba beleteszed a két tojást, az olajat, a sót, a cukrot és a víz felét, jól összekevered.

 

 

Az élesztőt a maradék langyos vízbe teszed, megvárod, hogy keverhető legyen, azt is beleöntöd a tálba és rászitálod a lisztet, egy apró lyukú szűrővel.

 

A jó alaposan megmosott kezeddel elkezded összedolgozni a tésztát. Használd az ujjaidat, ragadni fog! Egy szép sárga valamit kapsz, ami mindenhova ragad, ezért szórj rá egy evőkanál lisztet és kezd el gyúrni, ha még mindig ragad, mehet rá még egy kicsi liszt!

Takard le egy tiszta konyharuhával, vagy, ha van teteje a táladnak, akkor azzal és langyos helyen hadd pihenjen egy jó órát. Kétszeresére fog nőni, de nekünk a gáz, ami a tésztában van, most nem kell, ezért a tenyereddel lapítsd vissza akkorára, mint amekkora a kelesztés előtt volt. Szórd meg liszttel és tett ki egy sütőpapírra, ha nem szeretnéd összelisztezni a konyhapultot. Jó, ha tudod, hogy az élesztőgombák eszegetnek a tésztából, így szén-dioxidot termelnek, amitől a tészta megnő.

 

Egy kés segítségével (nem kell, hogy éles legyen, nagyon puha) vágd hat, nagyjából egyenlő részre a tésztát. Lisztezd be a kezed, és csinálj három-három kígyót, amiket sima fonással fonj össze, úgy, hogy az elejét és a végét nyomd össze az ujjaiddal, majd fordítsd a kész fonat alá. Praktikus ezt a műveletet már azon a sütőtálon végezni, amin a barhesz sülni fog, így később nem kell rakosgatni őket.

Kapcsold be a sütőt, alsó felső vonal, 180 fokra. Válassz szét egy tojást, a sárgájára lesz szükséged. Úgy a legegyszerűbb szétválasztani a sárgáját a fehérjétől, hogy középen ütöd meg a tojást, óvatosan ketté szeded, az egyik felében lett a sárgája, a másik felében valamennyi fehérje, azt kiöntöd egy kis tálba, a sárgájás részt meg úgy öntöd át az üres fél tojáshéjba, hogy a fehérje a tálba csorogjon. ezt párszor megismétled és a sárgája marad a héjban. Ha bátrabb vagy, az ujjaidra is öntheted a fehérjés sárgáját, és várd meg, amíg lecsorog a tojásfehérje. Megnézed, hogy a sárgáján van-e piros pötty, ha nincs, mehet egy kis tálba. Moss kezet alaposan és a sárgájával kend be a kalácsokat, szép egyenletesen.

Amíg a sütő bemelegszik, hagyd a barheszeket még pihenni, ekkor is nőnek egy kicsit, tudod, az élesztőgombák eszegetnek, ha szeretnéd, szórhatsz mákot, szezámmagot a kalácsra. A 180 fokos sütőben süsd 30 perc alatt aranybarnára, úgy tudod, hogy jó lett, ha egy kanál aljával megütöd a kalács tetejét és a kanalad visszapattan.

 

A sábeszi kalács neve héberül hálá, a “h”- t erősebben, torokból mondjuk, ezért  chálának szokás írni.

Jó étvágyat!
Sábát sálom!