Kinyitottak a mozik Izraelben

Szerző: ZSIMA
2021.06.03.

Az Egészségügyi Minisztérium a beoltatlan gyerekeket és tiniket csak néhány előadásra engedi be; a többi vetítésre is csak az oltottak mehetnek.


2020 márciusa óta először nyitnak ki a mozik Izraelben. A Cinema City, a YES Planet, Lev és a Hot Cinema-mozilánc is bejelentette, hogy nyitnak. Eddig a minisztérium jóváhagyására vártak, amely nehezen dolgozta ki az oltatlan fiatalkorúakra vonatkozó szabályozást.

A mozikat korábban a „Zöld engedély”-rendszeren belül csak a beoltottaknak nyitották meg, hiszen a legtöbb mozilátogató olyan korú, akit nem is lehetett beoltani, így nem volt meg a védettségük a vírussal szemben.

Illusztráció

A mostani rendszerben az Egészségügyi Minisztérium kettéosztja a nézőket: az egyik vetítésre a beoltottak mehetnek, míg a másik bárki, köztük a gyerekek is. A teljes tervezetet hamarosan megjelentetik.

Az intézkedést azután hozták, hogy aza izraeliek többsége – 5,1 millió ember – már megkapta a második oltását is és az új esetek száma napi egy tucat könyékére csökkent. A legutóbbi hírekben 542 aktív vírusos esetről tudnak, 60 fertőzöttnek súlyos az állapota. Összesen 6398-an haltak meg a COVID miatt.

Ahogy a vírus alábbhagyott, Izraelben megszűntek a korlátozások, így most már látogathatók a kulturális- és sportesemények, kinyitottak az uszodák is.